Pembiakan Chihuahua yang bertanggungjawab

Pembiakan Chihuahua yang bertanggungjawab

Ternakan yang Chihuahua bukanlah sesuatu yang anda ingin lakukan tanpa pengetahuan yang betul. Anjing kecil ini mempunyai banyak kesukaran semasa penghantaran (whelping). Mereka anjing-anjing fizikal rapuh dan mempunyai tulang yang sangat mudah rosak dan akibatnya, perkara-perkara yang boleh berlaku. Anda perlu berunding dengan doktor haiwan anda sebelum mengambil usaha ini. Haiwan kesayangan anda memerlukan Rang undang-undang kesihatan yang bersih sebelum yang diternak. Anda harus mampu untuk bercakap dengan doktor haiwan anda bila-bila masa anda memerlukannya dengan soalan atau kemusykilan tentang kesihatan Chihuahua anda dan sama ada atau tidak anjing itu fizikal boleh mengendalikan whelping.
Chihuahuas ternakan:
Terdapat lebih banyak terlibat dalam proses pembiakan daripada hanya memilih Chihuahuas baka yang dua untuk membiak bersama-sama. Anda perlu sejarah lengkap genotip dan phenotype haiwan yang terlibat untuk mengelakkan sebarang komplikasi genetik yang boleh didapati seperti masalah jantung, patella luxations, kaki perthes, shunts hati atau apa-apa jenis lain keadaan.
Bilakah adalah masa yang tepat untuk baka?
Mate perempuan kecuali berat badannya adalah sekurang-kurangnya empat pound. Anda juga perlu pastikan dia adalah sekurang-kurangnya satu tahun. Chihuahua yang harus tidak boleh dibesarkan semasa yang pertama, kedua atau bahkan haba yang ketiga kerana kesihatan yang halus.
Komplikasi yang mungkin semasa kehamilan dan penghantaran:
Memandangkan Chihuahuas adalah begitu kecil, ia datang tidak mengejutkan bahawa saiz purata sampah yang adalah anak-anak anjing yang hanya dua. Chihuahuas boleh mendapatkan liter di antara satu hingga empat anak anjing.
Ia adalah penting untuk ingat bahawa walaupun liter tidak besar, rancanglah adalah agak biasa. Perempuan anda mungkin perlu Seksyen Casearian untuk kecemasan. Sentiasa ada bahaya yang ibu mungkin tidak melalui pembedahan.
Ketua anak-anak anjing Chihuahua besar dan hasilnya, kebanyakan besar untuk melalui terusan kelahiran. Anda akan perlu untuk memantau proses birthing dan jika terdapat apa-apa isyarat kecemasan atau penghantaran yang lama, anda perlu hubungi doktor haiwan anda dengan serta-merta.
Satu lagi perkara yang perlu dipertimbangkan adalah bahawa Chihuahuas sering kali mempunyai kelahiran breech. Anda akan perlu penjagaan doktor haiwan yang terdekat atau bantuan untuk membimbing anda melalui proses birthing untuk membantu anak-anak anjing jika berlaku kecemasan.
Chihuahuas mungkin mengalami komplikasi perubatan lain seperti rahim pecah, atau jangkitan rahim. Bakteria daripada jangkitan rahim boleh menyebabkan kematian ibu atau anak anjing, atau kedua-duanya jika tidak dirawat di kiri. Jika anda mendapati mana-mana nanah bercampur-campur dengan pelepasan yang berdarah sebelum atau selepas bersalin, ia boleh menjadi tanda jangkitan akut dan anjing anda memerlukan perhatian perubatan dengan cepat. Ini mungkin tanda-tanda jangkitan Rahim dan tanda-tanda amaran yang lain termasuk berlebihan kencing, muntah-muntah atau seorang ibu yang enggan makan atau jururawat anak-anak anjing.
Perempuan Chihuahua anda mungkin menghidap hipoglisemia, apabila tahap gula dalam darah jatuh begitu rendah anjing boleh pergi ke kejutan, mempunyai sawan atau mungkin mati. Anak-anak anjing juga boleh mengalami hipoglisemia.
Tidak lama selepas melahirkan, seorang wanita mungkin mengalami Eclampsia atau hypocalcemia, itulah taring susu demam. Tanda-tanda amaran yang biasa penyakit ini termasuklah; kekurangan penyelarasan, Kembang-kempis, mata spasming teruk dan gerak otot. Apabila ini berlaku ia adalah sangat penting bahawa Chihuahua anda mendapat penjagaan Veterinar yang terdekat.
Jika anda tidak pasti tentang sejarah kesihatan kedua-dua lelaki dan perempuan, adalah amat disyorkan anda meninggalkan pembiakan profesional atau membeli Chihuahua anda daripada penternak yang mempunyai reputasi yang baik, Kumpulan Penyelamat tempatan atau masyarakat yang berperikemanusiaan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *