Pembedahan oral – bius setempat atau bius am

Pembedahan oral – bius setempat atau bius am

Ia bukanlah sesuatu yang luar biasa bagi seseorang untuk berasa bimbang jika dia mempunyai satu pembedahan oral yang akan datang. Penggunaan bius ialah apa juga bertanggungjawab terhadap kebimbangan ini. Ini adalah walaupun hakikat bahawa kematian kerana ubat pelali pergigian adalah sangat jarang berlaku. Kematian pesakit ubat pelali untuk pergigian dipercayai dibuat kira-kira 3 juta setiap tahun.
Pakar bedah mulut yang menerima latihan di bius dan dapat menentukan jenis bius yang terbaik sesuai untuk anda. Mereka juga adalah berpengalaman dalam mengendalikan komplikasi yang mungkin timbul daripada pentadbiran anestesia. Di samping itu, mereka perlu mematuhi undang-undang negeri individu dan peraturan-peraturan pentadbiran anestesia. Sebagai ahli AAOMS, pakar bedah anda lisan secara berkala perlu menjalani sesuatu tempat anestesia pemeriksaan atau awal sebagai sebahagian daripada program penilaian anestesia pejabat Persatuan.
Teknologi bius yang moden kini membuat ia mungkin untuk melakukan pembedahan oral yang lebih kompleks dengan ketidakselesaan yang sedikit atau tiada. Semasa pembedahan, satu atau lebih bagi yang berikut digunakan untuk mengawal kesakitan dan kebimbangan: bius setempat, yang numbs di kawasan pembedahan; ketawa gas atau nitrous oksida-oksigen bagi analgesia untuk berehat; pemakanan ubat pelali untuk peningkatan berehat; dan anestesia am yang meletakkan anda dalam zon senja (anda bangun tetapi tidak dapat mengingati apa-apa).
Bius adalah ubat yang mengurangkan kesedaran, ketidakselesaan dan Pertahanan respon fizikal pesakit semasa prosedur pembedahan. Sekarang, semua perkara-perkara ini bergantung pada mereka jenis bius yang diberikan kepada pesakit – bius setempat atau bius am. Bius setempat terus anda bangun semasa pembedahan, walaupun anda tidak akan berasa apa-apa jenis sakit. Anestesia am jenis akan meletakkan anda dalam tidur dan anda tidak akan ingat apa-apa sebaik sahaja kesan bius ke atas. Anestesia am menyediakan persekitaran operasi yang lebih berkesan dan terkawal dalam pakar bedah, tetapi ini kadang-kadang mendatangkan masalah kerana pakar bedah menjadi menyedari keterbatasan fizikal pesakit (eg – pakar bedah akan menyedari tahap mana pesakit boleh membuka mulut Nya).
Sesetengah pesakit mungkin akan mengalami kesan-kesan sampingan dari bius tersebut selepas pembedahan. Anestesia am lebih ketara kesan-kesan sampingan daripada bius setempat. Rasa sejuk, shivering, rasa loya atau muntah adalah kesan-kesan sampingan yang biasa. Anda perlu luangkan banyak masa di dalam Bilik pemulihan selepas pembedahan, sehingga pakar bedah dan anesthesiologist anda melepaskan anda. Dengan cara itu, anda tidak dibenarkan untuk memandu selepas pembedahan oral yang melibatkan bius.
Bergantung kepada sejarah perubatan dan tatacara pembedahan, pakar bedah boleh mencadangkan bius setempat atau umum. Dalam banyak kes, pakar bedah membolehkan anda untuk mengambil keputusan dalam kes-kes di mana kedua-duanya adalah boleh didapati. Anda mungkin mahu untuk membuat keputusan berdasarkan hati yang bagaimana kuat (anda perlu menyaksikan alat pergigian yang beroperasi di mulut anda) dan bagaimana kuat anda (anestesia am lebih mahal daripada bius setempat).

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *