Pelancongan kesihatan: Perkara yang besar dalam industri penjagaan kesihatan India

Pelancongan kesihatan: Perkara yang besar dalam industri penjagaan kesihatan India

Pelancongan kesihatan adalah Akta melawat negara-negara lain atau negara-negara seluruh dunia untuk menerima ubat-ubatan seperti pergigian, neurosurgeri atau penjagaan pembedahan dan pelbagai bentuk rawatan yang khusus. Pelancongan perubatan atau kemudahan penjagaan kesihatan adalah sangat kos efektif dan telah berkembang menjadi sangat popular dengan masa. Kerana kemajuan banyak teknologi dan peningkatan, piawaian penjagaan dan kemampuan perjalanan antarabangsa telah menjadi faktor-faktor utama yang membawa kepada populariti pelancongan perubatan.

Dalam beberapa tahun kebelakangan, kos rawatan perubatan dan penjagaan kesihatan telah melonjak tinggi di negara-negara perindustrian dan membangunkan negara. Dan dengan ini peningkatan kos penjagaan kesihatan, orang dari Amerika Syarikat, Eropah, Kanada dan Australia yang mencari alternatif untuk mengurangkan perbelanjaan mereka dan membina simpanan kewangan. Keadaan ini telah mendorong orang-orang dari negara-negara maju berkhidmat sebagai pelancong perubatan.

Antara semua Pertubuhan Bangsa-bangsa di mana orang akan bagi rawatan perubatan kos rendah, India telah muncul sebagai sebuah destinasi yang lebih baik “hot spot” atas. India ialah, sekarang, salah satu daripada negara-negara utama yang menggalakkan pelancongan kesihatan. Dengan peningkatan bilangan pesakit luar yang membanjiri ke India untuk rawatan perubatan kos rendah, industri pelancongan perubatan India lakukan cukup baik.

Tarikan utama kepada pelancong perubatan adalah faktor harga atau kos perubatan. Pelancong perubatan percaya bahawa, di India, kos pembedahan atau rawatan lain adalah satu persepuluh dari apa yang ia adalah negara-negara Eropah atau negara-negara maju. Konsep pelancongan kesihatan yang baru kepada orang ramai dan ianya terpulang kepada mereka sama ada atau tidak mereka akan mencari rawatan perubatan yang dikehendaki dengan kos yang minimum. Teknologi perubatan telah meningkat secara drastik di hospital-hospital di India dan taraf mereka telah meningkat, yang setanding dengan negara-negara Amerika dan Eropah.

Antara semua pelbagai rawatan yang akan dilakukan di India, yang paling lazim berlaku ialah pembedahan jantung, mata Lasik, pembedahan kosmetik, neurosurgeri dan penjagaan gigi. India mempunyai beberapa pusat rawatan dan hospital-hospital yang terbaik di dunia dengan kemudahan terbaik. Infrastruktur, kemajuan teknologi, cemerlang doktor dan kakitangan perubatan, hospital-hospital yang bertaraf dunia, Semua ini telah India lokasi utama atau pilihan utama pelancong perubatan mendapatkan penjagaan kesihatan di luar negara.

Kemuncak daripada pelancongan perubatan di India adalah seperti berikut:

· India mempunyai kemudahan perubatan yang bertaraf dunia, dengan kakitangan yang cemerlang dalam semua bidang perubatan
· Berunding dengan doktor atau pakar-pakar terkemuka
· Hospital-hospital India dilengkapi dengan tempahan elektronik dan perubatan diagnostik peralatan
· Pemeriksaan perubatan rawatan atau kesihatan kos rendah
· Bilik-bilik yang mewah dalam julat harga yang berpatutan
· Untuk atendan atau ahli keluarga yang disertakan disediakan
· Terapi Ayurveda dan Spa Resort disediakan untuk berehat dan menyegarkan
· Masakan India yang eksklusif, filem-filem India, muzik India dan tarian India
· Pelbagai warisan budaya di negeri-negeri yang berbeza
· Beberapa tempat-tempat destinasi pelancongan teratas seperti Taj Mahal, Red Fort, Qutab Minar dll.
· Majlis holidaying, Keluarga, majlis-majlis perayaan dan pemeriksaan perubatan-semua dalam satu lawatan ke India

Walaupun terdapat negara-negara yang banyak memberi bantuan perubatan yang bertaraf dunia kepada pelancong-pelancong perubatan yang ingin mendapatkan penjagaan kesihatan luar negara kos penjagaan kesihatan atau rendah, India menarik yang paling. Kerana ia menawarkan satu destinasi percutian yang indah, selain daripada mempunyai pelbagai rawatan perubatan kos rendah, baik Hospital dan kakitangan perubatan, ia adalah pilihan utama di kalangan orang. Pelancongan perubatan India atau kesihatan pelancongan India adalah satu konsep yang baru muncul di mana orang-orang dari seluruh dunia melawat India untuk keperluan perubatan dan para pelancong.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *