Pemakanan untuk mencegah Eczema atau kulit kering

Pemakanan untuk mencegah Eczema atau kulit kering

Ramai orang di seluruh dunia akan terjejas oleh keadaan yang dipanggil ekzema. Ekzema, juga dikenali sebagai dermatitis, dicirikan oleh reaksi keradangan kulit yang melibatkan reddening kulit, suhu yang tinggi dan gatal-gatal. Kesan-kesan yang lebih serius ekzema termasuk kawasan kulit yang terjejas yang menghidupkan tebal, merah dan sensitif. Jika keadaan worsens, kulit juga boleh Kupas.

Selalunya, ia adalah satu faktor luaran seperti allergen yang mencetuskan reaksi ekzema. Ia juga boleh disebabkan oleh beberapa sebab seperti tabiat makan yang tidak wajar, alahan makanan, fatigueness, tekanan, tidur yang tidak mencukupi, genetik sensitiviti kepada alergen, hubungan dengan haiwan peliharaan dan jangkitan kulat, penyalahgunaan atau penggunaan ubat-ubatan dan penyalahgunaan alkohol dan Nikotin. Jika keadaan kerana dermatitis tidak diberi rawatan yang tepat pada masanya, kawasan kulit yang terjejas boleh menjadi lebih teruk dan boleh mengakibatkan pembentukan lepuh yang penuh dengan nanah pada kawasan kulit yang terjejas. Walau bagaimanapun jika ekzema berlaku disebabkan pengambilan makanan alahan tertentu seperti telur atau kacang, ia boleh dirawat dengan perubahan diet. Lebih penting lagi, ia perlu ditanggung dalam fikiran yang menyebabkan dermatitis mungkin tidak boleh untuk menentukan setiap masa.

Walau bagaimanapun dengan membuat beberapa perubahan diet mudah, keterukan jerawat anda ekzema boleh dielakkan. Pengambilan makanan yang sihat setiap hari akan mengurangkan keterukan keadaan ekzema, kekeringan, gatal-gatal dan bengkak di kawasan kulit yang terjejas. Minum air sepanjang hari soalan adalah amat penting untuk kekal terhidrat.

Diet sihat adalah penting untuk kulit yang sihat. Minum jus membekalkan nutrien kepada kulit. Dalam erti kata yang mudah, pengambilan jus memberikan vitamin dan mineral kepada darah yang diperlukan untuk mengekalkan kulit yang kering dan bebas jerawat. Selain itu, hanya jus yang semulajadi dan organik perlu diminum.

Buah-buahan dan sayur-sayuran perlu menjadi sebahagian daripada diet kerana ia kaya dengan nutrien dan mempunyai antioksidan yang kuat. Buah-buahan dan sayur-sayuran membantu meremajakan kulit dan menghilangkan semua kekeringan. Kunyit, epal, betik, halia yang sangat berguna, dan mereka mempunyai pelbagai kegunaan dalam rutin penjagaan kulit organik. Apa yang lebih penting, bahan-bahan organik ini mempunyai kesan yang sangat menyegarkan dan vitalizing pada kulit anda. Kegunaan buah-buahan dan sayur-sayuran boleh ditemui dalam hampir setiap buku penjagaan kulit/panduan, terutamanya, dalam kes rawatan penjagaan kulit organik. Sayur-sayuran dan buah-buahan yang kaya dengan Beta karotena yang membantu untuk melindungi Vitamin C daripada pengoksidaan. Ini mengelakkan gejala-gejala yang disebabkan oleh kekurangan Beta karotena seperti sakit, kering rambut kusam, kulit kering dan kulit tebal scaly sawit dan tapak kaki.

Menurut beberapa kajian, minum teh bukan sahaja membantu membersihkan badan tetapi ia juga anda membantu revitalizing kulit. Juga didapati bahawa teh juga mengekalkan kulit daripada pengeringan dan menghalang perkembangan masalah yang berkaitan dengan dermatitis. Ia juga mendedahkan bagaimana bahan-bahan yang ditemui dalam teh mungkin membantu sistem imun badan untuk melawan jangkitan. Selain itu, kopi dan soda boleh mempunyai kesan yang dehydrating pada badan. Selain itu, teh hijau boleh mempunyai kesan yang menakjubkan pada kulit anda.

Selain itu, pengambilan makanan yang diperkukuhkan dengan serat, vitamin dan mineral yang menghalang keadaan disebabkan ekzema atau kulit kering. Di samping itu, minyak omega 3 dan makanan yang termasuk probiotics membantu mengekalkan kulit yang sihat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *