Pankreas tiruan yang menunggu kelulusan Fda untuk ujian klinikal

Pankreas tiruan yang menunggu kelulusan Fda untuk ujian klinikal

Sekumpulan ibu bapa kanak-kanak dengan kencing manis yang telah menubuhkan sebuah Yayasan yang tidak berasaskan keuntungan pada tahun 1970 yang dipanggil Persatuan Penyelidikan juvana Diabetes (JDRA) telah menaikkan hampir 1.5 bilion untuk penyelidikan penyakit kencing manis, dan berhampiran dengan matlamat mereka membangunkan pankreas yang tiruan.

Pada tahun 2006, JDRA yang dibiayai Konsortium jurutera, ahli matematik dan pakar-pakar diabetes menjalinkan kerjasama pada program-program komputer untuk pankreas tiruan yang boleh didapati. Pada awal tahun 2010, JDRA itu diupah Animas air Corporation, pembekal pam insulin yang berteknologi tinggi, untuk membantu dalam pembangunan sistem penghantaran automatik insulin.

Animas air cepat melatih kira-kira sedozen “bertaraf dunia” saintis dan jurutera bekerja pada projek yang Ia digelar Manya projek. Kerjasama ini menghasilkan pembangunan sistem penghantaran tanpa wayar insulin generasi pertama bahawa fungsi-fungsi seperti pankreas manusia – kelenjar yang menghasilkan bahan-bahan kimia yang diperlukan untuk penghadaman, gula darah dan peraturan, termasuk hormon insulin.

Pankreas tiruan adalah kombinasi yang unik dari tiga komponen gelung tertutup yang utama:
1) Glukos berterusan monitor tahap gula dalam darah yang berterusan dan corak
2) Boleh program berkomputer insulin pam
3) Keperluan badan untuk komputer maju algoritma (formula) yang boleh mengira berapa banyak insulin, dan Bilakah ia memerlukannya

Walaupun hanya “penyelidikan dan pembangunan langkah pertama” pankreas tiruan yang berfungsi sepenuhnya, sistem penghantaran insulin yang kini menunggu kelulusan untuk ujian klinikal, menurut Ketua Pegawai Perubatan dan Pengarah projek Manya, Animas air Dr. Henry Anhalt, “lompatan dan batas-batas di atas teknologi yang terdapat pada masa ini.

Anholt menunjukkan bahawa pam insulin yang semasa, yang dia memanggil “unintelligent”, boleh memantau glukosa darah dan difahamkan insulin, tetapi masih memerlukan pengguna untuk input dan mentafsirkan banyak data. Manakala keputusan beberapa masih perlu dibuat oleh pengguna sehingga peranti secara automatik sepenuhnya, Anholt berkata, pankreas tiruan baru boleh “membantu pesakit dan dalam banyak cara, yang mengambil alih proses membuat keputusan”.

Sebaik sahaja disempurnakan, teknologi baru akan mempunyai impak yang monumental dalam kualiti hidup pesakit kencing manis bergantung insulin. Bukan sahaja akan sistem penghantaran insulin yang baru memudahkan cabaran berterusan mengawal gula darah, tepat insulin Watson dan mentadbir suntikan insulin, kawalan gula darah yang ketat yang terhasil akan membantu menghindari pelbagai komplikasi kencing manis seperti rabun, kerosakan saraf, pemotongan dan buah pinggang dan penyakit jantung.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *