PAT Taaffe Grand negara Jockey

PAT Taaffe Grand negara Jockey

Arkle adalah tidak dibenarkan; Terima kasih kepada cinta kepada pemiliknya, Duchess Westminister; tertakluk kepada kasar dan penyusutan Aintree steeplechase. Ini tidak berhenti Taaffe yang mengambil bahagian di peringkat kebangsaan, yang menunggang dalam perlumbaan tujuh belas kali. Kali pertama beliau pernah berlumba di peringkat kebangsaan pada tahun 1955, beliau memenangi pada Quare Times oleh panjang dua belas dan indah menang lagi dalam entri terakhir beliau kepada bangsa pada tahun 1970 perjalanan Gay.

Dilahirkan pada tahun 1930 di Dublin Rathcoole, Co., hidup di Taaffe hampir ditakdirkan mengambil maksud horseracing kerana bapa beliau adalah pemenang Grand National 1958 Tom Taaffe yang mengambil Pat memburu, ke point-to-points dan cincin Papar Dublin apa-apa. Dia menunggang pemenang pertama beliau di bawah peraturan Ballincarona di Phoenix Park pada tahun 1947, dan dua tahun kemudian mula menunggang Tom Dreaper di Co.Dublin, beralih profesional pada tahun 1950.

Percubaan pertama dua beliau pada negara nampak dia jatuh, kali pertama pada tahun 1951 di Ireland biawak, apabila yang melihat bencana false start hanya tiga daripada permulaan tiga puluh enam mendapat rumah. Cubaan kedua, pada awal kabus yang beliau dibawa turun sebagai pagar pertama di mana terdapat sepuluh fallers secara keseluruhan. Gutting untuk Taaffe, kabus awal telah menang tapi Kebangsaan, 1953 tanpa dia. seperti jockey.

Pendahuluan Quare Times pada tahun 1955 memberinya berbau dia diperlukan. Pelompat yang kuat, yang baik pada stamina Quare Times mengatasi semua pesaing pada run-in yang mudah menang dari barisan Tudor, dengan beliau Tosse Taffe saudara muda yang datang yang ketiga Carey’s Cottage. Jurulatih lagenda Vincent O’Brien dikreditkan Taaffe dan rakan-rakan jockey Bryan Marshall dengan banyak kejayaan Grand National (O’Brien memenangi Negara tiga tahun yang berturut-turut dengan kuda yang berbeza).

Kecederaan serius bermakna bahawa Taaffe tidak dapat menaiki negara 1956 selepas kejatuhan pada Kilbeggan, di mana beliau tidak mengembalikan kesedaran sehingga dia sampai ke Dublin hospital. Beliau mengalami tengkorak patah teruk, tetapi kembali ke pelana walaupun jangkaan menginap telah menegaskan sebaliknya.
Walaupun kejayaan di peringkat kebangsaan, kemuliaan di Taaffe adalah dengan Arkle, Kuda bahawa apabila beliau mula-mula clapped mata beliau tidak memegang dalam hal tertinggi, setelah berkata pada masa ini: ‘Ia bergerak begitu teruk anda boleh memandu kereta sorong yang antara kaki belakangnya’. Bagaimanapun beliau yang salah tentang Arkle – dia mungkin mempunyai gaya berjalan yang tersendiri beliau sendiri, tetapi bersama-sama mereka membuat pasukan yang luar biasa, yang memenangi tiga cawan emas, King George VI mengejar, Piala Emas Whitbread dan dua cawan emas Cognac Hennessy. Dalam jumlah Taaffe memenangi enam warga Grand Ireland, dan bertakuk up Piala Emas keempat beliau menang bagi Tom Dreaper pada Fort Leney. Pada usia empat puluh ia diputuskan bahawa ini akan menjadi tahun beliau akhir perlumbaan, dan lari daripada nasib yang baik (untuknya) bermakna bahawa Terry Biddlecombe mengalami kecederaan yang membuat dia dapat naik perjalanan Gay di negara. Terry meletakkan nama di Taaffe ke hadapan untuk jurulatih Fred Rimell untuk menggantikan beliau, dan beliau bersetuju memandangkan hakikat bahawa ia telah Taaffe yang telah mencadangkan bahawa dia membeli Gay Trip di tempat pertama! Semua Kuda di negara itu telah membawa batu yang kurang dari sebelas, kecuali Gay Trip yang ditimbang di sebelas batu lima pound. Beliau adalah berat atas dan tidak pernah sebelum ini memenangi melebihi dua setengah km – tidak kelihatan seperti kemungkinan baik setakat ini. Tetapi Taaffe ditarik ia, memenangi sebanyak dua puluh panjang, memberinya pencapaian unik warga dua kemenangan lima belas tahun apart – menghentikan kerjaya kuda yang sangat berjaya yang sempurna.

Taaffe telah menjadi seorang jurulatih yang berjaya, yang memenangi halangan bekerja sebagai penyapu Ireland 1972, 1973 Scotland Champion Hurdle, Piala Emas Cheltenham 1974 dan mengejar King George VI pada tahun 1974 dan 1975 dengan Kapten Christy. Kerjaya kedua adalah tragedi dipotong pendek selepas mengalami kesihatan yang buruk, meninggal dunia satu tahun selepas operasi pemindahan hati pada tahun 1992 pada usia enam puluh dua. Sebelum dia meninggalkan kami beliau lulus tradisi keluarga kepada anaknya Tom.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *