Pelancongan perubatan & rawatan kemandulan di India

Pelancongan perubatan & rawatan kemandulan di India

Konsep asas pelancongan kesihatan adalah melancong ke luar negara untuk rawatan perubatan dan melawat tempat-tempat pelancongan yang terkenal pada masa yang sama. Di negara-negara Barat, rawatan perubatan dan prosedur telah menjadi sangat mahal dan dijangkau. Meliputi perbelanjaan yang besar tanpa insurans perubatan adalah mustahil semata-mata. Khusus rawatan dan prosedur seperti dalam Vitro Fertilization (IVF) dan lain-lain teknik reproduktif yang dibantu adalah sangat mahal. Di samping itu, banyak syarikat-syarikat insurans melindungi atau tawaran hanya terhad manfaat, sekaligus menjadikan rawatan kemandulan beyod biasa sampai ke. Ia adalah di sini bahawa SurgeryPlanet yang pitches, memberi pilihan destinasi yang menawarkan rawatan ini dengan harga yang lebih murah. Walaupun selepas mengambil kira akaun, perjalanan dan perbelanjaan perubatan, jumlah pakej berfungsi untuk menjadi lebih murah sambil mengekalkan standard compareable dan dalam kes-kes tertentu yang unggul daripada orang-orang yang ditemui di negara-negara Barat. Sebab-sebab lain yang menarik untuk mendapatkan rawatan alternatif di luar negara adalah, tempoh menunggu lama dan lain-lain halangan undang-undang yang terdapat di negara-negara Barat. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, India telah muncul sebagai destinasi utama untuk pelancong perubatan antara negara-negara lain. Ia menawarkan rawatan kelas dunia tanpa apa-apa tempoh menunggu dan pada harga yang lebih murah. Kami, di SurgeryPlanet berusaha untuk memberikan anda tawaran terbaik daripada rawatan moden pada kos yang berpatutan. Dengan rangkaian besar kami dari hospital-hospital di India, Thailand, Singapura, Brazil, Argentina, Costa Rica, dan lain-lain, kita akan dapat menawarkan pakej terbaik untuk prosedur ini.

APAKAH KESUBURAN?

Kemandulan didefinisikan sebagai kegagalan untuk concieve selepas sekurang-kurangnya setahun daripada hubungan seks yang tidak dilindungi. Ketidakupayaan untuk membawa kehamilan yang untuk jangka juga dianggap sebagai kemandulan. Seorang wanita purata pengalaman kesuburan puncak dalam tahun beliau dan kesuburan mula jatuh perlahan-lahan dalam awal 30an dan lebih curam dalam tahun lewat tiga puluhan. Selepas 40, peluang untuk hamil tanpa bantuan perubatan adalah sangat jauh

Kemandulan biasanya membawa kepada kemurungan dan kekecewaan kalangan pasangan. Bagi pengembara perubatan, memerlukan prosedur IVF, India akan menjadi destinasi pilihan. Dunia kelas terapeutik dan diagnostik pusat untuk merawat kemandulan yang terletak di bandar-bandar utama di India, menggunakan pelbagai teknik pembiakan bantuan (sastera). Seni melambangkan satu teknik perubatan mendapatkan kehamilan yang dengan cara selain hubungan seks. Beberapa institusi di Malaysia yang menawarkan pelbagai kaedah seni akan Apollo Hospital, penjagaan kesihatan Max Wockhardt hospital, Fortis penjagaan kesihatan, Metro Hospital, Dr. Rama Institut kesuburan, klinik kesuburan Lifeline, Delhi IVF & kesuburan Penyelidikan Pusat dll.

Mitos dan salah faham tentang faktor-faktor wanita yang eksklusif sebab kemandulan yang lazim adalah tidak benar sekali. Infertilty mungkin disebabkan oleh faktor-faktor lelaki serta wanita. Mengikut statistik, wanita dan lelaki faktor menyumbang kepada 50% dan 35-40% daripada kes-kes masing-masing. Tidak dapat lagi kes yang sama ada dijelaskan atau disebabkan oleh faktor-faktor yang kedua-duanya. Oleh itu, ia masuk akal untuk menilai dan meneliti kedua-dua pasangan, tidak hanya perempuan, untuk menentukan rancangan rawatan yang paling sesuai.

LELAKI FAKTOR KEMANDULAN

Varicocele, hydrocele, zakar dan testicular kecacatan/pucuk, erektil dan ejakulasi kecacatan, kehadiran antibodi antisperm, oligo/azoospermia, jangkitan bakteria kronik, ketidakseimbangan hormon, sesetengah ubat, berlebihan rokok dan alkohol dikenal pasti sebagai faktor paling menjengkelkan kemandulan lelaki. Pemeriksaan kesuburan lelaki boleh dilakukan melalui anlysis air mani yang menggunakan sebuah komputer membantu sperma Analyzer, post ujian persetubuhan dan ujian sperma pencerobohan. Seorang lelaki yang subur boleh berjaya dengan mengenal pasti dan merawat punca-punca asas. Microsurgical Testicular sperma pengekstrakan (mikro TESE) adalah kaedah yang kerap digunakan untuk menguruskan lelaki faktor kemandulan.

WANITA FAKTOR KEMANDULAN

Kemandulan pada wanita adalah multifactorial asal-usul. Beberapa faktor-faktor genetik, hormon, ovari kandungan serta tempatan berkaitan kesuburan wanita. Oleh itu, sejarah perubatan dan pemeriksaan fizikal membentuk asas diagnosis, diikuti dengan ujian klinikal. Penyiasatan termasuk endometrial biopsy, hormon ujian semasa haid, ujian Tiroid fuction laproscopy, pap smear, pemeriksaan pelvik, post ujian persetubuhan dan khas X rays/ultra sonography. Menurut kisah etiologi, ubat, seni dan pembedahan boleh digunakan dengan berkesan dalam rawatan kemandulan.

Di India, seni yang pelbagai akan dijalankan seperti Intra rahim beradas (IUI), persenyawaan In Vitro (IVF) & embrio Transfer (ET), Gamete Intra Falopio memindahkan (Hadiah), Zygote Intra Falopio memindahkan (ZIFT), telur mengambil dan pemindahan embrio, budaya Blastocyst, Testicular sperma pengekstrakan dan suntikan sperma Intracytoplasmic (TESE/ICSI), Pecutaneous Epididymal sperma aspirasi dan Intracytoplasmic sperma suntikan (PESA/ICSI), Laser yang embrio dibantu Hatching, embrio CryopreservationIbu tumpang dan sebagainya. Daripada mereka, IUI dan IVF sering digunakan dengan keputusan yang memberangsangkan.

IUI (Intra beradas rahim) adalah satu teknik yang mana air mani diproses diletakkan secara langsung di dalam rahim dengan bantuan daripada sebuah kateter. IUI biasanya didahului oleh aruhan ovulasi yang menggunakan ubat-ubatan yang meningkatkan kesuburan yang bersesuaian untuk mendapatkan hasil yang lebih baik. Permanian beradas boleh dilakukan dengan sperma suami (AIH) atau sperma penderma tanpa nama (bantuan). Dalam teknik IVF & ET, ovum yang fertilized di luar badan dan embrio seterusnya dipindahkan ke dalam rahim seorang wanita. Ia dikenali sebagai ‘Ujian tiub bayi’. IVF adalah antara kaedah penghamilan berbantukan paling digemari yang digunakan.

Jarang sekali, keperluan untuk pembedahan timbul semasa rawatan kemandulan. Kadang-kadang, tiub fallopio mungkin perlu diperluaskan lagi atau sista ovari mungkin perlu dikeluarkan. Rawatan pembedahan ini adalah minimum invasif dan memerlukan sedikit masa pemulihan. Tetapi kadang-kadang, rawatan boleh panjang dan pemantauan ulangan adalah perlu untuk kehamilan yang untuk jangka.

KADAR KEJAYAAN

Kadar kejayaan rawatan kemandulan, yang ditentukan oleh bilangan kehamilan yang berjaya dicapai, telah meningkat dengan teknologi baru yang diterima pakai dalam kesuburan canggih. Sejak banyak pembolehubah individu terbabit, ia adalah sukar untuk menentukan kadar kejayaan sebenar hasil seni di India. Kejayaan prosedur ini bergantung kepada usia wanita, faktor-faktor, jumlah telur/embrio dipindahkan, jenis dan kualiti perkhidmatan yang diterima, kepakaran doktor dan sebagainya. Terakhir untuk purata 35-40% daripada wanita di bawah umur 35 tahun dan 25-30% wanita antara umur 36-40 tahun telah melaporkan kehamilan yang berjaya. Terdapat kadar kejayaan yang rendah bagi orang-orang di atas dalam 40 perintah 10-15%. Apollo Hospital, yang merupakan salah satu antara di hospital-hospital prefered SurgeryPlanet menuntut kadar pregnacy 30-40% bagi setiap percubaan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *