Pemantauan janin hari ini: bertindak balas kepada keperluan “berbilang”

Pemantauan janin hari ini: bertindak balas kepada keperluan “berbilang”

Pertambahan bilangan kehamilan berisiko tinggi meletakkan permintaan yang lebih besar di hospital dan pakar Obstetrik di seluruh dunia – dan ini menyebabkan keperluan untuk tahap yang lebih tinggi daripada janin – ibu pemantauan semasa penghantaran antepartum dan intrapartum penjagaan semasa mengandung. Jadi ia adalah faedah dan kepentingan kepada orang-orang yang memberikan penjagaan Obstetrik untuk mengetahui bagaimana teknologi terkini akan membantu untuk menangani cabaran-cabaran baru dan tuntutan ini.

Kehamilan dengan gandaan terdiri daripada 2 daripada semua kelahiran hidup di Amerika Syarikat kebanyakan untuk membangunkan negara, dengan kekerapan semasa kelahiran berganda pada 400-800 semenjak tahun 1980 dan kadar Kembar tiga telah meningkat lebih daripada 400 singleton gestations tinggi-perintah, lebih 80% dari berbilang kehamilan mengalami komplikasi antenatally. [5]

Pemantauan janin adalah standard penjagaan dalam kelas buruh dan penyampaian penjagaan seting, tetapi dengan meningkatkan kelahiran berganda, pemantauan Kembar dan Kembar tiga kini fungsi yang diperlukan. Walaupun hospital komuniti terkecil hari boleh menjangka untuk melihat bahagian yang saksama daripada kelahiran berganda. Hari ini baru generasi monitor janin boleh menyediakan non-invasif triplet pemantauan dalam satu peranti dan menawarkan penyelesaian untuk keinginan pesakit untuk ambulation sebagai penjaga perlu dari di sebelah katil semasa buruh.

Pelbagai faktor masyarakat memberi kesan terhadap faktor-faktor risiko kehamilan. Disebabkan oleh perubahan besar dalam kehidupan wanita pada separuh kedua abad ke-20, zaman di mana kelahiran anak yang diingini telah maju di negara-negara yang paling maju. [1] Di samping itu, peningkatan risiko semasa hamil adalah berpunca muda umur serta umur lanjutan, [3] dan menurut laporan Disember 2007 dari Pusat Kawalan dan pencegahan penyakit, kadar kelahiran di kalangan remaja 15 hingga 19 di Amerika Syarikat meningkat 3 peratus pada tahun 2006. [4] Tambah ini fakta bahawa kebimbangan kesihatan seperti kencing manis dan obesiti semakin meningkat di kalangan wanita usia boleh mengandung, yang boleh menjejaskan kehamilan yang, dan hakikat bahawa lebih ramai wanita mengandung dengan pembajaan dalam vitro (IVF), yang boleh mengakibatkan kelahiran berganda. [1] Bersama-sama faktor-faktor ini menyumbang kepada peningkatan kekerapan kehamilan berisiko tinggi dan penghantaran dengan komplikasi buruk yang berpotensi yang merangkumi preeclampsia, tekanan darah tinggi kencing dan placental abruption. [5]

Lawrence Devoe, MD, Profesor dan bekas Pengerusi Jabatan Obstetrik dan Ginekologi dengan Kolej perubatan Georgia, menjelaskan permintaan yang lebih besar yang dicipta oleh seni. “IVF menyediakan kanak-kanak kepada keluarga yang dapat hamil secara semulajadi sebaliknya akan meninggalkan mereka tidak mempunyai anak. Tetapi dari segi flip itu dengan kadar peningkatan bunting multi-fetal, yang seterusnya mewujudkan keadaan risiko tinggi yang tidak dijumpai dalam kehamilan yang tunggal. Dan walaupun dengan kehamilan yang tunggal, dengan IVF kita sering berhadapan dengan penduduk yang boleh daripada usia yang lebih tua dan dengan risiko yang tinggi masalah perubatan seperti darah tinggi dan kencing manis.

Mengurangkan risiko adalah amat penting dengan penduduk IVF, Dr. Devoe menghala. “Anda tidak boleh meramalkan masa depan tetapi anda boleh mengekalkan tahap berjaga-jaga yang sewajarnya. Hujah bagi penggunaan meluas monitor janin adalah bahawa tanpa mereka, tidak buruh boleh membawa kepada bahaya yang tidak perlu untuk ibu dan bayi. Dua komplikasi biasa buruh adalah kegagalan placental dan placental pucuk, yang tidak selalu mungkin untuk meramalkan. Keluarga yang telah menjalani IVF telah membuat pelaburan yang besar masa, tenaga, emosi dan modal dalam memiliki anak. Anda mahu tinggal jauh dari masalah sebanyak mungkin. Mereka ini mungkin seseorang itu dapat menemui penduduk Tempahan mengelakkan risiko.”

Perubahan dalam penjagaan Obstetrik dan Obstetrik pesakit seperti yang digariskan di atas telah mengakibatkan satu set baru keperluan untuk menangani keperluan ini tidak dipenuhi sebelum ini perlu ditangani dalam penyelesaian pemantauan ibu janin canggih.

Ini adalah mengapa tinggi janin – penyelesaian pemantauan ibu membuat perbezaan. Apabila mempertimbangkan pelaburan dalam janin – ibu pemantauan teknologi bagi kelahiran berganda dan lain-lain situasi berisiko tinggi, itu adalah bijak untuk mempertimbangkan ciri-ciri tertentu yang terdapat di pasaran hari:
• Paparan luaran yang lebih besar yang boleh dipasang di dalam Bilik untuk membolehkan pakar untuk berinteraksi dengan monitor janin-ibu walaupun mereka tidak berada di pesakit di sisi katil.
• Unit elektronik yang berkaitan dengan sistem pengurusan maklumat Obstetrik memberikan kakitangan untuk keupayaan untuk melihat landskap seluruh membanting tulang pesakit, termasuk janin maklumat pemantauan ibu, Obstetrik rekod kemajuan buruh, di sebuah stesen pusat kejururawatan, di bilik pesakit lain, dalam Perbidanan di pejabat atau pun di rumah mereka melalui capaian internet yang selamat.
• Menyimpan data jangka panjang kadar jantung janin kesan dan rekod-rekod Obstetrik dan sandaran, adalah pertimbangan undang-undang yang penting supaya data dari penghantaran boleh dihasilkan walaupun dekad kemudian jika perlu.
• Bukan invasif Kembar atau pemantauan dalam satu peranti, dengan perbandingan berterusan kadar jantung ibu dengan heart rate(s) janin Kembar tiga memastikan kadar jantung setiap sedang dipantau secara berasingan dan jelas.
• Pemantauan tekanan darah ibu bebas invasif, Sp02 ibu dan ECG ibu / ibu kadar jantung.
• Transducers tanpa wayar yang membolehkan ibu-ibu yang akan bergerak manakala dia dan janin atau fetuses akan diawasi secara berterusan.
• Kalis air transducers tanpa wayar yang membolehkan penggunaan jakuzi atau tab mandi atau pancuran mandian untuk berehat dan rasa juga sakit semasa buruh atau opsyen kelahiran air.

Kerana wanita biasanya membuat majoriti keputusan Penjagaan Kesihatan Keluarga, Jabatan Obstetrik yang boleh dianggap lengan pemasaran penting sebuah hospital. Pengalaman kelahiran yang menenangkan dan memuaskan boleh meninggalkan kesan yang ketara dan boleh menyebabkan penggunaan Perkhidmatan seterusnya dan rujukan kepada orang lain. Satu lagi pertimbangan adalah bahawa pesakit ini berpelajaran dan celik. Ketersediaan maklumat kesihatan di internet dan melalui penerbitan cetak telah menyebabkan pesakit yang mengetahui pilihan mereka dan yang akan meminta tahap tertinggi penjagaan klinikal dan teknologi yang ada.

Adalah menjadi tanggungjawab syarikat-syarikat yang membangunkan penyelesaian pemantauan janin-ibu berusaha ke arah inovasi teknologi untuk membantu pakar yang memberi penjagaan yang lebih baik dan membantu meningkatkan hasil yang berterusan. Rancangan ini harus diimbangkan dengan memberikan pulangan terbaik atas pelaburan bagi setiap dolar penjagaan kesihatan yang ketat dan memenuhi keperluan yang pelbagai di seluruh dunia dengan produk-produk dengan harga yang berpatutan agar kos pemilikan jangka panjang yang menarik.

Dr. Devoe telah dihadiri lebih 10,000 penghantaran di 39 tahun amalan beliau dan menerbitkan salah satu kajian terawal melibatkan pemantauan gandaan pada 1980-an. “Monitor janin berada dalam baris pertama anda Pertahanan, terutamanya apabila jururawat atau doktor yang tidak di sisi katil yang sepanjang masa,” katanya membuat kesimpulan. “Saya tidak boleh mula untuk memberitahu anda telah ramai bayi yang saya secara peribadi telah intervened dengan hasil yang telah banyak berbeza jika tidak untuk pemantauan janin.”

Rujukan

[1] Blickstein saya, kesan kehamilan iatrogenic di seluruh dunia. Int J Gynaecol Obstet. 2003; 82:307-17.

[2] Perubatan reproduktif K. burry: di mana kita telah, di mana kita berada, di mana kita akan pergi? Perspektif yang beretika. Saya J
Gynecol. Obstet 2007; 196 (6): 578-80.

[3] Pusat Kawalan dan pencegahan penyakit. Kelahiran: Data muktamad bagi tahun 2005. Atlanta, ga.: Laporan Perangkaan penting negara; 5 Disember 2007. Jumlah 56, nombor 6.

[4] Pusat Kawalan dan pencegahan penyakit. Remaja kadar kelahiran meningkat untuk pertama kalinya dalam 15 tahun. Atlanta, ga.: Pusat Nasional Statistik Kesihatan; 5 Disember 2007. Disediakan: diakses pada 3 Mac, 2008.

(5) Pusat Kawalan dan pencegahan penyakit. Data muktamad kelahiran 2005

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *