Pasaran hartanah di Amritsar

Pasaran hartanah di Amritsar

Amritsar, bandar Suci Punjab, telah diperolehi namanya daripada Amrit-saagar, bermaksud “The Ocean of the madu dari Kekekalan”, benar aura agama di bandar ini. Ia juga rumah paling indah Kuil emas atau Harminder Sahib, dan Pusat kerohanian dan budaya Sikh.

Tetapi dengan projek realty menjanjikan yang sedang beratur di bandar, ia kini sekadar Tempat Suci. Inisiatif Kerajaan inisiatif Punjab di dalam menggalakkan pelaburan telah mendapat respon yang yakin dengan pelaburan besar-besaran dalam sektor hartanah.

Kerana harga yang agak murah realty dan kemudahan infrastruktur yang lebih baik, Amritsar telah menjadi sebuah hab kediaman, runcit dan aktiviti komersial. Pakar-pakar realty di bandar akan berasa amat gembira dengan perkembangan minat pelabur di Amritsar, yang bukan sahaja telah diperkukuhkan pertumbuhan ekonomi, tetapi juga menjadikan kedudukan yang menonjol itu sendiri antara bandar Tingkat-III yang paling pesat berkembang di India.

Menyimpan dalam aliran dengan budaya pusat membeli-belah, Amritsar juga mempunyai beberapa pusat-pusat khusus yang beratur. Trend ini telah mencipta peluang-peluang perniagaan bagi pemaju dalam membangunkan kawasan komersial dan ia juga telah membuka pintu untuk pelaburan ke dalam sektor runcit dengan peruncit pelbagai. Bandar telah menyaksikan perkembangan yang memberangsangkan dengan realtors terkemuka seperti Emaar-MGF, Ansal dan Kumpulan India kolaj yang datang dengan pangsapuri dan pusat membeli-belah di bandar.

Sektor kediaman di Amritsar juga menyaksikan pertumbuhan besar hartanah; harta kediaman di Amritsar telah meningkat daripada kira-kira RM 1,500-2,000 setiap meter persegi pada tahun 2003 kepada kira-kira RM 5,000-7,000 satu meter persegi kini. Amritsar kini mempunyai kehidupan Perbandaran piawaian antarabangsa, yang telah mengubah hala ke dalam sektor perumahan Bandar hijau Landscaped, Taman tema, golf sayur-sayuran, Gelanggang Tenis, mall merangkap Pusat multipleks, penjagaan kesihatan dan sekolah yang akan kemuncak perbandaran ini. Salah satu kompleks kediaman yang datang di Amritsar adalah Kumpulan kolaj kolaj Windsor Hotel yang telah dibangunkan pada baris format Antarabangsa perumahan Kumpulan, dengan senibina Eropah, kawasan terbuka, kawasan trafik percuma dan berdekatan dengan pusat membeli-belah, sekolah dan kawasan bermain.

Amritsar, yang terkenal dikenali untuk Kuil emas adalah kini lebih daripada hanya ‘bandar Suci’ memandangkan prospek realty dan ia akan membawa pulangan. Kerana harta tanah India berkembang dalam semua sektor seperti kediaman, perniagaan dan komersil, para pelabur perlahan-lahan membangun kepentingan dalam pelaburan dalam bandar III peringkat lebih kecil seperti Amritsar mempunyai harga yang agak murah dan kemudahan infrastruktur yang lebih baik. Pelaburan yang paling menonjol adalah Emaar-MGF syarikat usahasama antara Kumpulan Emaar Dubai dan Kumpulan MGF Delhi yang dianggap FDI terbesar di India hartanah.

Walau bagaimanapun, keputusan untuk membina sebuah SEZ di Amritsar boleh dianggap sebagai salah satu pembangunan Tempahan gemilang dalam sejarah bandar. SEZ yang dijangka akan dibangunkan di tanah seluas 1000 ekar di hartanah utama, DLF dengan pelaburan sebanyak Rs 15,981.17 crore. SEZ ini dijangka akan mewujudkan peluang pekerjaan lebih 4.5 lakhs. Bukan sahaja ia akan menjana peluang pekerjaan tetapi ia akan juga membawa kepada ke atas semua pembangunan bandar memandangkan ia dijangka membawa beberapa pelabur dari IT, ITES sektor BPO serta industri hospitaliti. Selain itu, seperti Punjab secara perlahan-lahan juga menjemput Industri Perkhidmatan Selain pekerjaan utama kepada dua perniagaan dan pertanian, permintaan bagi hartanah kediaman dan komersil juga berkembang di bandar. Sensing perkembangan perniagaan ini, realtors membuat beeline yang bagi bandar kerana mendapat bersedia untuk memeluk ekonomi dan pembangunan hartanah.

Pemaju yang terkenal seperti Alpha Corp. juga telah menghantar cadangan untuk membina Hotel dan kompleks hiburan di bandar, yang mungkin membawa pecutan yang saksama daripada harga hartanah di kawasan-kawasan yang berhampiran dan juga akan membantu dalam memenuhi aliran masuk pelabur-pelabur yang berpotensi ke dalam Amritsar dan menggalakkan industri pelancongan. Syarikat juga sedang membangunkan sebuah gedung yang dipanggil ‘Alpha Mall’ yang menurut laporan terkini oleh lebih daripada 80% daripada jenama mewah dan terkemuka di India. Selain itu, Terdapat laporan-laporan maklumat gergasi teknologi seperti Wipro mempertimbangkan untuk menubuhkan Pusat-pusat pembangunan di Amritsar. Jika aliran seperti ini teruskan, Amritsar berdiri peluang yang sangat baik untuk mengemukakan dirinya sebagai salah satu daripada bandar-bandar yang paling menjanjikan di India.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *