Pembohongan besar – “segala-galanya dalam kesederhanaan”

Pembohongan besar – “segala-galanya dalam kesederhanaan”

Adakah ‘Segala-galanya dalam kesederhanaan’ dari mana datang? Adakah sesetengah sisa sebelum puritanical masa untuk menghalang orang daripada terlibat di dalam excessiveness yang terang-terangan? Adakah ia datang dari beberapa takut menafikan perkara-perkara yang kita fikir akan menyeronokkan diri kita? Atau Adakah ia hanya sekadar penyatuan muktamad kami Penafian yang kita sebagai masyarakat yang terlibat dalam menghasilkan penyakit gaya hidup tingkah laku?

Jika Sains telah menunjukkan bahawa apa yang optimum tahap senaman dan tidur yang diperlukan untuk kesihatan yang optimum; dan jika Sains telah menunjukkan apa makanan membawa kita bukan sahaja ke arah kesihatan tetapi jauh daripada penyakit, Adakah ia membuat apa-apa perasaan kepada ‘sederhana’ mereka dan ‘baki’ mereka dengan pilihan gaya hidup yang seolah-olah menyeronokkan tetapi tidak sihat seperti makan nutrien miskin, kesihatan-merompak penuh gula atau pemanis tiruan, minyak yang tidak sihat, aditif bahan kimia buatan manusia, perisa dan pengawet makanan diproses? Adakah ia benar-benar okey makan donat, pasta, makanan goreng yang mendalam, dan mendapat tidur yang terlalu sedikit, secara sederhana? Adakah jumlah yang sederhana terhidroksida minyak, MSG, pemanis tiruan atau soda pop yang dibuat dengan Anodizing asid dan Sirap jagung fruktosa tinggi bahawa badan kita boleh metabolisme dan masih kekal sihat?

Sekiranya kita hanya minum jumlah air yang sederhana? Atau perlu kita minum dalam jumlah yang tepat, jumlah optimum? Sepatutnya kita bersenam sederhana atau optimum? Sekiranya kita makan jumlah optimum dan sayur-sayuran yang menyediakan vitamin, mineral, unsur surih, pelbagai khasiat, antioksida, serat yang penting untuk setiap sel dalam badan kita? Atau perlu kita makan mereka secara sederhana, mengimbangi mereka makanan kesihatan dengan cip tortilla, soda pop, tepung putih dan tenusu yang diproses, makanan yang tidak wujud apabila kod genetik bagi Kesihatan optimum fisiologi yang ditubuhkan?

Jika sesuatu yang anda makan atau minum tidak menyebabkan ketoksikan yang serta-merta tetapi akhirnya akan menjejaskan kesihatan anda, Adakah ia baik-baik saja untuk mengambil mereka dari semasa ke semasa, membawa kepada penyakit? Dalam erti kata lain, Sains telah menunjukkan luar bayang-bayang keraguan bahawa pilihan gaya hidup tertentu membawa kepada pecahan dalam Kesihatan dari masa ke masa, apakah ia okay untuk melibatkan diri dalam tingkah laku orang-orang ‘dalam kesederhanaan’?

Mencari keseronokan dan mengelak kesakitan – rangka tindakan kami genetik
Kerana Sains telah datang untuk belajar apa yang neurobiological mekanisme yang memandu kita ke arah pilihan atau tingkah laku yang tertentu, mereka yang paling mudah atau kebanyakan borang primitif, mencari keseronokan dan mengelakkan kesakitan, ianya agak mudah difahami mengapa kita akan memilih untuk memenuhi keinginan dan keinginan. Masalah terletak dengan pilihan yang ada untuk kita di dunia moden hari ini.

Semasa kami genetik mencetak kira-kira 40,000 tahun yang lalu di zaman Paleolithic, tidak ada pilihan makanan yang dibawa beban keracunan dan penyakit yang wujud pada hari ini. Sebagai manusia awal, kami sudah berusaha keluar makanan yang menyeronokkan seperti beri manis, madu, lemak haiwan, dan ripened buah-buahan dan sayur-sayuran yang berkhidmat keperluan fisiologi badan kita untuk kesihatan dan pemacu keseronokan kami serentak. Makanan yang boleh menyebabkan kadar wabak penyakit kencing manis, kanser, penyakit jantung dan obesiti yang sama ada tidak wujud, diperlukan sejumlah besar perbelanjaan tenaga untuk memperoleh, atau yang jarang dimakan. Sebagai contoh, pilihan antara air tawar dan busuk, air bertakung adalah ‘no gampang’; air bertakung tidak rasa baik dan membuat anda sakit. Semalam walaupun kita mempunyai Frappuccinos, Diet Coke, minuman tenaga raksasa dan lain-lain makanan diproses tabi’i yang dibuat dengan bahan-bahan kimia yang rasa hebat kerana mereka mampu merangsang Hiper kenikmatan Pusat di otak dan membawa kepada pelbagai keadaan kesihatan termasuk kencing manis, penyakit jantung, kanser, obesiti, senile dementia dan osteoporosis-pilihan makanan yang tidak wujud dalam sejarah manusia sehingga sangat baru-baru ini. Cuba minum kami kini telah gigih air makanan dan makanan yang berpengalaman dengan sekumpulan bahan-bahan kimia yang dipanggil neuroexcitotoxins seperti MSG, yang secara literal merampas pusat-pusat keseronokan dalam otak mencipta jawapan neuroadaptive luar tabii yang membawa kepada gaya hidup yang tidak sesuai pilihan tingkah laku yang didorong oleh keinginan luar tabii.

Penyelesaian? Bila-bila masa yang anda akan membeli atau makan apa-apa makanan, tanya diri anda ‘Adalah ini makanan 20,000 tahun yang lalu?’ Jika anda tidak boleh menjawab Ya, maka tidak makan kemungkinannya adalah, ia adalah apa yang saya mahu memanggil “makanan sakit dan sedih”.

Hidup terlalu
Melakukan semua perkara-perkara Sains kini telah menunjukkan untuk meningkatkan kesihatan, lebihan! Bersenam, minum banyak air, Makan banyak sayur-sayuran organik dan buah-buahan, kacang mentah dan benih, diberi makan rumput tanpa lemak haiwan dan ikan air sejuk – lebihan (petunjuk: anda tidak boleh melakukan perkara-perkara ini dalam lebihan; cuba minum terlalu banyak air-tubuh self-regulates secara semula jadi). Jangan ‘sederhana’ mereka, Jangan tertipu untuk berfikir okay untuk ‘mengimbangi’ yang mempromosikan Kesihatan pilihan gaya hidup dengan penyakit-menghasilkan tingkah-laku yang dilakukan secara sederhana. Hanya kerana mereka tidak akan membunuh anda dalam sekelip mata, tidak bermakna mereka tidak akan membunuh anda. Mengejar kesihatan menerusi pencegahan ialah satu paradigma yang palsu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *