Paradigma kemakmuran, Bahagian 1: Planet dan orang-orang dahulu, kemudian keuntungan

Paradigma kemakmuran, Bahagian 1: Planet dan orang-orang dahulu, kemudian keuntungan

Krisis (ekonomi) adalah krisis dalam kesedaran, krisis yang tidak boleh lagi menerima norma-norma yang lama, corak lama, tradisi purba dan menimbangkan apa dunia sekarang, dengan semua kesengsaraan, konflik, kekejaman musnah, pencerobohan dan sebagainya. Lelaki masih kerana beliau, adalah masih kejam, ganas, agresif, acquisitive, berdaya saing dan beliau telah membina masyarakat di sepanjang garisan-garisan.
Krishnamurti – Jiddu

Akhir dunia adalah di tangan beberapa. Tetapi, hanya dunia seperti yang kita tahu kini. Bagi sebuah tamadun manusia yang telah berperang sendiri, dipisahkan, tepu dalam ketakutan, penyakit dan penuh dengan penderitaan, bukan mengenai masa ia? Bukan takut akhir, mungkin kita boleh memeluk dan suka untuk apa yang ia benar-benar adalah: satu permulaan baru. Dan kini, lebih daripada sebelumnya, kita perlukan satu.

Apakah pandangan anda tentang hidup di dunia di mana hanya dua peratus (2%) penduduk memiliki lebih yang lebuhrayanya lima puluh peratus (50%) daripada kekayaan? Adakah anda fikir kami masih mendapat manfaat dari konsep kewangan yang meluas ini? Atau Adakah anda tertanya-tanya, seperti yang saya lakukan, adalah ia thwarting keupayaan kami untuk mengetahui nilai sebenar kita sendiri?

Dalam hal ini masa apabila ekonomi dunia sedang dibongkar dan direka semula, soalan apa kita akan benar-benar mampu tanpa wang datang masa dan masa lagi, kedua-duanya dalam kehidupan peribadi kita, dan pada peringkat awam. Apakah kita benar-benar berbaloi? Siapa kita tanpa wang? Kita boleh hidup tanpanya?

Untuk waktu yang lama, kita mempunyai lingkaran hijau yang dibungkus ketat sekitar kesedaran kami. Wang bermakna ikhtiar hidup, dan hidup bermaksud kejayaan. Pada apa-apa kos, walaupun pada kemusnahan planet dan orang, memaksimumkan keuntungan sentiasa perlu diutamakan. Jadi, Bilakah dapat langkah dari semata-mata yang masih hidup supaya kita boleh mula untuk berkembang maju?

Dalam sistem ekonomi ini terkemuka kecundang, nilai-nilai kita berdiri seperti itu: selagi keuntungan telah dimaksimumkan, tidak kisah kehidupan yang telah koyak selain oleh kemiskinan, kebuluran, pengangguran, dan perang. Pencemaran yang dicipta oleh ia atau planet yang sedang dirogol dan dipenjarah hayat semulajadi memberikan Kecantikan walaupun tidak dipertimbangkan selagi keuntungan adalah ditanam.

Dan anda boleh melupakan membuat produk yang berlangsung selama-lamanya atau yang lebih baik untuk kita. Bagaimana ia akan membuat wang? Jika kereta yang dibina yang boleh mengelakkan kemalangan, yang berlari pada tak terhingga, semula jadi, percuma tenaga, yang perlu dibaiki dan ada yang hanya kerana banyak seperti orang-orang yang diperlukan untuk dibawa, walaupun nilai berapa banyak lagi akan ditambah kepada kehidupan kita, untung rugi akan menjadi tantamount.

Syukurlah, paradigma kuno ini adalah sama sekali tidak dan akan datang ke penghujungnya.

Di dunia di mana nilai diukur dan dikenalpasti dalam dolar tanda, di mana tidak nilai hidup muat di? Bagaimana boleh ada belas kasihan, kerjasama dan prihatin dalam sistem yang dibina di atas kekurangan dan hutang? Setiap dolar dalam akaun bank anda mempunyai hanya telah “loaned” kepada anda dengan tenaga anda (kerja), dan supaya ia benar-benar terhutang kepada seseorang, di suatu tempat pada satu masa nanti. Jika kita semua dibuat sama rata, maka mengapa pula elit pemerintah melayan orang dan planet ini seperti extinguishable dan dibuang? Survival bermaksud berkorban, kerana wang = kekurangan.

Dalam sistem semasa kami, kami telah mencipta bekalan wang yang sedikit supaya seseorang sentiasa perlu pergi tanpa perintah bagi permintaan dan dengan itu hutang. Dalam sistem ini banyak bukanlah sesuatu yang berharga secara keseluruhan. Hanya untuk beberapa. Ini mewujudkan getaran yang takut kita yang tertanam dalam sistem ini semua.

Bagaimana saya akan cukup untuk hidup? Bilakah akan mempunyai wang yang cukup untuk menikmati hidup saya? Apa yang akan saya lakukan jika saya lemah? Melihat orang miskin membuatkan saya berasa begitu buruk. Mengapa saya tidak boleh melakukan sesuatu yang saya suka dan masih membuat wang? Saya mempunyai semua wang di dunia, tetapi saya masih merasa tidak bernilai. Kita semua tidak boleh menang apabila dunia persaingan permintaan hanya seorang pemenang. Jadi, yang merupakan benar-benar memenangi pada permainan wang ini juga? Dan bagaimana kami berhenti bermain dengan hutang, kekurangan dan takut yang perlu kita anggap sistem ini tidak lagi memenuhi keperluan kita?

Mulakan untuk melabur dalam nilai sebenar anda, kuasa dalaman anda. Ia memegang kunci kemakmuran tidak berkesudahan pasukan kreatif kasih sayang yang tinggal dalam diri kita semua. Menjadi berani, menyiasat dunia bukan fizikal dalam dan membuka kunci potensi anda untuk tahu kemakmuran anda dihargai.

Mula menghargai semua kaya dengan keluarga, rakan-rakan, Kecantikan, Kesihatan, kreativiti, kebebasan, peluang, sambungan dan kegembiraan dalam hidup anda sekarang. Ini adalah lebih berharga daripada sekeping kertas dalam dompet anda, atau nombor itu di skrin mesin ATM tersebut. Dan mereka pasti membawa lebih kegembiraan.

“Apabila kita menggunakan kemakmuran jangka, ramai orang dengan serta-merta memikirkan Wang,” kata L. Louise Hay. “Walau bagaimanapun, terdapat konsep-konsep lain yang datang di bawah naungan kemakmuran, seperti: masa, cinta, kejayaan, keselesaan, Kecantikan, pengetahuan, perhubungan, Kesihatan, dan, sudah tentu, wang.”

Soalan besar yang datang ke minda kita adalah, “apa akan dapat dicapai tanpa dorongan pelaburan?” Well, itu adalah masalah yang kita hadapi. Itulah soalan yang ego, persoalan survival dan takut. Ianya bukan persoalan hati, tempat yang menghubungkan kita kepada kuasa yang menjadikan segala-galanya boleh didapati. Apakah yang lebih berharga untuk jantung, orang dan planet, atau keuntungan?

Tanpa sistem kewangan kita akan bebas untuk melabur dalam perkara yang paling penting tentang menjadi hidup, diri kita sendiri. Kita boleh mendapat keuntungan daripada menyambung, meneroka setiap sudut semesta dan setiap sel dan atom dalam badan kita indah, kita boleh menyembuhkan semua kesakitan dan penyakit, meneroka dunia dengan bebas tanpa sempadan, berkongsi sumber alam yang kaya dan tenaga daripada planet, mendidik anak-anak kita dengan cara memahami siapa mereka dan nilainya yang sebenar, nilai dan kuasa. Kita akan mencipta sebuah dunia di mana ia adalah selamat untuk mengasihi antara satu sama lain dan tempat untuk menjadi percuma untuk menikmati pengalaman setiap kehidupan bahawa kos hanya mudah “Terima kasih”.

Anda tidak boleh meletakkan nilai pada penciptaan. Jadi Mengapa Adakah kita meletakkan nilai kehidupan kita melalui Wang? Jika wang itu di sini kami, dan kami menciptanya, kemudian mengapa tidak menggunakan wang itu untuk memberi manfaat kepada diri kita sendiri, dengan memanfaatkan semua. Sebagai Baird T. Spalding menyatakan, “bumi adalah satu siri saling makhluk, oleh itu cara terbaik untuk menggalakkan kepentingan kita sendiri adalah untuk mempromosikan kepentingan bersama dan satu-satunya cara untuk mengekalkan kami sendiri baik adalah untuk mengekalkan kebaikan keseluruhan.” Apabila kita meletakkan planet dan Rakyat Didahulukan, maka kita akan benar-benar telah membuat keuntungan layak.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *