Pelbagai jenis Penyu

Pelbagai jenis Penyu

Terdapat beratus-ratus jenis Penyu. Artikel ini bertujuan untuk memberi anda gambaran yang ringkas daripada pelbagai jenis Penyu. Berikut adalah senarai pendek di antara jenis-jenis Penyu:

Babi Nosed Penyu: Ini jenis Penyu telah dipanggil babi-hidung Australasian Penyu, dibuang dalam pitted kulit Penyu, Penyu plateless dan walaupun Penyu Sungai fly. Ini jenis Penyu adalah ringan shelled dan biasanya didapati di sungai-sungai air tawar, lagun dan aliran dalam wilayah utara Australia dan New Guinea.

Penyu laut hijau: Penyu dalam keluarga ini adalah agak besar dan boleh dijumpai di kawasan tropika dan subtropika Tempahan di dunia. Ia mempunyai dua populasi yang sangat berbeza di lautan Pasifik dan Lautan Atlantik. Ini adalah spesies yang terancam dan ianya menyalahi undang-undang untuk mencederakan, membunuh atau mengambil mereka.

Penyu Snapping buaya: Inilah Penyu air tawar terbesar di benua Amerika Utara. Ia adalah lebih besar daripada tetapi tidak cukup sebagai agresif sebagai Penyu snapping biasa. Penyu ini sering ditemui di Sungai Missouri dan di South Carolina dan kawasan-kawasan utara Florida. Ini jenis Penyu boleh menginap di bawah air selama hampir sejam.

Penyu Mesoamerican Sungai: kadang-kadang jenis Penyu ini dipanggil hickatee dalam atau tortuga-blaca. Penyu ini adalah waktu malam dan tinggal di Tasik dan sungai-sungai di Amerika tengah. Seperti banyak lain spesies Penyu, spesies ini terancam. Penyu ini boleh mendapatkan sebesar dua puluh lima inci dan mampu mencecah berat sehingga empat puluh empat pound.

Penyu Belimbing: Semua jenis-jenis Penyu, Penyu ini adalah yang terbesar antara mereka semua. Belimbing dalam untuk penyu laut dan sahaja spesies Penyu yang mempunyai Cangkerang yang keras. Sebaliknya ia hanya mempunyai daging dan kulit. Penyu jenis ini boleh ditemui di seluruh dunia.

Penyu Slider Eared merah: Penyu ini dikenali sebagai Penyu yang semi-aquatic dan biasanya didapati di kawasan selatan Amerika Syarikat, terutamanya di Sungai Mississippi. Sudah tentu, kerana ia menjadikan haiwan kesayangan yang sangat popular, ia boleh didapati di kedai-kedai haiwan kesayangan di seluruh dunia.

Penyu Musk biasa: Jenis Penyu ini juga digelar The Stinkpot. Ia mendapat nama kerana ia mampu mengeluarkan bau yang busuk dan musky untuk mencegahnya sebarang pemangsa yang mungkin memikirkan ia memburu. Penyu ini boleh ditemui di Timur Amerika Syarikat dan Kanada Tenggara.

Penyu Headed besar: Ini adalah salah satu jenis Penyu yang biasanya ditemui di Vietnam, Thailand, Myanmar, Laos dan China. Ketua itu yang sangat besar dan ia telah dikenali untuk memanjat pokok-pokok yang berhampiran dengan Sungai dan Sungai di mana ia hidup ia juga telah dikenali untuk arc mengembangkan ekornya (seperti kala-jengking yang) dan merupakan salah satu jenis Penyu yang dapat menarik kepalanya ke shell yang.

Hakcipta Terpelihara (c) 2008 Steven Magill

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *