Panduan untuk GSM antena atau sistem sejagat untuk komunikasi mudah alih antena

Panduan untuk GSM antena atau sistem sejagat untuk komunikasi mudah alih antena

GSM atau sistem Global komunikasi mudah alih, adalah sebuah sistem untuk memancarkan maklumat komunikasi mudah alih. Sistem global komunikasi mudah alih adalah jenis yang paling biasa daripada rangkaian selular di seluruh dunia, dan mereka memerlukan antena GSM. GMS antena akan antena yang boleh menghantar dan menerima data daripada antena yang satu kepada yang lain; ini mungkin untuk peranti mudah alih peribadi atau dari satu mesin mesin lain.

Telefon bimbit moden mempunyai GSM antena dalaman, biasanya yang terkandung dalam atau berdekatan dengan bahagian bawah telefon. Yang mengecas juga boleh dijumpai dalam komputer riba, netbook atau peranti bas bersiri Sejagat (USB). Dalam kes ini, antena yang dimaksudkan hanya untuk data. Ia biasanya akan menggunakan teknologi 3G untuk menyampaikan Perkhidmatan Internet tanpa wayar yang pantas melalui rangkaian GSM.

GSM juga boleh digunakan untuk memindahkan data, untuk kegunaan e-mel atau melayari Web pada telefon mudah alih. Banyak telefon mempunyai antena GSM yang serasi dengan teknologi generasi ketiga (3G) untuk kelajuan yang lebih cepat.

GSM menggunakan pelbagai jenis antena. Sesungguhnya, selagi ianya mampu menangkap isyarat GSM, hampir apa-apa jenis antena boleh berpotensi berfungsi sebagai antena GSM yang. Walau bagaimanapun, beberapa jenis antena GSM yang utama dalam penggunaan semalam, dan kajian semula jenis ini adalah tempat yang baik untuk memulakan pembelajaran lebih lanjut mengenai bagaimana kerja-kerja GSM.

Antena GSM akan arah atau arah omni. Omni arah antena, juga dikenali sebagai berlingkar antena, boleh menerima isyarat daripada mana-mana arah. Arah antena biasanya mempunyai keuntungan lebih, iaitu lebih banyak sensitiviti terhadap isyarat, daripada omni arah antena. Antena arah mencapai sensitiviti ini lebih besar kerana mereka mampu memberi tumpuan pola tenaga mereka ke kawasan yang lebih kecil daripada Stesen Kereta arah antena. Namun, untuk menerima isyarat, antena arah perlu menunjukkan ke arah yang tertentu daripada isyarat berasal.

Antena Monopole terdiri daripada sebuah tiang kecil yang diletakkan di atas sekeping satah logam atau siri wayar-wayar yang terpancar keluar dari tiang tersebut. Antena Monopole omni arah tuju dalam alam semula jadi dan mempunyai keuntungan yang sama dalam semua arah.

Walaupun kebanyakan GSM/GPRS antena menegak terasing, trend yang semakin popular antena profil rendah diperkenalkan kepada pasaran. Ini direka bentuk untuk dipasang rendah turun pada sarung dan terjamin melalui lubang melalui bolt Pas yang melalui satu lubang di kurungan itu. Ini memastikan antena tidak boleh dihapuskan tanpa akses di dalam kurungan itu dan anak tidak kelihatan.

Secara umum, GSM antena mestilah bersaiz kecil. Kebanyakan peralatan elektronik yang baru mendapat lebih kecil dan lebih kompak dalam reka bentuk mereka. Oleh itu antena GSM perlu cukup kecil untuk dimuatkan dalam peranti ini. Di samping itu, antena sepatutnya sebanyak kira-kira 8 dBi. Untuk beroperasi pada antena GSM, antena mesti dapat menerima kedua-dua standard dan band GSM yang dilanjutkan, 880 MHz (megahertz) untuk 960 MHz.

Perkhidmatan GSM digunakan di beberapa frekuensi radio, bergantung kepada kawasan dan teknologi yang digunakan. Kebanyakan telefon moden dengan antena GSM menyokong pelbagai frekuensi ini supaya ia boleh digunakan semasa melancong.

Antena semua perlu mempunyai prestasi mereka diuji. Dari rak antena juga perlu dilaraskan, jadi anda juga bermain-main dengan padanan litar, tanah pelepasan pesawat dan tanah panjang.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *