Panduan prestasi kaunter Hotel

Panduan prestasi kaunter Hotel

Apa yang anda lihat apabila anda mula-mula datang ke hotel? Betul, ada kaunter betul-betul di hadapan pintu masuk. Anda sering borang penilaian anda tentang sebuah hotel tertentu oleh bagaimana anda dialu-alukan dan berkhidmat di meja penerimaan tetamu. Kursus yang penting apa suite yang anda akan mendapat dan bagaimana cekap kakitangan hotel adalah. Walau bagaimanapun, perbualan anda dengan seorang kerani kaunter penyambut tetamu membentuk tanggapan pertama anda yang sering yang utama. Kecekapan kaunter penyambut tetamu adalah semua penting. Sesetengah pemilik hotel membuat kesilapan biasa membayar terlalu sedikit perhatian kepada kaunter penyambut tetamu, memberi tumpuan kepada perkhidmatan housekeeping, masakan dan lain-lain perkhidmatan telekomunikasi. Kerani dan kaunter penyambut tetamu boleh dengan mudah menghidupkan pelanggan yang baru menjadi tetap. Tetamu hotel selalunya memerlukan perkhidmatan tambahan. Penerimaan tetamu tidak hanya kira-kira memberi kunci bilik atau menulis nama di Buku Pelawat ini. Tetamu hotel boleh memerlukan teksi, Tukang dressers atau perkhidmatan penjagaan kesihatan dan lain-lain. Perkhidmatan Penerimaan tetamu boleh menawarkan apa-apa maklumat dan tetamu mungkin perlukan, bermula
dalam petua bersiar-siar dan berakhir dengan butir-butir hubungan peguam perosak doktor di bandar.

Di atas disebut membuktikan keperluan untuk menilai penerimaan tetamu hotel sebagai sebahagian daripada perkhidmatan hotel lama. Sudah tentu, kaunter penyambut tetamu hotel tidak harus dinilai secara individu, Walau bagaimanapun, ini adalah agak mustahil. Kad Skor Seimbang adalah alat yang boleh dilaksanakan di semua peringkat. Sebagai contoh, jika pemilik dan pengurus hotel teragak-agak untuk melabur wang yang banyak ke dalam penghapusan prestasi seluruh hotel, mereka boleh menguji pengurusan strategik yang sangat cekap dan penilaian prestasi alat yang dibangunkan oleh Norton dan Kaplan di peringkat unit perniagaan individu satu atau perkhidmatan ini. Dengan apa-apa cara yang ia adalah mungkin untuk mendapatkan pengalaman Kad Skor seimbang dan lebih memahami cara ia berfungsi.

Salah satu kebimbangan paling penting bagi sesiapa yang telah membuat keputusan untuk melaksanakan Kad Skor Seimbang adalah pilihan yang tepat petunjuk prestasi utama atau penilaian matrik. Melalui petunjuk yang salah atas Pengurus akan mendapatkan maklumat yang salah. Baik, sebelum ini maklumat akan betul tetapi benar-benar relevan untuk faktor kejayaan yang kritikal dalam industri perhotelan.

Untuk penilaian helpdesk pilihan pencapaian petunjuk prestasi utama memainkan peranan penting. Semua penerimaan strategi perlu berorientasikan pelanggan. Dalam erti kata lain, Kakitangan penerimaan tetamu perlu mencari jalan baru tawaran dalam Perkhidmatan sedia ada dan baru untuk tetamu hotel. Setelah menetapkan matlamat strategik untuk Perkhidmatan Majlis, Pengurus atasan perlu menggunakan Kad Skor seimbang untuk mengetahui sama ada mereka berada di landasan yang betul. Dalam erti kata lain, penilaian yang kerap terhadap petunjuk prestasi utama akan menawarkan maklumat mengenai bagaimana prestasi Syarikat tersebut.

Pilihan daripada petunjuk prestasi utama bergantung pada matlamat hotel dan masalah yang sedia ada. Salah satu harus menumpukan kepada perkara-perkara utama. Sebagai contoh, kita akan mengesyorkan penilaian petunjuk prestasi utama tersebut sebagai bilangan Perkhidmatan tambahan yang ditawarkan oleh penerimaan tetamu, beberapa perkhidmatan yang digunakan oleh seorang pelanggan, kesetiaan pelanggan dan kepuasan dengan perkhidmatan kaunter penyambut tetamu, bilangan solved masalah dan menjawab soalan setiap satu pelanggan dan sebagainya.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *