Pelepasan myofascial dalam peranan merawat masalah kesihatan wanita

Pelepasan myofascial dalam peranan merawat masalah kesihatan wanita

Kesakitan pelvik kronik (CPP) ditakrifkan sebagai berselang seli atau berterusan sakit pelvis yang berterusan selama sekurang-kurangnya 6 bulan dan adalah cukup teruk untuk menjejaskan fungsi harian dan hubungan. Di US, CPP akaun lebih daripada 80,000 hysterectomies dan 1/3 daripada semua laparoscopies setahun, tanpa satu objektif diagnosis atau rawatan. Kajian lebih 5,000 wanita di Amerika Syarikat mendapati bahawa kira-kira 1 dalam 7 dipengaruhi oleh CPP dan anggaran kos perubatan langsung untuk lawatan pesakit luar untuk CPP pada 880 juta/tahun.

Diagnosis yang dikaitkan dengan CPP ada endometriosis, usus Sindrom andconstipation. Syarat-syarat muskuloskeletak fibromyalgia, pelvis atau coccyxgeal trauma atau keretakan, parut abdomen atau disapu perekatan (berlaku dari C-Bahagian atau Episiotomies ke) dan Sindrom piriformis adalah semua mungkin penyumbang kepada CPP. Ketidakseimbangan otot lantai pelvik telah dihubungkan kepada yang tidak dapat diselesaikan kembali kesakitan seperti pucuk sacroiliac joint dan lumbar tulang belakang. CPP boleh menyebabkan dari atau menyumbang kepada ketidakseimbangan musculature otot lantai pelvik yang menyebabkan organ prolaps dan inkontinen kencing dan tahi.

Otot lantai pelvik adalah kumpulan otot yang memanjang dari tulang pubic dan tailbone. Mereka menyambung terus ke dalam tulang-tulang yang terdiri daripada pinggul, pelvis, sacrum dan coccyx. Mereka mempunyai ligamentous lampiran untuk struktur di atas serta sistem banyak tisu yang interface dengan rongga seluruh abdominopelvic. Otot-otot tersebut di sekitar faraj, uretra dan rektum. Mereka menyokong organ-organ pelvis dan menutup uretra dan rektum untuk mengekalkan continence. Pada tahun 1996, AS kesihatan dan manusia Jabatan melaporkan bahawa 15 juta rakyat Amerika mengalami masalah lemah kawalan kencing, 11 juta daripada mereka adalah wanita. Kini dianggarkan bahawa lebih daripada 25 juta penduduk terjejas. Salah satu dalam empat wanita berumur 30-59 telah mengalami episod kencing. 16.4 bilion ringgit akan dibelanjakan setiap tahun penjagaan berkaitan dengan masalah lemah kawalan kencing, 1.1 bilion ringgit akan dibelanjakan setiap tahun produk pakai buang untuk orang dewasa yang incontinent.

Tekanan perasaan adalah secara tiba-tiba kebocoran air kencing yang berlaku dengan aktiviti, seperti, batuk, ketawa atau melompat. Kehamilan dan kelahiran adalah punca paling biasa inkontinen stres di kalangan wanita yang pre-menopausal. Semasa hamil, tekanan perasaan boleh menyebabkan dari berat sebenar bayi menyebabkan lantai pelvik untuk sag, atau perubahan hormon. Hormon pada wanita yang hamil dikenali untuk berehat badan tisu, yang termasuk lantai pelvik. Kombinasi tisu penghubung yang santai dan berat badan bayi pada tisu-tisu yang longgar boleh menyebabkan cukup trauma atau lemah menyebabkan masalah lemah kawalan kencing.

Dalam kajian tahun 1996 yang diterbitkan dalam British Journal of Obstetrik dan Ginekologi, 34 telah C-Bahagian, yang menunjukkan bahawa kehamilan, tidak menghantar, dibuat perbezaan risiko wanita-wanita yang membangunkan masalah lemah kawalan kencing. Terdapat banyak kajian-kajian yang lain mendokumenkan kejadian masalah lemah kawalan kencing dengan kehamilan. Apa yang mereka semua mempunyai persamaan adalah hasil bahawa terdapat peratusan yang tinggi daripada wanita yang mengalami bermulanya inkontinens tekanan semasa hamil, tinggal incontinent selepas bersalin dan menjadi lebih gejala dengan kehamilan yang berikutnya. Malangnya, kebanyakan wanita tidak bercakap tentang masalah ini dan pergi tidak dirawat selama bertahun-tahun. Ia telah diperhatikan bahawa wanita akan bertolak inkontinens secara purata 4-9 tahun sebelum mereka memberitahu doktor mereka.

Ahli terapi fizikal mempunyai keupayaan untuk merawat keadaan ini disebabkan oleh pengetahuan Anatomi, gangguan muskuloskeletak, biomekanik, postur yang optimum dan latihan kekuatan. Ahli terapi fizikal yang dilatih dalam teknik-teknik manual terapi, khususnya keluaran Myofascial, terus boleh merawat otot-otot lantai pelvik dengan tangan yang khusus mengenai teknik.

Pelepasan myofascial dalam rawatan CPP

Myofascial keluaran (MFR) telah menjadi bantuan yang besar kepada wanita (dan lelaki) mengalami masalah lemah kawalan kencing dan CPP. Teknik MFR khusus untuk pelvis akan membantu dalam mengurangkan sekatan-sekatan yang membawa kepada masalah lemah kawalan kencing dan CPP.

Sistem Myofascial mengelilingi dan interpenetrates setiap organ, saraf, salur darah dan saluran dalam lantai pelvik. Trauma, keradangan, parut pembedahan bersalin biasa mengetatkan sistem myofascial sekitar ini yang halus dan kesakitan struktur yang sensitif. Penumpahan dan sekatan dalam sistem myofascial boleh menyebabkan atau menyumbang kepada isu-isu kesihatan ramai wanita termasuk, tetapi tidak terhad kepada, kesakitan otot lantai pelvik dan pucuk, masalah lemah kawalan kencing, vulvadynia, coccydynia, perekatan pelvik dari endometriosis dan parut pembedahan, parut menyakitkan episiotomy, Ruang-antara cystitis dan kehamilan berkaitan sakit belakang dan sciatica.

Teknik-teknik yang konservatif yang membentuk teras rawatan untuk pundi kencing dan sakit pelvis termasuklah biofeedback, pendidikan, kaedah pasif, teknik-teknik manual terapi dan MFR. Walau bagaimanapun, pengalaman kami menunjukkan bahawa MFR secara langsung akan merawat punca-punca masalah bagi penghapusan gejala-gejala yang berpanjangan. AS kesihatan dan manusia Jabatan mengesyorkan bahawa rawatan konservatif menjadi standard penjagaan untuk masalah lemah kawalan kencing. Statistik semasa menunjukkan bahawa kira-kira 80 orang-orang yang terkena kencing boleh diperbaiki atau sembuh dengan rawatan bukan pembedahan.

Terapi di tangan pada terapi fizikal adalah sangat terlatih dalam teknik MFR dengan latihan lanjutan yang merawat CPP dan masalah lemah kawalan kencing. Dalam banyak kes, siaran langsung Myofascial otot lantai pelvik diperlukan untuk melepaskan sekatan-sekatan yang menyebabkan CPP dan inkontinen lebih berkesan. Pesakit juga mempelajari teknik-teknik rawatan diri yang berharga untuk membantu dalam pemulihan mereka sendiri.

Wanita dan lelaki dengan masalah lemah kawalan kencing dan CPP adalah digalakkan untuk menghubungi ahli terapi di tangan pada terapi fizikal dengan soalan-soalan pada 512-310-1928.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *