Panggilan Pusat dengan Leader latihan

Panggilan Pusat dengan Leader latihan

Jika anda jalankan atau bekerja di kemudahan perubatan, kemudian anda memahami kepentingan compliancy Leader. Apabila mencari sebuah pusat panggilan, ia adalah penting bahawa pengendali mereka telah menerima latihan Leader. Ia mungkin tidak kelihatan seperti keutamaan kepada pengendali Penyewaan yang telah melalui latihan jenis ini, tetapi perlu diingat bahawa mereka akan menjawab panggilan anda dan, oleh yang demikian, akan dengan maklumat pesakit sensitif yang perlu dirahsiakan mengikut undang-undang Leader. Anda akan mahu untuk menyewa sebuah syarikat yang akan menjadi aset kepada anda, bukan liabiliti.

Apabila memilih sebuah pusat panggilan perubatan, Terdapat beberapa soalan penting yang anda perlu meminta Syarikat untuk memastikan bahawa operator mereka akan mematuhi undang-undang Leader. Soalan-soalan harus merangkumi:

• Adakah anda pengusaha yang dikehendaki melalui latihan yang ketat yang meliputi semua aspek undang-undang Leader?

• Adakah pembekal anda diperlukan untuk menandatangani Perjanjian Kerahsiaan supaya semua Leader privasi peraturan dipatuhi?

• Apakah langkah-langkah lain mengambil Syarikat anda untuk memastikan bahawa maklumat pesakit adalah dirahsiakan? Beberapa pusat-pusat panggilan yang pakar dalam membariskan panggilan perubatan yang berkaitan akan mengambil langkah-langkah keselamatan tambahan yang mungkin termasuk penyimpanan rekod secara digital dan capaian data yang dilindungi kata laluan.

Jika syarikat yang anda memilih tawaran jururawat triase Perkhidmatan, Leader latihan akan menjadi lebih penting. Jururawat luar ini akan mempunyai akses kepada jumlah yang banyak lebih maklumat pesakit. Walau bagaimanapun, apabila mereka telah menerima latihan Leader yang meluas dan telah menandatangani Perjanjian Kerahsiaan, anda boleh yakin mengetahui bahawa pesakit maklumat akan diuruskan secara profesional dan akan disimpan selamat.
Satu lagi aspek Perkhidmatan menjawab Syarikat untuk mempertimbangkan adalah bahawa banyak merakam perbualan secara digital memberi perkhidmatan pesakit yang lebih baik. Jika ini adalah kes itu, pastikan bahawa Syarikat ini mematuhi semua undang-undang mengenai rakaman perbualan.

Klinik perubatan atau hospital yang menggunakan Perkhidmatan menjawab standard meletakkan diri mereka pada jumlah risiko yang besar. Syarikat biasa menjawab Perkhidmatan bidang panggilan bagi apa-apa jenis perniagaan yang meminta perkhidmatan mereka. Operator yang bekerja untuk syarikat-syarikat ini tidak akan mempunyai latihan atau sensitiviti perlu tahu bagaimana untuk menghala panggilan pesakit dan menjaga pesakit maklumat sulit. Jika anda ingin mengupah Perkhidmatan menjawab paling profesional yang disediakan, memilih sebuah syarikat yang mempunyai pengalaman bekerja dengan kemudahan perubatan, berpangkalan di Amerika Syarikat, dan memerlukan kakitangan mereka untuk menjalani semua aspek latihan Leader.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *