Pelbagai jenis makanan bayi bagi bayi yang muda

Pelbagai jenis makanan bayi bagi bayi yang muda

Apabila ia datang kepada bayi, ia adalah sangat penting untuk memahami perbezaan jenis-jenis makanan yang perlu diambil. Pembangunan tidak hanya kira-kira dalam fizikal dan mental, tetapi juga aspek-aspek pemakanan. Ini akan membantu melindungi kesihatan dan keselamatan mereka dan boleh memberi kesan yang besar ke atas pertumbuhan fizikal dan mental mereka.

Makanan bayi yang dibeli di pasaraya atau kedai-kedai makanan pakar akan dikumpulkan menjadi kumpulan umur atau peringkat pembangunan. Setiap kumpulan umur atau pembangunan dilengkapi dengan makanan tertentu yang sesuai. Ini adalah seperti berikut:

Lahir enam bulan

Perkara pertama yang perlu dipertimbangkan apabila menyusukan bayi baru lahir adalah sama ada untuk payudara suapan atau menggunakan formula. Banyak kajian telah dijalankan kepada kesan kedua-dua kaedah. Banyak organisasi perubatan dan Kesihatan termasuk Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengesyorkan penyusuan kerana ia adalah pilihan pemakanan yang terbaik untuk bayi dan bayi. Ia boleh membantu mempertahankan, serta mengelakkan alahan terhadap jangkitan yang kronik syarat, tempahan dalam talian kami yang selamat dan hantar.

Walau bagaimanapun, tidak setiap ibu tunggal akan dapat menyusukan dan jadi mereka akan mencari kaedah alternatif. Susu Formula adalah pilihan yang sangat baik kerana ini akan memenuhi keperluan pemakanan bayi anda. Keputusan sama ada anda payudara suapan atau menggunakan formula adalah berdasarkan kepada keadaan anda sendiri, anda tahap keselesaan dan gaya hidup serta apa-apa keadaan perubatan yang anda mungkin mempunyai. Penyusuan susu ibu atau formula sepatutnya digunakan bagi enam bulan pertama dan kemudian lagi jika ibu dan bayi kedua-duanya bersedia.

Enam bulan ke sembilan bulan

Anda tidak perlu menunggu sehingga enam bulan untuk memulakan pemberian makanan pepejal bayi anda; anda perlu cuba selepas empat bulan. Anda akan tahu jika mereka tidak mahu menerima makanan kerana mereka akan meludah keluar, tetapi selepas beberapa ketika, mereka akan mula untuk menelan makanan. Ia adalah penting untuk memperkenalkan pepejal untuk mengelakkan kekurangan pemakanan dan untuk mengelakkan mereka menjadi enggan mempunyai pepejal kemudian dalam pembangunan mereka.

Jenis-jenis makanan yang datang sebagai besi-diperkukuhkan dan tunggal-bijirin bijirin bayi dan boleh didapati di kedai makanan baik pakar atau pasaraya mana-mana. Setiap balang atau periuk makanan bayi adalah jelas dilabelkan dengan tahun-tahun pembangunan supaya anda akan dapat melihat sama ada ia sesuai untuk bayi anda untuk mengambil. Dari sini anda boleh bergerak ke atas pelbagai bijirin bijirin.

Sembilan bulan untuk dua belas bulan

Sebaik sahaja anda telah memperkenalkan semua jenis bijirin dan makanan ditambah besi, bayi anda boleh mula untuk mencuba makanan bayi yang lebih menarik. Mulakan dengan memberi makanan bijirin lain seperti roti atau roti bakar. Dari sini anda boleh kemudian bergerak ke atas buah-buahan dan sayur-sayuran. Ianya mungkin terbaik untuk bermula dengan sayur-sayuran dan sederhana merasa makanan seperti lobak merah. Sebaik sahaja mereka sudah menjadi biasa untuk rasa anda boleh cuba buah-buahan yang manis dan sedap. Sentiasa menggunakan jumlah yang kecil dahulu, hanya untuk memastikan mereka tidak alah kepada apa yang anda telah diberikan mereka.

Tercekik adalah bahaya yang besar untuk bayi dan mensasarkan. Oleh itu mereka mengambil makanan tidak akan menjadi lebih besar dalam diameter daripada jari little. Jika ia, pastikan anda memotong ia jadi lebih selamat dan lebih mudah untuk mengambil. Sebaik sahaja mereka telah telah makan buah-buahan dan sayur-sayuran pepejal yang anda kemudiannya boleh bergerak ke atas produk-produk tenusu seperti daging dan keju, ini boleh diperkenalkan selepas enam bulan tetapi ia benar-benar bergantung kepada pembangunan mereka. Dari sembilan bulan dan seterusnya anda boleh makan antara 2-4 sudu Jadual produk tenusu setiap hari. Memperkenalkan susu lembu selepas yogurts dan keju dan sentiasa gunakan susu asli dan tidak berpasteur telah jenis.

Daging dan alternatif boleh juga diperkenalkan selepas enam bulan. Lecek atau guna daging serta ikan boleh dimakan sebagai 1-3 sudu besar setiap hari. Selepas sembilan bulan, anda boleh memperkenalkan diced atau cincang daging sebagai 3-4 sudu besar setiap hari.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *