Panduan saya untuk permulaan latihan kardiovaskular dan senaman

Panduan saya untuk permulaan latihan kardiovaskular dan senaman

Manfaat memulakan senaman kardio yang tetap tidak boleh dipandang remeh. Apa-apa senaman yang meningkatkan fungsi keseluruhan kardiovaskular anda jatuh ke dalam kategori ini.

Ia melibatkan pertambahan kadar jantung orang yang bersenam untuk jangka masa yang tertentu.

Selain daripada memperkukuh dan mempertingkatkan proses sistem kardiovaskular anda, senaman kardio juga membantu menghapuskan lemak berlebihan, meningkatkan aliran darah anda dan menggalakkan kesihatan yang lebih baik, mental dan emosi.

Penting, kerana senaman kardio mempunyai potensi untuk meningkatkan lagi rentak jantung anda, yang penting untuk memulakan mudah. Jangan tolak diri anda terlalu keras.

Perkara pertama yang perlu anda lakukan sebelum memulakan sebuah rejim senaman adalah untuk menentukan kadar jantung anda sesuai untuk matlamat untuk semasa sesi kardio anda.

Pemula kardio akan semakin digunakan untuk rutin baru. Ini bukan tentang menolak diri anda ke tempat yang tidak terlalu selesa. Jadi sekali lagi, hanya mendengar badan anda dan turut serta bagi banyak atau sedikit seperti yang anda lihat patut.

Kerana masa berlalu, keupayaan anda untuk mengekalkan tempoh senaman yang lebih panjang dengan selesa secara semulajadi akan meningkat. Maklumat berikut direka untuk membantu sebelum memulakan rutin baru kardio baru anda.

Sebelum memulakan senaman setiap, anda perlu melakukan peregangan setiap masa, sebelum dan selepas senaman anda. Ini akan bertindak untuk memanaskan otot anda, mengurangkan risiko kecederaan dan menyediakan badan untuk senaman akan datang. Kardiovaskular permulaan yang baik hangat sehingga hujung adalah untuk perlahan-lahan berjoging dengan serta-merta di antara terbentang.

Pernafasan yang betul adalah satu lagi aspek penting rutin kardio pemula apa-apa. Ia mengambil masa untuk menyesuaikan diri anda bernafas dari nafas cetek yang kita cenderung untuk menarik dalam kehidupan seharian, corak pernafasan yang mendalam, kawalan yang membantu dengan senaman yang berterusan dan berterusan.

Renang umumnya dianggap sebagai senaman kardio pemula yang muktamad. Serta dapat meningkatkan kecergasan pusingan semua, ia juga berfungsi untuk jauh nada dan membina otot. Kerana boleh dikatakan sifar kesan tendon dan sendi anda ianya juga salah satu bentuk paling selamat senaman tanpa mengira usia.

Bagi orang-orang di kalangan kita yang mencari sedikit lebih up-tempo bentuk kardio permulaan maka ‘Spinning’ adalah pilihan yang sangat baik untuk dipertimbangkan. Diadakan dalam Kumpulan kelas, Tmn menggunakan Basikal Senaman pegun untuk menyediakan anda dengan meningkatkan senaman kecergasan hebat.

Seperti yang anda pergi melalui rutin kardio permulaan anda, ia adalah sangat penting untuk anda menyimpan kadar jantung anda di peringkat dinasihatkan, yang 65% – 85% daripada kadar nadi maksima anda.

Kadar nadi maksimum anda boleh dikira dengan menolak umur daripada 220. Sebagai contoh, jika anda berumur 25 tahun maka kadar nadi maksimum anda dikira, oleh itu: 220-25 = 195. Untuk tujuan Kesihatan, anda tidak harus mencapai kadar nadi maksimum ini.

Juga, cool down terus selepas melakukan kardio pemula adalah kunci untuk mengurangkan kesakitan otot.

Membolehkan kadar jantung anda jatuh secara beransur-ansur sebelum anda melakukan senaman regangan yang akhir anda.

Ini perlu mengambil masa lima minit atau kurang.

Bagi perkara yang paling penting: menjaga terhidrat sepanjang hari dan terutamanya semasa latihan. Menghirup air apabila diperlukan dan cuba untuk mengambil sehingga sepuluh gelas sehari untuk menggalakkan penyingkiran toksin.

Jika anda melakukan ini, anda akan merasa faedah hampir serta-merta. Yang mengagumkan berapa ramai orang yang memberi tumpuan keras bekerja tetapi masih gagal untuk mengambil jumlah air yang mereka perlukan untuk kekal sihat secara optimum.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *