Pekerjaan Pediatrik dan pemakanan bayi yang berjaya

Pekerjaan Pediatrik dan pemakanan bayi yang berjaya

Salah satu daripada bahagian-bahagian yang paling berharga Pediatrik pekerjaan boleh membantu ibu-bapa yang baru untuk memberi makan bayi mereka. Psikiatrik melalui beberapa tahun untuk menjalani latihan intensif, termasuk sekolah perubatan, residensi latihan dan kadang-kadang, fellowship program di atas segala-galanya. Semua ini latihan lanjutan yang diperlukan untuk campur tangan yang rumit dan rawatan, namun kadang-kadang, apa yang ibu bapa perlu tempahan dari doktor anak anak mereka keperibadian yang ramah dan mengambil berat dan kesediaan untuk membantu dengan memberi makan bayi yang baru. Artikel ini akan membincangkan beberapa fakta yang biasa makan untuk neonates.

Bayi yang baru memberikan isyarat yang jelas daripada kelaparan, kerana kebanyakan ibu bapa baru boleh membuktikan. Untuk satu hal, bayi mesti peka dan bersungguh-sungguh dengan tiada distention perut (bengkak), mempunyai bunyi usus yang baik, dan mempunyai yang menangis kelaparan yang biasa. Biasanya, semua gejala-gejala atau tanda-tanda ini akan muncul dalam tempoh enam jam selepas kelahiran. Kadang-kadang, jika proses kelahiran itu sendiri telah trauma atau sebaliknya rumit, bayi mungkin mengambil masa lama untuk menunjukkan tanda-tanda keinginan untuk suapan atau Mei walaupun telah mengantuk dalam 12 ke 24 jam pertama selepas kelahiran. Apabila bayi menunjukkan bahawa pemakanan diperlukan dan akan mendapat sambutan menggalakkan daripada, maka proses boleh bermula.

Untuk sihat bayi yang dilahirkan sepenuh panjang (iaitu 37 minggu atau kemudian), feedings amnya harus diberikan setiap 2-5 jam atau atas permintaan jika kekerapan adalah lebih besar. Menyusukan bayi awal boleh berlaku di dalam Bilik penghantaran sebaik ibu mengumpul bayi itu ke dalam tangannya, dan kenalan terdekat ini juga akan membantu dengan Ikatan. Secara umumnya, memakan pertama hanya akan mengandungi kolostrum sehingga susu ibu sepenuhnya telah datang dalam masuk. Pada permulaan feedings, isipadu akan secara amnya 0.5 hingga 1 oz. satu masing-masing, dan meningkat kepada antara 1.5 dan 2 auns setiap pemakanan oleh hari ketiga. Dari hari ketiga seterusnya, bayi itu purata biasanya akan mengambil kira-kira 100mL susu bagi setiap kilogram bodyweight.

Kedua-dua formula-fed payudara makan bayi boleh berkembang, tetapi susu masih standard mana Formula berasaskan dan susu adalah disyorkan oleh Akademi Amerika Pediatrik untuk semua bayi kecuali syarat-syarat ibu membuat penyusuan mustahil atau berbahaya kepada bayi (seperti kes-kes di mana ibu adalah positif HIV atau sedang mengambil ubat-ubatan yang berbahaya jika diluluskan melalui susu untuk bayi). Susu ibu mempunyai semua nutrien perlu, vitamin, mineral, dan air yang bayi perlukan untuk keenam pertama bulan hayatnya. Susu mengandungi paras vitamin D, tetapi ini boleh diberi melalui tambahan (dalam bentuk penetes) untuk memastikan bahawa pengambilan mencukupi. Dos yang disyorkan ialah 400IU/d bagi semua bayi. Beberapa berita positif lain susu termasuk faktor-faktor yang immunologic, antimikrobial, dan anti-radang seperti suntikan immunoglobulin (IgA), dan komponen-komponen lain yang boleh mengurangkan risiko jangkitan bahagian atas pernafasan dan gastrousus (GI). Susu dan penyusuan juga mengurangkan kekerapan dan keterukan kanak-kanak ekzema dan asma, meningkatkan ikatan antara ibu dan bayi, dan memperbaiki hasil neurodevelopmental bagi bayi itu.

Doktor yang anak ini sekali gus boleh membantu ibu-bapa yang mencapai semua matlamat tersebut sama ada dengan membantu dengan soalan-soalan penyusuan susu ibu dan menawarkan sokongan, atau dengan merujuk ibu-bapa yang baru kepada sumber penyusuan susu ibu. Dalam kes-kes di mana Kesihatan ibu atau kesihatan bayi itu membuat penyusuan susu ibu sukar atau mustahil, kaunseling jenis formula yang sesuai dan jadual pemakanan boleh diberi. Pediatrik pekerjaan secara umumnya menawarkan doktor peluang untuk mempengaruhi pesakit untuk menerima pilihan gaya hidup sihat yang boleh didapati; Walaupun 70% ibu-ibu yang baru di Amerika Syarikat bermula dengan penyusuan susu ibu, oleh enam bulan, hanya 33% daripada ibu-ibu yang masih menyusukan anak bayi mereka. Sokongan daripada doktor menggalakkan dan mempromosi penyusuan susu ibu boleh menjadi penting untuk ibu-ibu dan bayi-bayi mereka – mudah-mudahan membawa kepada kebanyakan ibu yang menyusukan dan lebih lama tempoh penyusuan susu ibu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *