Pembantu Perubatan – dilema etika Bio 3

Pembantu Perubatan – dilema etika Bio 3

Hippocrates adalah seorang lelaki yang luar biasa dalam sejarah perubatan. Beliau adalah seorang doktor Greek purba yang lahir di 460BC. Hippocrates ini juga dikenali sebagai bapa perubatan Barat. Hippocrates pernah berkata, “Tiada siapa harus RELA menyebabkan penderitaan manusia boleh dicegah atau mencederakan mana-mana”. Kata-kata ini benar-benar adalah teras dan asas kebenaran etika perubatan.

Lebih dua ribu tahun yang lalu, Hippocrates tahu bahawa terdapat orang-orang yang tidak sempurna. Dia tahu bahawa lelaki boleh menjadi besar. Sungguhpun demikian, dia juga tahu lelaki apa yang mampu. Beliau sangat menentang orang-orang yang menyakiti orang secara melulu. Dialah yang teragak-agak untuk memberikan ubat-ubatan yang dia tahu hanya akan membahayakan orang. Itu berkata, ramai dianggap Hippocrates sebagai ethicist bio yang pertama.

Marilah kita membezakan undang-undang dan Bio sebelum kita teruskan. Undang-undang ini datangnya dari pentadbiran manakala etika bio datang dalam dua sumber. Pertama ialah etika peribadi dan yang kedua adalah etika profesional. Pertama bergantung pada orang yang tersendiri akhlak dan nilai-nilai. Etika profesional pula akan ditetapkan oleh Lembaga Pengarah organisasi profesional. Mereka biasanya akan diterima oleh orang-orang yang mengamalkan profesion. Tanpa piawaian, sesiapa sahaja boleh mengamalkan perubatan, mentadbir dadah dan melakukan campur tangan perubatan. Misdiagnosis, penyelewengan dan kematian juga boleh berlaku. Sudah tentu, hidup adalah berharga. Untuk melindungi kehadiran lelaki, profesional penjagaan kesihatan mesti tahu nilainya dan memahami betapa pentingnya mereka berada dalam peningkatan hidup.

Seperti profesion lain, pembantu perubatan juga menghadapi dilema etika bio di tempat kerja. Sesetengah orang tidak menyedari bahawa mengamalkan perubatan membantu tidak hanya menganjurkan penubuhan klinikal, menjaga pesakit dan Hafazan Anatomi Manusia. Untuk menjadi assistanats yang mahir dan perubatan, salah satu mesti tahu bagaimana untuk bertindak dalam demeanor yang beretika. Kod Etika Persatuan Amerika Pembantu Perubatan atau (AAMA) bertanggungjawab memberi bimbingan dan penyeliaan untuk Pembantu Perubatan tentang apa yang betul dan salah dalam bidang tertentu amalan. Mereka akan lebih prihatin melakukan perkara yang betul di tempat yang betul dalam masa.

Pelanggaran kerahsiaan
Setiap pembantu perubatan profesional harus menghargai bahawa kerahsiaan adalah sangat penting terutamanya dalam penjagaan kesihatan. Terdapat undang-undang kecil tertentu yang menetapkan rekod-rekod perubatan pesakit. Ia adalah penting untuk mengetahui bahawa interaksi setiap pesakit dengan pesakit yang diklasifikasikan. Ini termasuk pengurusan perbualan dan rawatan. Selain itu, ada kalanya Bilakah pesakit akan mendedahkan hal-hal peribadi dan intim perasaan dan kebimbangan mereka. Sebagai penghormatan kepada profesion, ambil perhatian bahawa ini cebisan maklumat bukanlah untuk pengetahuan awam. Kemudian, gossips tentang sejarah dan keperluan perubatan pesakit tidak akan diterima.

Isu-isu kesetiaan
Kesetiaan bermaksud setia atau setia. Dalam perubatan membantu, kesetiaan adalah mengenai kesetiaan kepada majikan. Walau bagaimanapun, terdapat garisan nipis yang setia kepada majikan dan melakukan kemudaratan kepada pesakit kerana majikan atau doktor pesanan Pembantu untuk melakukan campur tangan yang boleh menyebabkan kemudaratan kepada pelanggan.

Kejujuran dan membuat kesilapan
Menerima satu telah salah dilakukan yang boleh menjadi sukar. Walau bagaimanapun, apabila ia datang untuk menjaga kesihatan, mengamalkan keterbukaan adalah satu kemestian kerana hanya satu kesilapan boleh menyebabkan hidup pesakit. Selain itu, kegagalan untuk mengakui kesilapan boleh menyebabkan tindakan undang-undang dan ancaman kepada organisasi yang berpotensi.

Tiada siapa yang sempurna dan ada kerjaya tidak sempurna. Tiga senario yang diberikan di atas adalah beberapa yang paling umum bio etika dilema yang dihadapi oleh pembantu perubatan. Ya, mereka boleh karamnya dinaiki saraf. Tetapi mengetahui kaedah-kaedah dan di mana seseorang berdiri dalam profesion akan membantu mengelakkan situasi tersebut.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *