Pelan Kesihatan Kumpulan majikan – jenis apa di sana?

Pelan Kesihatan Kumpulan majikan – jenis apa di sana?

Perkara yang paling penting, kebanyakan majikan yang mahu menjadi mampu untuk menawarkan kepada kakitangan mereka adalah pelan kesihatan Kumpulan majikan.

Melalui rancangan ini majikan boleh yakin bahawa pekerja-pekerja yang akan dijaga dengan baik. Ia juga membantu mengekalkan pekerja semasa kerana mereka adalah lebih cenderung untuk memastikan faedah-faedah yang besar. Ramai orang akan mengambil pekerjaan membayar lebih rendah jika manfaat layak gaji lebih rendah.

Mempunyai penjagaan kesihatan dengan harga yang berpatutan adalah salah satu perkara pertama orang-orang yang bertanya tentang apabila mereka memulakan pekerjaan baru dan bagi kebanyakan orang, ia tidak boleh menjadi sebab mereka menerima jawatan dengan satu syarikat ke atas yang lain. Kerana dapat menawarkan komprehensif, dan murah, dalam penjagaan kesihatan untuk pekerja-pekerja anda adalah satu kemestian dalam keadaan ekonomi semasa.

Pilihan adalah kunci

Bagi majikan Kumpulan kesihatan pelan untuk benar-benar berkesan dan menawarkan paling fleksibiliti dan pilihan kepada pekerja anda, mempunyai beberapa rancangan untuk dipilih adalah bijak. Banyak organisasi kesihatan akan menawarkan pelbagai jenis pelan untuk memenuhi bajet serta keperluan perubatan orang atau keluarga. Mereka dipecahkan kepada tiga kategori biasa:

Pekerja-pekerja sambilan atau setiap jam

Pelan jenis ini adalah dicipta untuk menawarkan pilihan perlindungan umum dan terhad bagi perkhidmatan asas. Mereka mungkin juga menawarkan diskaun produk dan prosedur-prosedur yang tertentu. Insurans jenis ini adalah baik untuk pekerja-pekerja bergaji kerana mereka secara amnya mengambil kurang wang gaji setiap sementara masih menawarkan perkhidmatan besar.

Pekerja sepenuh masa

Pelan ini adalah yang lebih tradisional atau nilai fokus pelan bagi kakitangan tetap yang mungkin atau mungkin tidak secara bergaji. Bilik-bilik ini menawarkan bilik dengan harga yang berpatutan, lebih komprehensif pelan, yang boleh disesuaikan khas kepada kehendak majikan. Pakej faedah yang boleh disesuaikan juga dan akaun perbelanjaan yang fleksibel disediakan untuk membantu mengimbangi prosedur perubatan tidak diduga dan mahal.

Kos yang rendah – tinggi potongan pelan

Pelan ini direka untuk pekerja-pekerja yang lebih terlibat dalam keperluan penjagaan kesihatan mereka. Mereka biasanya mempunyai kos yang lebih rendah setiap bulan dengan potongan lebih tinggi. Biasanya orang yang tidak pergi ke doktor sering selain dari check-up biasa lebih suka jenis pelan ini. Dalam program ini, akaun simpanan penjagaan kesihatan biasanya disediakan sebagai satu cara untuk melaburkan wang dari dalam kes prosedur mahal yang diperlukan.

Juga terdapat pilihan lain untuk pelan kesihatan majikan Kumpulan, yang mungkin termasuk perkara berikut dan biasanya opsyen ini akan ditambah pada perbelanjaan tambahan kepada pekerja:

* Resepi – termasuk kos farmasi.
* Kesihatan mental – berurusan dengan pakar psikiatri dan lain-lain institusi kesihatan mental.
* Gigi – ini termasuk biasa cek up untuk pembedahan pergigian. Mereka biasanya tidak meliputi banyak pilihan kosmetik.
* Wawasan – pemeriksaan biasa, diskaun cermin mata dan kanta kenalan.
* Penjagaan kesihatan alternatif – seperti rawatan kiropraktik.

Majikan biasanya membantu mengimbangi kos penjagaan kesihatan dengan menyumbang peratusan daripada kos bagi setiap warga kerja begitu, mencari pelan kesihatan Kumpulan majikan yang berpatutan serta lengkap adalah penting. Pelan Kesihatan majikan boleh bermaksud perbezaan di antara mengekalkan pekerja yang berharga dan kehilangan mereka kepada seseorang yang mempunyai faedah yang lebih baik.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *