Pembungkusan tembakau: Mengapa pembetulan pengiklanan daripada amaran grafik?

Pembungkusan tembakau: Mengapa pembetulan pengiklanan daripada amaran grafik?

Seperti syarikat-syarikat tembakau mempertahankan terhadap tuntutan kecederaan peribadi yang berterusan di California dan seluruh Amerika Syarikat, mereka juga menghadapi pertempuran undang-undang yang berkaitan dengan tanggungjawab pengiklanan mereka, menjelaskan seorang peguam. Salah satu daripada pertarungan ini terhadap makanan dan Drug Administration (FDA), dan sekarang, telah terhenti penempatan mandatori label amaran grafik pada produk-produk tembakau.

FDA telah cuba untuk memulakan satu peraturan yang memerlukan syarikat-syarikat tembakau meletakkan amaran grafik pada pembungkusan mereka terdiri daripada sembilan gambar, termasuk foto blackened paru-paru, cadavers, kerosakan gigi dan luka yang terbuka. Dengan mereka pembungkusan sumber hanya berdaya maju untuk pengiklanan kiri kerana iklan-pengharaman menyeluruh, syarikat-syarikat tembakau berjuang keras terhadap peraturan baru ini.
Syarikat-syarikat tembakau akan meningkatkan hujah bahawa peraturan FDA yang merupakan pelanggaran pindaan pertama kerana label amaran melampaui fakta dan neutral dan adalah satu bentuk ucapan yang dipaksa. Syarikat tembakau telah tidak berjaya mencabar amaran dalam kes 2009, tetapi merayu dan pada Februari 2011, seorang Hakim Persekutuan mengeluarkan injunksi awal terhadap FDA untuk menghalang mereka daripada meletakkan peraturan baru ini berkuat kuasa sehingga keperlembagaan dikaji semula.

Pada bulan Januari 2012, Walau bagaimanapun, Hakim Persekutuan, Gladys Kessler, menunjukkan bahawa beliau tidak akan menunda perintah mahkamah dalam 12 tahun tuntutan mahkamah terhadap Syarikat-syarikat tembakau sehingga selepas kajian semula Perlembagaan. Sebaliknya, beliau diberi mandat bahawa syarikat-syarikat tembakau yield pembetulan pengiklanan sekarang. Terjadinya wajar keputusan beliau dengan menyatakan bahawa sekarang telah didapati bahawa banyak syarikat-syarikat besar rokok disembunyikan bahaya rokok selama beberapa dekad. Hasilnya, mereka kini perlu membayar untuk pengiklanan pembetulan. Terjadinya menyatakan bahawa pengiklanan pembetulan dia mengarahkan adalah berbeza dari gambar-gambar yang dikehendaki oleh peraturan di FDA, tetapi syarikat-syarikat tembakau telah mencabar perintah beliau juga.
Pembetulan iklan yang syarikat-syarikat tembakau kini perlu membayar untuk memerlukan mereka mengaku mereka menipu tentang bahaya rokok dan bahaya dan sifat ketagihan merokok serta fakta yang rendah-tar atau rokok yang ringan tidak merbahaya.

Terjadinya secara peribadi percaya bahawa keputusan terakhir keperlembagaan peraturan FDA boleh tahun dan Jabatan Keadilan telah bersetuju bahawa penangguhan keputusan beliau boleh mengakibatkan kesan-kesan memudaratkan kesihatan bagi perokok, potensi perokok dan orang-orang muda di California dan seluruh Amerika Syarikat.

Walaupun ia kelihatan seolah-olah syarikat-syarikat tembakau mungkin mempunyai hujah yang kuat bahawa kempen iklan ini juga dapat membentuk dipaksa pertuturan, hujah yang lain adalah mungkin juga: Syarikat-syarikat yang tidak jujur dan perlu membetulkan salah-faham yang mereka cipta.

Manakala litigasi dijangka terus sengit dalam isu ini, serta amaran FDA dan dalam bentuk kecederaan peribadi tindakan undang-undang, satu perkara adalah jelas: industri tembakau yang membayar pembohongan mereka memberitahu pengguna.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *