Pelan Kesihatan Tunai

Pelan Kesihatan Tunai

Pelan Kesihatan tunai digunakan terutamanya oleh individu yang ingin “pelan” atau bajet perbelanjaan perubatan mereka. Pelan Kesihatan tunai boleh digunakan untuk pelbagai isu-isu perubatan, yang merangkumi visi, dan isu-isu Pergigian. Individu yang dilindungi oleh pelan tunai Kesihatan perlu semata-mata untuk menyediakan resit untuk menunjukkan bahawa mereka telah menghabiskan wang untuk perubatan, pergigian atau tujuan wawasan. Untuk melayakkan diri bagi pelan tunai Kesihatan (kadang-kadang dipanggil akaun simpanan kesihatan atau HSA) individu mesti mempunyai apa dianggap pelan dikurangkan tinggi kesihatan.

Jadi pada dasarnya akaun simpanan kesihatan yang bekerja di bahagian-bahagian dua: di mana individu secara berkala deposit wang ke dalam akaun simpanan. Terdapat biasanya tiada jumlah minimum yang perlu didepositkan ke dalam akaun simpanan. Dana-dana yang ditambah ke dalam akaun ditambah secara bebas cukai. Individu kemudian pergi ke doktor, doktor gigi dan pada masa ini (hingga 2010) pembelian ubat-ubatan pada satu seperti keperluan asas. Atas dana persembahan untuk “perubatan” Perkhidmatan individu mengemukakan resit sebagai bukti perubatan dan pembayaran dan kemudian dibayar dari Wang Tunai yang beliau telah dimasukkan ke dalam HSA ini.

Individu mungkin kemudian mengira perbelanjaan perubatan beliau sebagai cukai boleh ditolak (oleh hanya jumlah dana yang digunakan dari HSA ini). Bahagian kedua kepada pelan tunai Kesihatan adalah (seperti yang disebutkan sebelum ini) “rancangan dikurangkan tinggi Kesihatan”. Ringkasnya, individu mesti mempunyai kesihatan yang berkaitan pelan dengan potongan sebanyak sekurang-kurangnya $1,200. Supaya pembaca tidak keliru, saya ingin menunjukkan contoh. Seseorang individu (dengan pelan dikurangkan tinggi Kesihatan) mempunyai akaun HSA yang dia Deposit $200 setiap bulan ke 10 bulan (atau jumlah $1,000). Individu yang sama telah membayar perbelanjaan perubatan dari poket gelas, resepi dan lain-lain isu perubatan (seperti Lawatan doktor) berjumlah $1,000 bagi setiap tahun. Individu hanya akan mengemukakan resit sebagai bukti wang digunakan untuk perbelanjaan perubatan dan oleh itu dibayar daripada dana dalam akaun HSA beliau. Maka individu boleh mengira dalam $1,000 seperti cukai yang ditolak (sekali lagi, hanya dengan jumlah dana yang diambil dari HSA di akaun).

Ia adalah penting untuk ambil perhatian manfaat dan kelemahan satu HSA. Pelan tunai Kesihatan memerlukan seorang individu bukan sahaja membayar perbelanjaan perubatan beliau terlebih dahulu tetapi juga bajet supaya dia dapat menambah dana ke akaun Tunai beliau juga. Pelan jenis ini memerlukan pengurusan yang lebih banyak bagi individu dan sebab itu ianya tidak sesuai untuk semua. Walau bagaimanapun, bagi sesetengah individu, ia adalah pelan yang sempurna. Bagi individu yang mengurus dengan baik dan mempunyai wang untuk membiayai beliau atau akaun wang tunai serta wang untuk membayar pendahuluan “deduktible tinggi”, ia boleh menjadi bermanfaat dari perspektif cukai. Walau bagaimanapun, kita semua tahu bahawa “kehidupan berlaku”. Individu akan dapat mengakses dana dalam akaun wang tunai pada bila-bila masa tanpa mengambil kira sebab-sebab perubatan. Jika pemegang akaun mengakses dana kerana “hidup berlaku” atas sebab-sebab perubatan bebas, individu akan dikenakan cukai atas dana ini pada hukuman yang sama seperti yang digunakan apabila seseorang individu pramatang pengeluaran dana dari IRA untuk.

Akhir sekali, kita boleh bercakap kebaikan dan keburukan hari akhir. Garis bawah adalah bahawa terdapat banyak pilihan yang berbeza untuk insurans kesihatan. Individu mestilah memastikan dengan berhati-hati menilai keadaan mereka sendiri dan membuat keputusan yang tepat sebelum membeli

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *