Pedang Double-edged mengidamkan

Pedang Double-edged mengidamkan

Semakin jauh daripada tekanan dan kebimbangan keadaan setiap hari sering dipetik sebagai penting untuk mengekalkan kesihatan mental seseorang. Nasihat standard adalah untuk menghadapi kebimbangan anda dan masalah anda, tetapi kebanyakan orang lebih suka untuk itik daripada perlu berurusan dengan rasa takut dan kebimbangan. Bertentangan dengan kepercayaan popular, meluangkan masa beberapa kehidupan anda untuk menikmati sedikit mengidamkan tidak sentiasa semestinya yang negatif. Dalam beberapa cara, membiarkan anda liar dapatan kajian yang dijalankan di kepala anda untuk sementara waktu boleh menjadi satu bentuk tekanan yang hebat. Ia juga boleh membantu melawan beberapa penyakit kesihatan mental yang lazim yang orang jumpa.

Mengidamkan, seperti yang telah dinyatakan, adalah satu bentuk tekanan yang cemerlang. Mengambil fikiran anda daripada kebimbangan dan masalah yang dikenakan ke atas anda oleh kehidupan moden adalah agak mudah. Orang lain menikmati ini dengan cara yang berbeza. Sesetengah orang lebih suka untuk melibatkan diri dalam permainan video berperanan, memberikan mereka peluang untuk hidup buat sementara waktu daripada kehidupan yang berbeza daripada mereka sendiri. Contoh-contoh yang sangat baik ini akan menjadi permainan seperti “Planescape: azab” dan “Kesan sampingan 2,” yang membolehkan pemain bermain keluar senario dalam dunia fantasi dan persekitaran yang post-apocalyptic, masing-masing. Lain-lain lebih suka untuk bercuti dan pergi melalui sebuah buku yang baik untuk membiarkan minda mereka berkeliaran. Orang juga “terlepas” dengan membaca buku-buku yang berbeza dengan watak-watak yang sangat imaginasi dan jalan cerita seperti Robert Jordan “roda daripada masa” dan Terry Pratchett “Discworld.”

Mengidamkan juga boleh digunakan untuk membantu kacau sedikit kreativiti seseorang. Beberapa orang telah dilaporkan mampu untuk melihat situasi dan memikirkan penyelesaian yang mungkin dengan berada di kedudukan yang selesa atau inginkan, dan bukannya menjadi tertekan ke atas masalah. Ianya tidak biasa mendengar anekdot dari orang-orang yang mengatakan bahawa mereka menyedari bahawa penyelesaian terbaik kepada masalah yang telah telah menyebabkan mereka tekanan semasa membaca buku atau menonton permainan Hoki. Ini adalah hasil daripada teori bahawa otak manusia kadang-kadang boleh sahaja membangunkan penyelesaian boleh dilaksanakan dan idea-idea sedia ada masalah jika orang tidak benar-benar fokus pada masalah itu di tangan. Manakala teori ini pada mulanya mungkin kelihatan bercanggah, kebanyakan pakar neurologi dan kesihatan mental mengatakan bahawa entah bagaimana otak manusia berfungsi dengan cara itu.

Walau bagaimanapun, mengidamkan juga mempunyai sisi yang gelap yang orang mesti berhati. Salah satu masalah-masalah ini adalah penggunaan mengidamkan oleh seseorang yang telah terjejas kesihatan mental sendiri. Ia adalah secara amnya ill-advised untuk membantu seseorang yang delusi atau skizofrenia untuk melibatkan diri dalam mengidamkan, kerana ini mungkin mengukuhkan khayalan mereka dan gemburkan lagi cengkaman mereka pada realiti. Mengidamkan yang berlebihan juga boleh menyebabkan seseorang mengalami kebimbangan sosial, apabila mereka mula suka Keselamatan relatif dan penerimaan fantasi lebih huru-hara dan konflik realiti. Beberapa juga mendebatkan bahawa mengidamkan boleh membawa kepada kebimbangan prestasi, kerana orang mungkin mendapati dirinya tidak dapat menangani keadaan jika ia pergi tepat seperti ia bermain di dalam kepalanya.

Mengidamkan telah juga telah dilihat negatif berhubung interaksi sosial. Kebimbangan sosial diketepikan, kebanyakan orang yang terlibat dalam mengidamkan terlalu banyak dilihat sebagai sosial yang tidak stabil. Bentuk-bentuk tertentu mengidamkan, seperti permainan video atau “Star Trek” telah memperoleh Ijazah ringan cemuhan di kalangan masyarakat umum, serta beberapa nama samaran yang biasanya dilihat sebagai menghina.

Mengidamkan, boleh digunakan untuk baik atau buruk. Ia adalah satu cara untuk mempunyai cengkaman yang lebih baik ke atas kehidupan seseorang atau ia boleh digunakan dengan tepat untuk melarikan diri salah satu realiti.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *