Paten ubat-ubatan yang baik untuk kesihatan kita

Paten ubat-ubatan yang baik untuk kesihatan kita

Miles White, Pengerusi dan CEO Abbott Laboratories baru ini menulis tentang kepentingan ubat paten untuk masa depan perubatan. Beliau memulakan dengan bercakap tentang kes yang diselesaikan oleh Abbott dan negara Amerika Selatan Brazil. Brazil merasakan bahawa harga di Abbott bantuan ubat Kaletra, ubat AIDS yang paling banyak digunakan adalah terlalu tinggi dan pesakit tidak mampu. Mereka telah mengancam untuk memecahkan Abbott, paten dan menghasilkan versi generik tempatan bagi merawat pesakit-pesakit lebih banyak. Kedua-dua pihak mencapai persetujuan Abbott bersetuju untuk mengurangkan harga setiap pesakit dan kerajaan telah bersetuju untuk menghormati paten.

Putih menunjukkan bahawa walaupun keadaan ini berakhir juga untuk kedua-dua pihak yang terlibat, isu ini harus tidak akan dilupakan. Beliau menulis, “.. .we tidak dapat membiarkan perjanjian akhir perbincangan mengenai idea-idea yang terlibat; Ia adalah penting bahawa kami mempertimbangkan implikasi mereka untuk mengelakkan situasi yang mungkin tidak begitu nasib baik diselesaikan. Apa Hang baki ialah bagaimana dunia akan terus membangunkan ubat-ubatan yang perlu.”

Beliau juga menulis tentang perlunya keseimbangan wujud antara inovasi dan akses kepada perubatan:

“Rundingan dibangkitkan koir kritikan sistem paten yang well-worn, tetapi gagal untuk menangani soalan asas: bagaimana akan masyarakat kita terus maju tanpa ia? Masalahnya ialah bahawa keperluan global dan sistem global kami berada dalam konflik. Ini mengancam untuk merosakkan matlamat yang satu, inovasi, nama lain, akses kepada perubatan. Akses adalah matlamat dunia Snape dan satu yang diambil serius oleh Syarikat-syarikat pelopor (yang menjalankan penyelidikan dan pembangunan ubat-ubatan yang baru) yang telah membuat sumbangan penting untuk tujuan ini di seluruh dunia membangun – dari bangunan infrastruktur penjagaan kesihatan di Afrika, potongan harga yang drastik yang mendapat pelbagai negara, termasuk Brazil. Tetapi ia mesti diakui bahawa akses tidak boleh dipisahkan daripada inovasi: tanpa akses, inovasi adalah tak bererti; tanpa inovasi, ada apa-apa untuk mempunyai akses kepada.”

Putih diakhiri oleh Sebutharga Presiden Abraham Lincoln, “sistem paten ditambah bahan api kepentingan api genius.” Sistem paten wujud supaya inovasi boleh meneruskan. Jadi penemuan ahli saintis dilindungi.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *