Pemahaman antioksidan dalam beri liar

Pemahaman antioksidan dalam beri liar

Pengoksidaan dan radikal bebas
Pengoksidaan berlaku secara semulajadi badan kita sebab-sebab tertentu termasuk pencemaran, diet yang buruk dan penuaan, antara perkara-perkara lain. Kerana pengoksidaan berterusan, ia mewujudkan lebihan radikal bebas dalam badan yang menyebabkan kerosakan kepada protein badan, sel-sel, dan gen kita. Radikal bebas terapung di sekitar badan kita cuba untuk menggantikan kehilangan elektron yang menyebabkan pengoksidaan. Kajian menunjukkan pengoksidaan menjadi punca pelbagai penyakit termasuk kanser, penyakit jantung, kencing manis, degenerasi dan alzheimers. Penyelidik percaya pengoksidaan juga memainkan peranan penting dalam proses penuaan.

Apakah antioksidan?
Ringkasnya cara antioksidan perkataan anti (menentang) – pengoksidaan. Antioksidan adalah sekumpulan bahan kimia semulajadi yang badan kita perlukan untuk membantu melawan pengoksidaan. Antioksidan membantu memusnahkan radikal bebas yang disebabkan oleh pengoksidaan dan menghalang mereka untuk menyebabkan kerosakan kepada badan kita. Antioksidan terdiri daripada beribu-ribu bahan kimia semulajadi yang ditemui dalam makanan. Antioksidan termasuklah vitamin A, C, E, beta karotena, flavonoid, phenols dan anthocyanins. Penyelidikan menunjukkan Antioksidan semulajadi ini sangat bermanfaat untuk badan kita.

Carta ORAC
Oksigen radical absorbance kapasiti atau ORAC mengukur tahap antioksidan larut air di dalam makanan dan keupayaan mereka untuk menyerap radikal bebas. Semakin tinggi ORAC tahap makanan, semakin besar jumlah antioksidan yang hadir, maka kemungkinan lebih memusnahkan radikal bebas dan penyakit-penyakit yang berpotensi yang boleh menjejaskan tubuh. Makanan yang markah melebihi 40 adalah dianggap amat tinggi. Beri dengan pigmen hitam atau merah cenderung untuk skor tertinggi pada carta ORAC.

Manfaat kesihatan antioksidan dalam beri
Kajian menunjukkan memakan diet yang tetap yang tinggi antioksidan akan membantu mencegah pelbagai penyakit termasuk penyakit jantung, degenerasi makular, angin ahmar, alzheimers, kanser, kencing manis dan banyak lagi. Secara khususnya, kajian menunjukkan Anthocyanins memberi banyak manfaat kepada manusia termasuklah Kesihatan kardiovaskular, daya ingatan, penglihatan yang lebih baik dan mengurangkan risiko tekanan darah tinggi. Kajian yang dijalankan oleh Gary Stoner Ph.D., menunjukkan Universiti Ohio yang hanya berapa kuat beri berada dalam pertempuran kebolehan kanser mereka. Semasa kajian, kedua-dua kumpulan tikus telah disuntik dengan tahap yang tinggi menyebabkan kanser adalah satu kumpulan ejen, ditinggalkan sendirian dan lain-lain makan diet yang kaya dengan antioksidan dari beri, khusus hitam Raspberi. Keputusan yang sangat menggalakkan dengan 60% – 80% kurang malignan, kanser yang menyebabkan tumor dijumpai dalam tikus yang diberi makan yang kaya antioksidan, diet berry yang dipenuhi. Bottom line, terus beri dalam diet harian anda.

Sumber-sumber antioksidan yang hebat
Banyak makanan adalah besar sumber antioksidan yang termasuk buah-buahan dan sayur-sayuran. Di antara sumber-sumber yang terbaik terdapat di beri, terutamanya liar beri. Beri warna hitam atau warna kemerahan cenderung untuk mempunyai sumber antioksidan terbaik. Walaupun blueberry dikenali sebagai antioksidan yang kaya, banyak beri lain mempunyai lebih banyak antioksidan dalam mereka. Antara beri kaya antioksidan yang paling di planet ini termasuk huckleberries yang liar, blueberry liar, currants hitam, hitam Raspberi dan lingonberries. Lingonberries benar-benar mempunyai lebih banyak antioksidan daripada mana-mana berry lain di dunia, termasuk acai berry. Lingonberries boleh didapati dalam talian di Northwest liar makanan

Sumber:
Holloway, Patricia, Roxie Dinstel dan Roseann Leiner. Fairbanks Universiti Alaska. Jabatan daripada tumbuhan, haiwan dan Sains tanah.

Oregon State University. Sains Jabatan makanan & teknologi

Stoner, Gary D. telefon. “Hitam Raspberi Tunjukkan pelbagai Pertahanan dalam memerangi kanser.” Jabatan Penyelidikan komunikasi di Universiti Ohio.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *