Pasaran kerja Libya yang berkembang dengan pesat

Pasaran kerja Libya yang berkembang dengan pesat

Libya, negara keempat terbesar di Afrika, bersempadan dengan Laut Mediterranean, Mesir, Sudan, Chad, Niger, Algeria dan Tunisia. Ia mempunyai salah satu GDPs yang tertinggi satu orang di Afrika yang disebabkan sebahagian besarnya hasil daripada eksport minyak. Ia adalah sebuah negara yang kecil lagi makmur dengan ekonomi mewah yang menjadi kegemaran ekspatriat.

Ekonomi Libya, seperti negara-negara Timur Tengah yang lain, adalah bergantung terutamanya pada rizab minyak yang mempelbagaikan penjagaan kesihatan, kewangan, pelancongan, pendidikan dan pembangunan. Oleh kerana pembangunan secara berperingkat-peringkat yang masih baru, terdapat skop yang besar untuk pertumbuhan dan perkembangan di dalam negara pada tahun-tahun yang akan datang. Pembangunan secara besar-besaran akan berlaku di rantau ini dengan prasarana kelas dunia yang dibina untuk menampung permintaan industri yang semakin meningkat. Kebanyakan kerajaan milik perniagaan di Libya telah mengalami penswastaan dalam beberapa tahun lepas.

Sektor IT di Libya agak kuat dan menawarkan pelbagai peluang-peluang pekerjaan untuk profesional. Sektor-sektor lain yang menawarkan pekerjaan di Libya termasuk produk-produk pertanian, petrokimia, industri besi, keluli dan aluminium. Tiada dihurung peluang kerjaya yang tersedia untuk perubatan, perundangan, pengajaran, kewangan, pakar-pakar pembinaan dan pelancongan. Bandar-bandar yang paling penting Libya termasuklah Tripoli, ibu kota; Tobruk, pelabuhan semulajadi yang terbaik di utara Afrika; Sabha dan Al’ Aziziyah. Bandar-bandar ini adalah pusat aktiviti komersial dan itulah sebabnya membentangkan peluang yang terbaik untuk bekerja untuk rakyat dan ekspatriat.

Ianya sentiasa dinasihatkan untuk mendapatkan pemahaman yang menyeluruh budaya negara sebelum berpindah ke dalamnya. Juga, anda perlu tahu mengenai kod etika, undang-undang dan cara hidup diikuti di tempat anda akan berhijrah ke. Tetapi ada sesuatu yang perlu dilakukan selepas itu dan ia adalah memperoleh dokumen yang sesuai untuk bekerja dan tinggal di negara berkenaan. Dokumen itu mungkin termasuk pekerjaan visa atau permit kerja, kerja kontrak, foto, dan permit pemastautin. Beberapa langkah yang boleh diikuti dalam proses mencari pekerjaan di luar negara adalah:
-Perkara utama ialah untuk memenuhi adat resam dan gaya hidup yang diikuti oleh anda yang sedang mencari pekerjaan di negara. Jika anda berasa selesa dengan bahagian ‘konservatif’ dunia, pergi ke hadapan dan mencari pekerjaan yang tiada.

-Langkah seterusnya adalah untuk memohon pekerjaan di negara-negara Timur Tengah dan Timur Tengah melalui Portal akhbar, laman web dan kerja. Networking adalah membantu apabila memburu bagi satu peluang kerja di kawasan tersebut kerana anda akan mendapat keutamaan yang lebih tinggi. Jangan sekali-kali berfikir bahawa anda boleh mendapat kerja selepas menyelesaikan turun di negara ini kerana ia mungkin tidak berhasil.

-Sebaik anda tanah dengan pekerjaan di Timur Tengah, anda akan dibuat untuk menandatangani kontrak. Baca dengan teliti dan memahami setiap Fasal untuk mengelakkan sebarang konflik atau salah faham pada masa akan datang. Mendapatkan semua formaliti penyertaan anda memperolehi semua dokumen sebelum berpindah ke negara ini, terutamanya jika memindahkan dengan keluarga.

Sentiasa ingat untuk (a) terjamin pekerjaan anda sebelum meninggalkan rumah tanah dan (b) membaca dan memahami kontrak sebelum menandatangani dengan berhati-hati.

Majikan secara umumnya menaja caj perjalanan dan visa anda kerana ia adalah tanggungjawab mereka untuk membawa anda yang selamat untuk negara. Beliau akan menyediakan anda dengan Surat jemputan yang akan membantu anda mendapatkan visa untuk berpindah ke negara. Anda akan mendapat tiga bulan untuk bergerak dan visa anda akan tamat dalam masa sebulan walaupun ia boleh dilanjutkan di Pejabat Imigresen. Anda boleh mendapatkan lebih banyak visa berkaitan maklumat di laman web rasmi di negara ini.

Melaksanakan penyelidikan rajin mengenai Syarikat dan negara sebelum menerima pekerjaan di Libya untuk memastikan penginapan yang selesa sepanjang tempoh kerja-kerja anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *