Pasaran Senna dan Sennocides

Pasaran Senna dan Sennocides

Tumbuh-tumbuhan herba adalah doktor untuk banyak masalah berkaitan kesihatan. Senna adalah salah satu yang. Leafs senna, senna batang; pod senna semua digunakan dalam ubat-ubatan herba. Senna terutamanya digunakan untuk rawatan jangka pendek sembelit dan masalah kulit yang lain. Sennocides garam kalsium atau glycosides hydroxyanthracene yang berasal daripada senna atau senna leafs. Ianya digunakan sebagai satu-satu masa yang diuji dan julap semulajadi dalam bidang perubatan.

Sennocides diambil dengan segelas penuh air atau seperti yang diarahkan oleh doktor. Ia akan bekerja dalam tempoh 8-12 jam. Kalsium sennocides dibuat hanya dengan menambah kalsium garam kepada sennocide. Sennocides pale warna keperangan dan mudah larut dalam air dan alkohol. Yang ditetapkan sebagai sennocide A & B. Sennosides merengsa bahagian dalam lapisan usus besar. Ia mengakibatkan penguncupan otot. Senna dan bahagian-bahagian seperti senna leafs dan pod senna digunakan untuk rekod-rekod awal, sembelit, cathartic, dan lain-lain kegunaan perubatan. Tindakan sennocide menjana kesan laksatif.

Bagaimana untuk menggunakan sennocide:
Sennocide perubatan harus diambil sebelum tidur dengan kaca yang penuh dengan air. Orang yang mempunyai perut yang kekejangan atau muntah-muntah tidak perlu menggunakan ubat tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor. Penggunaan ubat-ubatan untuk tempoh yang lama, dan dalam jumlah yang berlebihan boleh membawa kepada ketagihan. Menggandakan sehingga dos anda jika anda terlepas dos anda. Membuat tabiat mempunyai sebanyak segelas air sebanyak mungkin. Jangan gunakan ubat ini setiap hari kerana ia seolah-olah merbahaya.

Kesan sampingan:
• Kembung
• Kerengsaan rektum
• Kekejangan
• Perubahan warna air kencing iaitu air kencing bertukar kepada merah-oren warna.
• Masalah gastrousus yang tdk teratur.
• Kelemahan dan pening.
• Pendarahan rektum.

Batang-batang senna juga digunakan dalam ubat-ubatan. Cassia angustifolia adalah nama saintifik. Ia adalah dalam bentuk batang dan berasal dari utara dan Selatan India. India senna, Tinnevelly senna, cassia senna akan semua nama lain senna. Senna India adalah pokok renek dengan bunga kuning. Yang kering leafs ia digunakan dalam ubat-ubatan. Tinnevelly senna juga sama seperti senna India dan digunakan dalam bidang perubatan juga. Permintaan daripada Tinnevelly senna semakin meningkat sekarang hari.

Terdapat begitu banyak syarikat-syarikat yang terlibat dalam perniagaan daun senna. Marilah kita ambil contoh G.Das & Co.Pvt.Ltd. Syarikat ini adalah benar-benar terlibat dengan penanaman, pemprosesan dan mengeksport senna, senna leafs, pod senna, batang senna dan banyak lagi. Terdapat peniaga senna juga seperti Evergreen Impex Pvt Ltd, tradekey dan sebagainya.

Pengeksport senna adalah satu yang eksport senna di leafs dan lain-lain bentuk senna kepada Negeri atau negara-negara lain. Bahagian selatan negara seperti Tamil Nadu yang terkenal dengan penanaman senna. Rajasthan di India bahkan juga adalah terkenal untuk penanaman senna dan sebagai pengeksport senna. Senna penanaman dilakukan dalam kuantiti yang besar. Pada dasarnya senna penanaman dilakukan dalam saluran tanah merah. Setelah senna ini ditanam, ia dikemukakan kepada unit pemprosesan.

Pemprosesan senna termasuk langkah-langkah berikut:
• Pembersihan
• Penggredan
• Winnowing
• Pengadunan
• Menyelamatkan

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *