Pelan Pemasaran Poskad kiropraktik

Pelan Pemasaran Poskad kiropraktik

Jika anda chiropractor yang telah diamalkan selama setahun atau lebih, salah satu sumber yang paling baru pesakit adalah disebabkan pesakit lama. Merangsang orang-orang reactivations dan mengekalkan amalan anda atas fikiran adalah keseluruhan idea di sebalik menggunakan Poskad kiropraktik. Mereka sedang murah. Mereka tidak mudah untuk digunakan. Dan mereka bekerja.

Seperti kebanyakan perniagaan kecil, difinisi membuat salah satu atau kedua-dua kesilapan-kesilapan pemasaran ini. Sama ada mengurangkan pelaburan pemasaran mereka apabila ekonomi melambatkan. Atau devoting wang untuk usaha-usaha pemasaran mereka hanya apabila mereka pesakit baru nombor jatuh. Menyelesaikan sekarang untuk mencipta pelan pemasaran Poskad dan sentiasa melekat dengan sekurang-kurangnya setahun atau lebih.

Langkah satu: Keutamaan senarai

Mari kita hadapi itu. Sesetengah pesakit yang lebih daripada yang lain. Sebagai penjaga profesional, anda diharapkan untuk merawat semua pesakit yang sama, tetapi sedikit boleh tarik keluar. Jadi langkah pertama ialah untuk mengumpul dua terakhir atau tiga tahun bernilai pesakit-pesakit yang tidak aktif dan kod supaya anda boleh Mengisih pesakit “C” yang anda berharap anda tidak pernah lihat lagi. Pesakit “B” yang sempadan dan berbaloi melabur sedikit wang setiap tahun untuk menggalakkan mereka kembali. Dan yang paling sesuai “A” pesakit-pesakit yang mana anda akan bersedia untuk melabur lebih setiap tahun untuk touch dengan dan memupuk semasa tidak aktif penjagaan mereka.

Disusun? Hebat! Tujuan kami, Mari berpura anda mempunyai 25 “C” pesakit, pesakit-pesakit “B” 50 dan 25 pesakit “A”.

Langkah dua: Menetapkan bajet

Poskad kiropraktik adalah murah, mendorong sesetengah kiropraktor untuk mempercayai bahawa apa-apa perbelanjaan berpatutan yang mungkin tidak dapat menghasilkan pulangan pelaburan mereka yang besar. Meletakkan kepercayaan ini untuk menguji dengan menetapkan bajet setahun Poskad. Sekali lagi untuk tujuan demonstrasi, mari kita komited untuk $2.00 setahun bagi setiap pesakit “B” dan $4.00 setahun bagi setiap pesakit “A”. Dalam contoh yang diberikan di atas, itulah $100 setahun melabur pada pesakit “B” dan $100 setiap tahun yang dilaburkan pada pesakit “A”.

Poskad kiropraktik berharga sekitar $.20 setiap dan Poskad pos bergerak kira-kira $.28 setiap. Jadi, mari kita Katakanlah $.50 bulat nombor. Ini bermakna anda boleh menghantar dua Poskad kepada pesakit-pesakit tidak aktif yang “B” anda setiap tahun dengan kiri cukup ke atas untuk satu kad harijadi Tahunan. Inactives anda yang “A” boleh mendapatkan ini, serta mempunyai cukup kiri ke atas selama beberapa surat berita mel Siput.

Pelan anda untuk sentiasa berhubung dan meningkatkan kesedaran atas fikiran di kalangan pesakit yang tidak aktif akan datang bersama-sama!

Langkah Ketiga: Melaksanakan rancangan Poskad anda

Apabila memilih kiropraktik poskad, menyedari bahawa ada dua jenis: lighthearted dan semua perniagaan.

Poskad kiropraktik lighthearted boleh diiktiraf oleh watak-watak kartun yang digunakan, seperti Garfield atau sebahagian daripada watak-watak Hanna-Barbara. Ini difikirkan untuk membuat percubaan mendekati konset disebabkan pendingin hawa yang lebih dalam. Namun, ia boleh berbuat demikian jika mengurangkan imej chiropractor dan mengurangkan kepentingan kesihatan mereka.

Pendekatan lain adalah dengan menggunakan fotografi yang mendidik dan menjelaskan manfaat konsep yang pesakit boleh mempunyai dengan menjadi lebih sedar duri-duri dan sistem saraf. Pendekatan ini metaphorical boleh terlebih dahulu prinsip-prinsip kiropraktik dan menggalakkan nilai pemeriksaan berkala kiropraktik.

Apa yang perlu anda tulis pada Poskad kiropraktik anda? Pertama, tidak merujuk kepada aduan mengaku mereka asal atau mengapa mereka pernah berjumpa amalan anda. Ini boleh meletakkan anda dalam pelanggaran garis panduan Leader dan hanya tidak perlu. Kedua, pastikan mesej anda tulisan tangan ringkas dan mudah. Seperti, “Hanya mengkaji rekod-rekod kami dan sedang memikirkan tentang anda!” Atau, “Apakah permainan golf anda? Masa untuk tune-up yang?” Atau, “Kita masih ada ruang untuk sedikit lebih banyak mementingkan kesihatan pesakit seperti anda…” Atau, “kita gembira anda menikmati kemajuan. Sila beritahu kawan-kawan anda. Jika tidak, sila beritahu kami!” Pastikan ia sentiasa pendek. Anda hanya cuba untuk sambung semula.

Mel Poskad yang tetap, seperti pemeriksaan tetap kiropraktik, boleh terus lubang-lubang yang ternganga di jadual anda kesedaran pesakit yang rosak dan tidak aktif sehingga. terus berhubung. Walaupun pesakit tidak boleh di bawah penjagaan yang aktif, mereka masih menganggap anda sebagai pengikat tulang mereka.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *