Patellar Tendonitis: Fakta tentang bagaimana untuk mencegah dan menyembuhkan Naib juara di lutut

Patellar Tendonitis: Fakta tentang bagaimana untuk mencegah dan menyembuhkan Naib juara di lutut

Adakah anda YourWay ke arah Patellar Tendonitis?
Pelompat TruthAbout di lutut
Patellar tendonitis adalah satu keadaan yang dikenal pasti oleh sakit yang mengganggu tendonsthatconnect yang di patella (atau lutut) tibia (dikenali sebagai shinbone itu.) Peranan utama patellar tendon adalah untuk bekerja bersama-sama dengan otot quadriceps dan tendon quadriceps, untuk membenarkan lutut anda untuk memanjangkan, dan tendonsgenerate theseimportant tentera perlu melaksanakan usul penting ini.
Tendon patellar yang sihat adalah penting bagi semua julat orang aktif dari segi fizikal, terutama atlet, kerana tendon ini digunakan apabila seseorang itu melompat, berlari, menendang bola, atau mengayuh Basikal. Tendon patellar, seperti tendon lain, diperbuat daripada serat yang keras seperti chords. Chords ini dikelilingi oleh lapisan daripada kapal-kapal yang rumit yang sumber pemakanan tendon. Bila pemakanan tidak mencapai tendon, keradangan dan kesakitan menyebabkan.
Apa punca Tendonitis Patellar?
Seperti kes dengan semua tendonitis, patellar tendonitis berkembang kerana penggunaan berlebihan atau tekanan yang berterusan. Apabila patellar tendon overburdened, terutamanya semasa suatu regimen senaman, tendon menghadapi tekanan yang cuba untuk bersaing. Tekanan ini menyebabkan rips yang kecil di tendon, yang mendorong tindak-balas semulajadi badan untuk pulih dengan sendirinya, dengan menghantar lebih banyak nutrien melalui saluran vaskular.
Biasanya, tendon tidak boleh bersaing dengan aktiviti tekanan yang berulang-ulang supaya membangunkan keradangan dan kesakitan. Patellar tendonitis adalah sejenis tendonitis amat menyeksakan. Ramai pesakit melaporkan bahawa kesakitan akan tumbuh sehingga ia menjadi kesakitan yang berterusan, kusam yang everpresent.
Ia mendapat cukup teruk untuk menjaga pesakit daripada tidur. Patellar tendonitis, lebih sering daripada tidak, memberi kesan kepada atlet yang perlu melompat kerap dalam sukan seperti bola keranjang, bola sepak dan bola tampar. Oleh kerana Persatuan dengan kesakitan yang dirasai di lutut semasa melompat, keadaan ini sering dipanggil pelompat di lutut. Begitu juga benar bagi itu Kembar, “Naib juara di lutut.”
Terdapat banyak cara untuk mencederakan patellar tendon. Cara Tempahan mutlak yang sedang keras di bahagian Penyambut lutut, atau objek untuk ia jatuh. Trauma yang tidak diduga ini akan mengganggu dan dalam menyemarakkan tendon buat sementara waktu, tetapi ia tidak biasanya menghasilkan mikro-menangis dan keterukan keradangan yang ditemui dalam kecederaan jangka panjang.
Secara tiba-tiba tekanan akut, Walau bagaimanapun, ini tidak meluas sebab kerana tekanan yang berterusan berkaitan patellar tendonitis. Dalam pengertian, trauma yang secara tiba-tiba adalah punca tendonitis patellar untuk memulihkan, yang menghasilkan tisu parut yang kurang sukar kerana ia tidak melibatkan terkoyak. Tisu parut akan membuat kawasan ini memberi kesan kepada lebih banyak penurunan yang kaku dan tegar, fleksibiliti, dan menyebabkan proses penyembuhan yang lebih panjang. Adalah satu perkara biasa bagi tempoh penyembuhan yang “biasa” kepada lebih daripada enam bulan.
Satu lagi cara yang rumit patellar tendonitis canstrike, adalah untuk loom dalam iklim cuaca yang sejuk. Kebarangkalian terikan patellar akan meningkat dengan ketara apabila seseorang atlet latihan gigih serta cuaca. Berlebihan dalam suhu frigid kemudaratan tendon apabila sudah sejuk, keras dan rapuh. Ini menjadikan tendon yang terdedah kepada terkoyak kecil dan kesusahan. Ubat pencegahan tendonitis patellar cuaca sejuk yang akan lapisan Pakaian Panas dengan betul semasa bersenam dalam suhu sejuk. Ia adalah disyorkan untuk memakai pakaian yang wicking kelembapan dan kering dengan mudah. Memakai pakaian yang sesuai cuaca semasa latihan.
Mungkin sebab paling berpengalaman kecederaan patellar tendon adalah sangat setanding dengan kereta api melompat trek itu. Ia disebut “mis-tracking” daripada tendon, yang dinamakan kerana tendon melompat daripada terusan pada bahagian atas shinbone ini, dan atas rawan lutut. Ini berlaku terutamanya di penggunaan berat, dan dilaporkan menjadi agak menyeksakan. Juga, jika anda telah pernah mengalami jatuh arches atau mempunyai isu-isu lengkung yang menyakitkan, anda mungkin mahu menyemak Menggilap sisipan. Sokongan yang sesuai dalam kasut anda terus gerbang-gerbang ini dari runtuh, dan seterusnya, terus shinbone yang patah dan menyebabkan landasan yang melompat kesakitan yang diterangkan di atas.
Bagaimana anda boleh merawat Patellar Tendonitis?
1. Rehat adalah jelas cara yang ideal untuk merawat patellar tendonitis. Terdapat ubat-ubat yang konsisten dan langkah-langkah untuk mengambil jika anda percaya anda telah membangunkan tendonitis daripada yang patellar. Tempahan secara kritikal, memberhentikan aktiviti yang menyebabkan kecederaan di tempat pertama! Semua aktiviti yang tidak dapat dielakkan, tetapi berjalan (terutamanya menuruni Bukit) atau melompat harus benar-benar dihapuskan.
2. Pengurangan dan diburukkan lagi kawasan ais. Pek ais secara langsung selepas aktiviti digunakan beberapa kali sehari untuk sekurang-kurangnya dua puluh minit, akan banyak membantu dalam mengurangkan bengkak. Apabila kerengsaan stabil, tendon ini dapat memindahkan nutrien yang penting kepada kawasan yang cedera di mana sebelum itu tidak dapat. Penyembuhan akan lebih cepat apabila tisu vaskular yang tidak lagi disekat.
3. Menimbang di kaunter, anti keradangan ubat untuk melegakan kesakitan dan mengurangkan keradangan. Sudah tentu, berhati-hati untuk tidak menutup kesakitan anda dengan ubat-ubatan yang boleh membawa kepada kecederaan semula. Walau bagaimanapun, bagi individu-individu yang memilih ubat-ubat sakit, proses penyembuhan mungkin swifter dan kurang sukar.
4. Urut di kawasan dengan bantuan profesional, atau anda sendiri, sepanjang kawasan kaki untuk menggalakkan pengaliran darah. Darah yang mengalir ke kawasan yang terjejas membawa penting oksigen dan nutrien, yang kelajuan penyembuhan.
Tambahan Petua penyembuhan untuk Tendonitis kronik
5. Menyiasat menggunakan pendakap yang, atau tali lutut khas, dikenali sebagai tali Chopat. Ini diperhatikan untuk membantu penghidap tendonitis, jika digunakan dengan betul, untuk mengurangkan beban pada tendon patellar guna.
6. Memberi perhatian kepada regangan dan memanaskan. Akhir sekali, kerana ia sangat disarankan dengan rawatan tendonitis semua, Jikaanda menggabungkan regangan sebelum bersenam atau aktiviti yang berulang-ulang, otot anda akan menghargai sangat! Menyejuk stretches juga hebat kecederaan insurans.
Ingat, badan yang diperkenalkan kepada rutin regangan biasa, digabungkan dengan senaman, akan menjadi badan yang lemah gemalai dan kuat yang mampu melangkaui kecederaan!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *