Pelancongan perubatan memainkan peranan penting dalam pemulihan ekonomi Asia

Pelancongan perubatan memainkan peranan penting dalam pemulihan ekonomi Asia

Ekonomi Asia dijangka pulih dari kesan kemelesetan global, dengan perubatan pelancongan persaraan sektor dan dianggap sebagai industri sunrise yang akan memacu pertumbuhan ekonomi di rantau ini.

Bank Pembangunan Asia (ADB) berkata yang membangun di Asia KDNK akan tumbuh sebanyak 7.5% pada tahun ini, satu lonjakan yang besar dari 5.2% pada tahun 2009. Unjuran kadar pertumbuhan adalah lebih tinggi berbanding bahagian-bahagian lain di dunia.

Menurut Dr. Sanjiv Malik, Pengerusi Kehormat Persidangan Antarabangsa mengenai perjalanan perubatan, kesihatan dan persaraan (puncak IMWell), momentum pertumbuhan ini dijangka dipacu sebahagian oleh perjalanan penjagaan kesihatan antarabangsa, dengan pesakit-pesakit yang meninggalkan untuk negara-negara lain untuk mendapatkan kesihatan dan kesejahteraan.

“Orang-orang yang lebih banyak dan lebih banyak dari Amerika Syarikat, UK dan Eropah telah mempertimbangkan perjalanan ke negara-negara seperti India, Filipina, Thailand, Singapura dan Malaysia sebagai pilihan yang berdaya maju untuk mendapatkan dirawat di negara mereka sendiri, yang biasanya mempunyai masa menunggu lama dan overburdened sistem penjagaan kesihatan. Permintaan terhadap perkhidmatan kesihatan dan perubatan di Asia adalah kukuh dan akan terus meningkat,”kata Dr. Malik, seorang pakar dalam penjagaan kesihatan global.

Laporan industri yang mendedahkan bahawa industri pelancongan perubatan Asia akan berkembang sebanyak 16% dari 2010 hingga 2012.

Laluan hari pembaharuan penjagaan kesihatan AS Presiden Obama juga positif akan memberi kesan kepada industri pelancongan kesihatan. Dengan perkembangan perlindungan insurans kepada rakyat Amerika uninsured 32 juta, lebih banyak pesakit dijangka oleh hospital-hospital dan klinik-klinik di negara-negara Asia untuk mendapatkan prosedur perubatan dan rawatan di sebahagian kecil daripada jumlah yang mereka telah menghabiskan dalam perkhidmatan yang sama di Amerika Syarikat.

Di samping itu, sesetengah negara Asia juga akan semakin popular sebagai syurga persaraan, dengan “pasaran Perak” terdiri daripada warga emas dan pesat dari negara-negara Barat yang meninggalkan tanah air untuk destinasi tropika. Memenuhi keperluan Kumpulan ini dilihat menjadi pemacu ekonomi utama bukan sahaja untuk industri penjagaan kesihatan di rantau ini, tetapi juga bagi sektor hartanah.

Optimistik mengenai perubatan yang pesat, kesihatan dan industri persaraan di Asia, pelbagai negara telah menyertai pasukan ke peringkat puncak IMWell, yang akan diadakan pada 12-15 Oktober 2010 di Shangri-La Hotel Makati, Filipina.

“Terdapat keperluan yang semakin meningkat bagi kerjasama serantau yang bertujuan untuk membangunkan dan memperkukuh pelancongan perubatan, kesihatan dan persaraan sektor, dan puncak IMWell alamat betul-betul isu ini. Acara mercu tanda ini menyediakan platform di mana delegasi dan peserta boleh berkongsi pemikiran dan amalan terbaik mereka, serta mencari cara-cara yang akan mengekalkan pertumbuhan dan pembangunan industri pelancongan kesihatan dan persaraan di Asia,”kata Filipina pelancongan promosi Lembaga Pengarah Ketua Pegawai Operasi Cynthia Carrion, yang juga bertindak selaku Pengerusi sidang kemuncak IMWell.

Empat hari acara tersebut mempunyai agenda lengkap yang merangkumi sesi pleno perspektif industri, peluang dan risiko-risiko; Serantau pembentangan amalan terbaik; Peluang-peluang global dalam industri persaraan; Pemasaran dan penjenamaan untuk pasaran Global; Pengurusan Kualiti dan kesinambungan penjagaan; dan masa depan industri pelancongan penjagaan kesihatan dan pelancongan perubatan.

“Topik kami berhasrat untuk membangunkan dan memperkukuh perdagangan barangan penjagaan kesihatan dan perkhidmatan demi kepentingan negara-negara yang terlibat dan untuk manfaat pesakit-pesakit antarabangsa dan pesara. Mereka juga berkhidmat untuk menentukan bagaimana negara-negara dan organisasi boleh meningkatkan keuntungan yang positif dan mengelakkan risiko-risiko yang berpunca daripada perjalanan penjagaan kesihatan antarabangsa,”kata Joyce Alumno, Pengarah Persidangan Kemuncak IMWell.

Selaras dengan ini, sekiranya mempunyai dihoskan pembeli aturcara, yang akan memberikan peluang untuk syarikat-syarikat dan organisasi untuk bekerjasama dan memupuk pakatan yang saling menguntungkan. Interaksi B2B dan sesi one-on-one akan diadakan bagi pembeli untuk bertemu dengan wakil-wakil lain, yang membolehkan mereka untuk memaksimumkan peluang rangkaian dan perniagaan semasa acara dan pameran.

Puncak IMWell juga termasuk Eksekutif bengkel tentang kad skor seimbang di organisasi penjagaan kesihatan dan gaya kepimpinan yang berkesan dalam organisasi penjagaan kesihatan. Empat persidangan masuk rehat trek akan ditunjukkan: kualiti penjagaan kesihatan, pemasaran, pelaburan dan pembangunan kapasiti dan persaraan, memberi untuk melihat dengan lebih mendalam setiap aspek khusus pelancongan perubatan dan kesihatan.

Puncak IMWell ini dihasilkan dan dianjurkan oleh komunikasi HIM, disokong oleh Jabatan pelancongan sebagai tuan rumah dan Presentor, dan kerjasama dengan Jabatan Kesihatan, Jabatan perdagangan dan industri, persaraan dan pakatan penjagaan kesihatan, kesihatan dan Kesihatan Perikatan Filipina, Filipina Dewan Perniagaan dan industri, dan Kesihatan Filipina dan Persatuan Spa, dengan HealthCORE dan Akademi Asia bagi Eksekutif penjagaan kesihatan sebagai rakan kongsi pengetahuan.

Untuk maklumat lanjut mengenai acara ini, sila layari www.IMWellSummit.com, atau hubungi (63 2) 910.8030 atau 468.9999, atau e-mel

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *