Pembakaran Kemenyan: Risiko-risiko dan remedi yang

Pembakaran Kemenyan: Risiko-risiko dan remedi yang

Pembakaran Kemenyan ceremonially telah lama tradisi dalam amalan agama yang banyak, termasuk pesta hantu Zhongyuan, diadakan setiap tahun oleh rakyat Taiwan. Dalam perayaan ini, Taiwan yang kebiasaan menyediakan kenduri dan membakar Kemenyan sebagai persembahan appeasement dari hantu. Tahun ini, Walau bagaimanapun, agensi perlindungan alam sekitar memberi amaran sekali lagi bahawa pembakaran Kemenyan itu di luar rumah adalah haram dan akan menyebabkan denda yang besar kerana kesan merosakkan asap Kemenyan atas atmosfera.

Dengan EPA mengenakan larangan tersebut, ia adalah jelas bahawa sama seperti membakar Kemenyan di luar menimbulkan ancaman kepada alam sekitar, membakar Kemenyan di dalam rumah adalah amat berbahaya kepada kesihatan manusia. Walaupun sering dipasarkan sebagai satu kaedah untuk memupuk semangat damai dan menulenkan udara, Kemenyan hanya topeng bau oleh mengeluarkan kuantiti partikulat yang besar. Dan oleh kerana partikel ini mempunyai diameter tidak melebihi dua setengah mikron (micron yang bersamaan dengan satu millionth daripada satu meter) semata-mata, mereka dengan mudah dapat mengelakkan penapisan dan membuat jalan mereka jauh ke dalam paru-paru.

Semasa penyerapan ke dalam sistem pernafasan, partikulat boleh menyebabkan pelbagai kesan buruk pada Kesihatan, seperti sakit kepala, lesu, pening, loya dan mata, hidung dan tekak kerengsaan. Gejala-gejala ini, apabila dicetuskan oleh pencemaran seperti asap Kemenyan, akan menjadi kurang teruk dan sering hilang apabila sumber pencemaran dialih keluar. Walau bagaimanapun, dengan pendedahan yang berterusan, kajian telah menunjukkan bahawa terhidu asap Kemenyan boleh membawa kepada penyakit yang serius, termasuk asma, dermatitis dan kanser.

Kerana apa-apa risiko yang serius, amalan membakar Kemenyan Tempahan telah mendapat perhatian yang semakin meningkat. Tetapi manakala penyelidik dan Kumpulan-Kumpulan undang-undang memberi amaran terhadap bahaya, mereka juga tahu bahawa ramai akan terus membakar Kemenyan, sama ada untuk Amalan tradisi atau kegiatan peribadi. Oleh itu, walaupun memberhentikan penggunaan Kemenyan Tempahan amat menyarankan, penyelidik menawarkan cadangan tambahan untuk mencegah penyedutan partikel asap, termasuk pengalihudaraan bilik untuk udara luaran dan menggunakan penjana ion negatif.

Penjana ion negatif, seperti Mesin Pengalkali Bilik, telah menyediakan manfaat ion-ion negatif bagi dekad dengan keupayaan mereka untuk mengeluarkan partikel berbahaya dari udara, termasuklah debunga, habuk, bahan kimia, spora acuan, bulu haiwan, bakteria, dan asap. Setelah ion-ion negatif akan dilepaskan ke dalam udara, mereka cepat menarik partikel tersebut, yang dikenakan secara positif. Sebagai ion-ion negatif dan positif partikel mengumpulkan bersama-sama, mereka menjadi berat, akhirnya jatuh ke permukaan di mana mereka boleh boleh vacuumed atau membersihkan jauhnya daripada dihidu.

Dalam alam semula jadi, manfaat ion-ion negatif adalah paling ketara selepas thunderstorms, di pantai, atau sekitar air terjun di mana molekul air yang neutral dengan mudah boleh kehilangan elektron atas kesan. Apabila elektron telah melarikan diri, ia kemudian melampirkan dirinya kepada berdekatan zarah yang lain. Jika hasil atom atau molekul mengandungi lebih banyak elektron berbanding PROTON, caj negatif ini terbentuk dan, oleh itu, ion negatif. Ion-ion ini adalah, sebenarnya, salah satu daripada Pembersih semulajadi bumi, dan mesin Pengalkali hanya menggunakan pengetahuan ini untuk mencipta sama menyucikan kesan dalam rumah.

Walaupun banyak jenis pembersih udara wujud, salah satu manfaat ion negatif terletak pada keupayaan mereka untuk mengeluarkan partikel lebih halus (termasuk asap Kemenyan) dari udara daripada jenis purifiers yang lain. Sebagai contoh, manakala penapis HEPA hanya boleh menghapuskan zarah ke tiga sepuluh daripada micron yang saiz, penjana ion negatif ini dapat membersihkan udara daripada partikel sekecil 1/10 daripada micron yang. Selanjutnya, manakala pembersih berasaskan kipas hanya mampu menjernihkan udara yang dikeluarkan melalui penapis mereka, Mesin Pengalkali Bersurai ion-ion negatif seluruh bilik, mengeluarkan zarah-zarah halus walaupun beberapa kaki dari dalam mesin.

Kerana kualiti udara dalaman telah menjadi satu kebimbangan yang semakin meningkat, dengan udara dalaman mana-mana sahaja dari dua hingga sepuluh kali lebih tercemar berbanding di luar itu, penggunaan penjana ion negatif telah menjadi semakin penting. Dan ketika tidak cure-all, faedah ion-ion negatif boleh membantu untuk memulihkan risiko-risiko seperti membakar Kemenyan. Dengan keupayaan mereka untuk menyegarkan dan membersihkan udara, untuk menggalakkan rasa ketenangan dan kesejahteraan, dan memberi manfaat kesihatan seperti untuk meningkatkan sistem imun dan tekanan darah stabil, ion negatif, seperti yang dihasilkan oleh Mesin Pengalkali, boleh bekerja keajaiban.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *