Pembedahan invasif minimum Bunion bermakna kurang ketidakselesaan selepas pembedahan

Pembedahan invasif minimum Bunion bermakna kurang ketidakselesaan selepas pembedahan

Kebanyakan orang berfikir bunions dan lain-lain masalah kaki bermakna pembedahan hospital yang menyakitkan atau sepanjang hayat Kasut Ortopedik. Walau bagaimanapun, podiatrists telah membangunkan instrumen khusus yang membolehkan mereka bekerja melalui bukaan kecil di kulit. Ini menyebabkan kurang sakit dan bengkak, dan lebih bagus hasil kosmetik dan pemulihan yang lebih cepat. Dengan pembedahan bunion insisi yang minima, anda boleh kembali bekerja dan aktiviti-aktiviti biasa lebih cepat berbanding dengan kaedah konservatif.

Bunions: Apakah mereka dan apa yang menyebabkan mereka?

Sering dirujuk sebagai hallux valgus, bunions adalah salah satu masalah sekarang yang paling biasa. Bunion yang merupakan pembesaran yang menyakitkan pada jari kaki besar bersama anda berlumba di mana tulang metatarsal pertama drift dari metatarsals yang lain. Ibu jari yang pergi dengan cara yang bertentangan, ke arah jari kaki yang lain. Ini menyebabkan sendi ibu jari melekat dan rub terhadap kasut anda. Ia didapati bahawa ibu jari itu akan akhirnya berada di bawah atau di atas jari kaki yang kedua. Beberapa tanda-tanda dan gejala-gejala bunions termasuk:
* Keradangan
* Bengkak
* Sakit di bahagian sendi ibu jari

Bunions berlaku lebih kerap pada wanita berbanding lelaki dan boleh menjadi lebih teruk dengan kasut yang bergaya. Bunions boleh membangunkan daripada fungsi kaki yang tidak normal yang juga penyakit-penyakit seperti artritis. Bunions boleh menjadi lebih teruk dengan memakai kasut yang tidak sesuai yang sesuai dengan betul. Kasut tumit tinggi dan kasut yang ditunjukkan boleh menyebabkan bunion anda yang ke titik di mana pembedahan mungkin diperlukan.

Apakah minimum invasif Bunion pembedahan?

Pembedahan bunion insisi yang minimum adalah berdasarkan sama bunyi biomekanikal dan pembedahan prinsip sebagai pembedahan konvensional. Walau bagaimanapun, podiatrists telah membangunkan instrumen khusus yang membolehkan mereka bekerja melalui bukaan kecil di kulit. Dengan pembedahan ini, tiada cenderung untuk menjadi banyak tolak trauma tisu lembut dan kurang ketidakselesaan selepas pembedahan. Teknik bunion insisi minimum biasanya dilakukan dalam persekitaran pejabat yang dengan bius setempat. Anda boleh membaca buku atau majalah, mendengar muzik, atau menonton TV sementara anda dirawat kerana bunion anda.

Prosedur ini biasanya tidak menyakitkan kerana Anestetik tempatan. Apabila bius setempat yang memakai, biasanya ada sedikit ketidakselesaan selepas pembedahan dan kebanyakan pesakit boleh kembali bekerja dan aktiviti-aktiviti biasa lebih cepat. Ramai orang mungkin tidak memerlukan apa-apa yang lebih kuat daripada Aspirin atau Tylenol. Acuan dan topang yang biasanya tidak diperlukan dengan sedikit hirisan pembedahan. Sebaliknya, dengan pita pelekat dan berpakaian gauze digunakan selama empat hingga enam minggu.

Pencegahan merupakan kunci

Kelegaan terbaik dari bunions adalah pencegahan, dan ini bermakna memberi kaki anda berehat dari tumit. Jika bunion yang mula borang, merendam kaki dalam air suam boleh memberikan kelegaan sementara di peringkat awal. Untuk mengurangkan peluang anda untuk membangunkan satu bunion, memaksa kaki anda ke dalam kasut yang tidak sesuai. Kasut tidak sesuai adalah punca utama bunions dan kaki sakit. Pilih kasut yang mematuhi bentuk kaki anda. Orthotics adat juga boleh membantu untuk memberikan kelegaan sementara.

Jika anda sudah mempunyai bunion satu, ia adalah penting untuk memakai kasut yang mempunyai ruang mencukupi untuk mengurangkan tekanan di atasnya. Apabila bunion akan maju ke titik di mana berjalan menjadi sukar dan konservatif rawatan tidak berkesan, anda mungkin memerlukan pembedahan. Sebuah rundingan dengan podiatrist anda di Toronto akan diperlukan untuk diagnosis lanjut dan untuk membangunkan satu pelan rawatan yang betul.

Sheldon Nadal, seorang podiatrist di Toronto, telah merawat bunions melalui prosedur invasif minimum sejak tahun 1980. Beliau juga telah menyumbangkan satu Bab mengenai pembedahan bunion yang diterbitkan dalam buku teks Pembedahan ortopedik kaki untuk tempahan untuk berkongsi pengetahuan dan pengalaman dengan podiatrists lain. Anda Toronto podiatrist boleh merawat dan mencadangkan cara-cara untuk mengurangkan dan mencegah sakit bunion anda. Ingat, sakit di kaki anda harus tidak diabaikan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *