Peluang pekerjaan dalam sektor kewangan

Peluang pekerjaan dalam sektor kewangan

Kemahiran bagi sektor kewangan

Majikan menyedari bahawa mana-mana bidang Ijazah akan mengajar pelajar kemahiran yang penting dalam sektor kewangan, dan mereka tidak mahu terlepas keluar pada siswazah terbaik hanya kerana latar belakang Ijazah mereka. Darjah membangunkan bukan teknikal ‘soft skills’: ciri-ciri seperti komunikasi yang jelas, mampu menganalisis maklumat, pengurusan masa dan organisasi yang baik. Bebas-cognates sering mendapati bahawa subjek Ijazah mereka melengkapi kerja-kerja mereka dalam kewangan. Sebagai contoh, Ijazah Bahasa moden adalah berguna apabila bercakap kepada pelanggan-pelanggan antarabangsa; Ijazah Sastera ini sangat berguna apabila menulis laporan, dan latar belakang perubatan boleh memberikan pandangan apabila bekerja di pasaran penjagaan kesihatan pakar.
Sesetengah-cognates menunda dari memohon peranan kewangan kerana mereka merasakan bahawa mereka akan berpihak yang lemah berbanding dengan rakan-rakan sejenis mereka. Jika anda mempunyai beberapa innumeracy, ini tidak akan berlaku. Skim Latihan direka bentuk untuk memberi pengetahuan yang komprehensif diperlukan untuk melakukan kerja mereka, tanpa mengira tahap mereka semua graduan. Majikan besar biasanya menyediakan latihan yang berterusan untuk memastikan anda sampai dengan awal.
Sesetengah kawasan kewangan akan memerlukan anda untuk melengkapkan kelayakan profesional. Di sini sekali lagi peruntukan dibuat untuk bebas-cognates, seperti persatuan profesional akan mengajar anda ‘asas’, manakala syarat yang mengecualikan sejenis graduan dari kursus ini.

Kerjaya dalam sektor kewangan

Kerjaya dalam kewangan atau kerja kewangan melibatkan berbagai-bagai fungsi-fungsi seperti menentukan kesan daripada keputusan yang akan dibuat dalam hampir semua-berfungsi dari sudut kewangan. Pekerjaan kewangan termasuk menguruskan portfolio dan menggubal pelan kewangan peribadi untuk para pelabur, menyelia operasi perbankan, menilai dan mencadangkan belanjawan modal Syarikat dan mengukuhkan hubungan bank.
Kerja-kerja kewangan secara amnya tidak semestinya memerlukan Ijazah Sarjana Muda dalam perdagangan atau bidang yang berkaitan rapat. Kadang-kadang ia adalah mungkin untuk “bekerja cara anda” dalam kerjaya kewangan dari kedudukan peringkat rendah, tetapi jawatan-jawatan yang lebih tinggi biasanya memerlukan beberapa pelajaran.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *