Pelindung matahari DIY resipi

Pelindung matahari DIY resipi

Musim panas adalah di sini dan begitu juga perlunya pelindung matahari. Malangnya dengan semua negatif maklumat tentang bahan-bahan kimia yang berbahaya di sunscreens dan kesannya pada kesihatan dan alam sekitar ia membuatkan anda tertanya-tanya jika pelindung matahari adalah melakukan lebih banyak mudarat dan daripada yang baik.

Selepas melawat laman web persekitaran kerja Kumpulan, saya mendapati bahawa mereka melakukan kajian mengenai keselamatan dan keberkesanan daripada sunscreens pada tahun 2009. Mereka mengkaji 1,572 produk penjagaan kulit yang mengandungi pelindung matahari dan mendapati bahawa 3 daripada 5 produk yang benar-benar memberi perlindungan yang mencukupi dari matahari. Walau bagaimanapun, ini adalah peningkatan dari tahun lepas, Bilakah 4 daripada 5 gagal untuk memenuhi piawaian di EWG bagi penjagaan selamat matahari.

Walaupun saya boleh menulis keseluruhan post ini mengenai bahan-bahan yang memudaratkan di sunscreens yang akan memudaratkan kesihatan anda dan alam sekitar, saya cadangkan anda melawat laman web persekitaran kerja Kumpulan dan membuat keputusan anda sendiri tentang apa yang anda ingin gunakan pada kulit anda atau bahawa anak-anak anda. Dengan itu, berikut adalah beberapa resepi sun blok yang mesra alam dan tidak mengandungi sebarang bahan-bahan yang berbahaya.

Berikut adalah resipi untuk membuat blok matahari sendiri:

Resipi Sun Blok 1
5 oz grapeseed minyak
1 sudu besar mentega Shea
1/2 oz beeswax
* 4 oz lavender hydrosol (atau apa-apa hydrosol lain yang anda suka)
2 camca besar serbuk zink oksida

Campurkan minyak, mentega Shea dan beeswax dalam 2 cawan kaca haba bukti atau mengukur cawan, cawan pengukur di dalam periuk yang sebahagiannya diisi dengan air (untuk bertindak sebagai sebuah dandang double), mencairkan lebih haba sederhana-tinggi tempat Pyrex. Tambah serbuk zink. Membenarkan sejuk sehingga Kerak yang mula borang sekeliling tepi. Menggunakan satu blender tangan, mula perlahan-lahan tuangkan hydrosol tersebut ke dalam minyak. Terus mencampurkan sehingga semua hydrosol diperbadankan sepenuhnya dan krim adalah licin. Tuangkan ke dalam balang yang bersih, sterilized. Simpan di dalam peti sejuk.

* Hydrosol – adalah air yang diringkaskan yang ditinggalkan di belakang apabila loji stim yang suling untuk membuat minyak pati. Sama seperti air yang diperbuat daripada bunga mawar dan lavenders dan lain-lain herba, kecuali sedikit lebih pekat dan lebih tulen. Anda boleh membuat sendiri air, hanya dengan steeping herba dalam air suam dan straining.

Resipi Sun blok 2
1 Sudu besar zink oksida
1 1/2 tsp Minyak bijan cahaya
1 Sudu besar rosewater
Beberapa titisan minyak pati – pilihan anda atau cuba pudina, lavender, rosemary

Campurkan bersama-sama zink oksida dan bijan minyak. Panaskan adunan perlahan-lahan, menggunakan dandang double a, dan kacau dengan campuran. Buang dari api dan perlahan-lahan masukkan rosewater dan minyak pati, kerana anda terus dikacau. Membenarkan sejuk sepenuhnya, dan simpan di dalam bekas yang bersih dengan tudung ketat, di dalam peti sejuk. Hasil: 2 oz. terus: sehingga 10 hari di dalam peti sejuk.

Resipi Sun Blok 3
6 Camca besar avokado minyak
3 Camca besar mentega Shea
1 Sudu besar beeswax
Lesitin Soya 1 sudu teh
1 kapsul vitamin E
1 Sudu besar aloe Vera gel
2 Sudu besar zink oksida
3-5 titis minyak pati (pilihan)

Cairkan mentega Shea dan beeswax di dalam Relau double. Campurkan minyak avokado, Lesitin, aloe Vera gel, zink oksida, dan minyak pati. Simpan dalam bekas yang bersih dan sejukkan.

Seperti yang anda boleh lihat dengan bahan-bahan di atas, oksida zink atau titanium adalah bahan-bahan aktif dalam resipi sun blok ini. Tidak seperti sunscreens, zink dan titanium oksida menyekat cahaya matahari semua (sinar UVA dan UVB) daripada kulit yang seterusnya memberi SPF yang tinggi.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *