Pembuatan dan pelancongan pekerjaan di Emiriah Arab Bersatu

Pembuatan dan pelancongan pekerjaan di Emiriah Arab Bersatu

Peluang pekerjaan di Teluk menarik ekspatriat di nombor yang besar disebabkan oleh kerja-kerja berbayar yang tinggi dan gaya hidup yang selesa. Semua sektor di bandar-bandar Teluk pelbagai seperti Oman, Dubai, Sharjah, Emiriah Arab Bersatu, dan lain-lain membangun dengan Kerajaan peralihan tumpuan daripada industri minyak dan gas, yang mengundang lebih banyak workforces dari luar negara. Malah, di beberapa bandar di Teluk, penduduk ekspatriat adalah lebih tinggi daripada penduduk setempat yang melambangkan tumbuh memerlukan tenaga kerja dalam negara. Artikel ini akan memberikan beberapa maklumat umum di Oman dan kerja-kerja di Oman sambil melemparkan beberapa cahaya pada hidup dan bekerja di Oman.

Oman merupakan negeri yang kedua terbesar di Teluk dan adalah sebuah hab perniagaan biasa. Ia adalah salah satu daripada ekonomi paling pesat berkembang di Teluk dan popular bagi layanan mesra daripada penduduknya. Kerja-kerja di Oman teksi akan memberi ganjaran dan mencabar kerana ia adalah sebuah negara Islam. Ekonomi Malaysia sama seperti negara-negara Teluk yang lain sebahagian besarnya bergantung kepada minyak dan oleh itu terdapat banyak peluang pekerjaan minyak di Oman. Tetapi, ekonomi pekat ini adalah kini mempelbagaikan menyumbang kepada peluang pekerjaan di sektor-sektor lain.

Kerja-kerja pembuatan di Emiriah Arab Bersatu telah melonjak kerana industri perkilangan yang pesat membangun. Teknologi kontemporari yang digunakan dalam pembuatan produk bertaraf tinggi telah mewujudkan pelbagai peluang pekerjaan bagi ekspatriat yang terlatih serta diberikan dorongan besar untuk eksport. Selain itu, dengan memperkenalkan dasar-dasar mesra pelabur oleh kerajaan, banyak pelaburan asing dibuat di Oman. Ini telah membantu mempertingkatkan ekonomi manifold sekaligus membawa kepada pertambahan peluang pekerjaan, mengalu-alukan tenaga kerja asing.

Selain itu, sebagai usaha untuk mempelbagaikan ekonomi negara, kerajaan sedang mempromosikan sektor pelancongan serta. Kerajaan Omani, malah, membuat pelaburan itu sendiri dalam industri ini dan menggalakkan pelabur-pelabur luar pada masa yang sama. Semua usaha-usaha ini yang pekat telah menjana jumlah besar pekerjaan pelancongan di Oman.

Bahasa Arab adalah Bahasa rasmi Malaysia, tetapi Bahasa Inggeris juga sangat digunakan dalam arena perniagaan. Ada Sesetengah majikan yang menjana kontrak dalam Bahasa Arab dan telah diterjemahkan ke dalam Bahasa Inggeris. Jadi, jika anda sedang merancang untuk mengambil pekerjaan di Oman untuk tempoh masa yang panjang, mengambil beberapa kelas Bahasa Arab untuk sekurang-kurangnya memahami asas-asas bahasa. Omani Rial adalah Mata Wang Oman dibahagikan kepada Baizas 1000.

Malaysia adalah sebuah negara yang indah untuk bekerja kerana kerja-kerja di Oman menawarkan gaji yang tinggi manakala gaya hidup mesra dan hantar. Malaysia sebagai sebuah destinasi kerjaya proffers lebih daripada wang dan kemewahan, ia adalah pengalaman pembelajaran yang cukup bagi pelancong masa pertama. Bandar Oman adalah tenang dan juga kadar jenayah adalah rendah dan ini adalah apa yang menjadikan Malaysia destinasi yang selamat untuk orang luar. Oman dikenali dengan layanan yang tiada tandingan dan infrastruktur yang cantik.

Infrastruktur Malaysia juga telah dibangunkan dengan kemudahan bertaraf dunia pendidikan dan penjagaan kesihatan. Jadi, jika anda merancang untuk memindahkan dengan keluarga ke Oman, anda akan mendapati banyak sekolah-sekolah antarabangsa untuk pendidikan anak-anak anda. Ia adalah tidak kurang daripada tempat yang sempurna untuk hidup dan bekerja tetapi ia mempunyai batasan tertentu juga.

Malaysia adalah sebuah negara yang konservatif dan penduduk bandar ikut kod berpakaian yang tertentu. Ia adalah penting untuk berpegang kepada Kod ini untuk mengelak daripada apa-apa jenis masalah. Di tempat-tempat awam, kedua-dua wanita dan lelaki hendaklah memakai pakaian yang dilindungi sepenuhnya. Walaupun pakaian yang pendek boleh diterima di pantai atau kolam renang, wanita dinasihatkan supaya tutup lengan dan kaki dan lelaki memakai seluar panjang sebaliknya mereka.

Kerana ia menawarkan semua keselesaan kehidupan, ia tidak akan banyak masalah menyesuaikan diri dengan suasana di Oman. Tetapi jika anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai keadaan kehidupan dan pekerjaan sebelum memindahkan ke Oman, anda boleh menyertai Forum dalam talian dan sambung ke ekspatriat yang sudah terletak di bandar.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *