Pekerjaan terapi untuk sklerosis berbilang

Pekerjaan terapi untuk sklerosis berbilang

Selama ini, peningkatan dalam bilangan kes-kes klinikal keadaan perubatan yang auto-imun dan idiopathic telah diperhatikan yang akan refraktori untuk modaliti rawatan tradisional. Pengurusan yang betul dengan terapi Carakerja adalah satu-satunya cara untuk mengawal gejala-gejala yang dilanggar. Satu penyakit yang agak melumpuhkan yang telah menjejaskan berjuta-juta individu semalam adalah sklerosis berbilang dan setakat ini tiada etiologi atau penawar telah ditubuhkan.

Sklerosis berbilang adalah penyakit kronik yang berkaitan dengan kerosakan sistem saraf akibat kerosakan myelin sarung saraf periferi progresif. Punca sklerosis berbilang tidak diwujudkan lagi. Ia boleh berlaku di mana-mana umur; Walau bagaimanapun, kebanyakan kes dilaporkan antara 20 hingga 40 tahun. Kerosakan saraf boleh menyebabkan pengaliran saraf yang terjejas yang melambatkan penghantaran saraf.

Perubahan fisiologi patho ini membawa kepada sakit, paresthesia, sensasi yang diubahsuai dan kebas yang bermula dari bawah dan biasanya ascends ke atas melibatkan semua bahagian badan. Jika tidak ada campur tangan yang diambil, sklerosis berbilang boleh menjejaskan aktiviti-aktiviti harian yang biasa dengan melibatkan semua bahagian saraf berfungsi.
Setakat ini, ada ubatnya. Pharmacologic intervensi yang diterima pakai memberi kelegaan sederhana sahaja dalam serangan akut. Dengan pengubahsuaian diet yang betul, latihan dan pengurusan tekanan, intensiti dan kekerapan episod sklerosis berbilang boleh dikurangkan.

Sklerosis berbilang sangat mempengaruhi prestasi dan keupayaan fizikal individu-individu yang mengalami penyakit ini melemahkan. Dalam serangan akut, mobiliti dan lokomotif adalah sangat terganggu disebabkan oleh kehilangan refleks, kawalan otot yang lemah, refleks visual dan sensasi yang luar biasa.
Terapi Carakerja boleh membantu individu untuk melaksanakan biasanya di tempat kerja, di sekolah atau di rumah semasa serangan akut sklerosis berbilang. Ahli terapi Carakerja membantu dalam mengurangkan kos bantuan fizikal dan bantuan yang anda mungkin perlu untuk melaksanakan kerja-kerja harian di rumah.

Bidang asas termasuk bantuan tulisan tangan kerana kekejangan otot dan sendi berfungsi dengan tidak menjejaskan motor halus yang berfungsi melalui tangan yang mengganggu tulisan anda tetap dan lain-lain fungsi motor halus. Kemurungan dan tekanan bukan sahaja mencetuskan menggalakkan serangan akut sklerosis berbilang tetapi juga meningkatkan intensiti atau keterukan serangan. Tekanan melegakan latihan, bantuan pernafasan dan fungsi-fungsi lain membantu dalam mengawal gejala dan meningkatkan fungsi keseluruhan badan dengan mengurangkan keamatan serangan.

Mengikut permintaan badan berfungsi, anda mungkin perlu menukar perabot, persekitaran fizikal atau suasana sekeliling anda untuk meningkatkan akses anda dan mengurangkan risiko kemalangan. Jurupulih pekerjaan membantu untuk memilih jenis kerusi roda mengikut keterukan gejala-gejala anda betul. Sebagai contoh, individu yang mempunyai kelemahan anggota utama lebih rendah, kerusi roda manual adalah diutamakan bagi mengekalkan tahap aktiviti atas anggota; Walau bagaimanapun, di peringkat lanjutan sklerosis berbilang, kerusi roda elektrik adalah pilihan terbaik. Ahli terapi pekerjaan juga mengajar kaedah yang betul menggunakan kerusi roda.

Masalah penglihatan dan untuk mengelakkan ketegangan dan tekanan pada medan visual, ahli terapi pekerjaan mengubahsuai seting skrin komputer dan peranti lain untuk menimbulkan sedikit tekanan pada mata dan otak. Penilaian memandu kerusi dan duduk di dalam kereta juga menuntut pelarasan oleh ahli terapi pekerjaan.

Secara keseluruhan, terapi Carakerja membantu pesakit sklerosis berbilang untuk menjalani kehidupan yang normal dan bebas tanpa memerlukan sebarang bantuan atau sokongan daripada individu-individu lain. Dalam kebanyakan kes, perbelanjaan terapi Carakerja akan dilindungi oleh syarikat insurans dan anda juga boleh menyertai kumpulan sokongan untuk kesihatan yang lebih baik dan kesejahteraan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *