Panduan penting untuk menewaskan Ringworm

Panduan penting untuk menewaskan Ringworm

Ringworm adalah sebenarnya istilah generalised yang digunakan untuk menggambarkan jangkitan kulit yang disebabkan oleh kulat yang dipanggil dermatophytes. Keadaan yang dipanggil ringworm bukan kerana ia mempunyai apa-apa kaitan dengan parasit, tetapi kerana ia cenderung untuk meninggalkan ruam merah, cincin seperti di permukaan kulit.
Seperti jangkitan kulat yang banyak, ringworm berjangkit dan dapat mudah disampaikan melalui sentuhan kulit dengan orang lain, melalui perkongsian objek seperti tempat tidur dan tuala atau walaupun tanah yang dijangkiti. Ia juga dapat disampaikan dari haiwan peliharaan seperti kucing dan anjing.
Malah, ringworm adalah satu keadaan yang biasa – tokoh-tokoh semasa menganggarkan bahawa 10-20% rakyat akan mengalami jangkitan kulat kulit sepanjang hayat mereka.

Jenis-jenis Ringworm

Terdapat banyak jenis ringworm atau jangkitan kulat kulit, tetapi kedua-dua kategori utama ditakrifkan oleh bahagian badan ia menjejaskan:

Kulit kepala Ringworm (Tinea Capitis)

Ringworm jenis ini agak jarang berlaku pada orang dewasa, ia memberi kesan terutamanya kepada kanak-kanak pre-pubescent. Sebab untuk ini adalah bahawa semasa akil baligh, perubahan kimia berlaku di kelenjar kulit kepala anda yang membuat mereka kurang terdedah kepada kulat.
Mereka yang berisiko tinggi adalah kanak-kanak yang tinggal dalam persekitaran bandar, terutamanya yang berketurunan Afro-Caribbean (mengapa penderaan ini budaya Kumpulan tidak diketahui). Orang dewasa boleh menjadi pembawa ringworm kulit kepala tanpa membangunkan apa-apa gejala kerana mereka telah membangunkan sebuah imuniti semulajadi – Walau bagaimanapun, mereka boleh lulus jangkitan ke atas kanak-kanak, yang akan mengalami gejala-gejala.

Ringworm badan

Di sini terdapat senarai umum jenis ringworm yang berbeza yang mempengaruhi kawasan-kawasan badan yang berbeza-beza:
? Kulit (tinea corporis)
? Sulit (tinea cruris atau ‘jock gatal’)
? Kuku
? Kaki (di sini ia dikenali kulat)

Ringworm badan mempengaruhi rakyat semua peringkat umur, walaupun jangkitan pangkal paha paling biasa dialami oleh anak-anak muda.

Punca-punca Ringworm

Kulat yang menyebabkan ringworm, dikenali sebagai dermatophytes, terutamanya tertarik kepada jenis tisu yang dikenali sebagai keratin – ini adalah tisu yang sukar, kalis air yang ditemui di pelbagai bahagian tubuh, termasuk rambut, kuku dan kulit luar permukaan.
Dermatophytes akan microscopic spora yang dapat dilihat dengan mata kasar. Mereka adalah tahan lasak dan boleh bertahan selama bulan pada permukaan kulit, dalam tanah atau benda-benda rumah yang biasa.
Seperti juga dengan kebanyakan kulat, ia hidup subur dalam keadaan yang lembab, hangat.

Menyedari gejala

Ringworm kulit kepala

Gejala-gejala utama ringworm kulit kepala adalah seperti berikut:
? Tompok-tompok kecil scaly kulit pada kulit kepala, yang mungkin sensitif atau sakit.
? Kulit kepala yang gatal.
? Keguguran rambut patchy.

Gejala-gejala lebih teruk termasuklah:
? Ruam.
? Ini pada kulit kepala.
? Pustul pada kulit kepala.
? Yang besar radang luka yang dikenali sebagai Kerion yang.
? Demam.
? Tekak bengkak kelenjar (nodus limfa).

Ringworm badan

Ringworm kulit badan termasuk:
? Merah, jengkel cincin seperti ruam.
? Cincin boleh membiak dan membesar dalam saiz atau cincin boleh bergabung bersama-sama.
? Cincin akan merasa sedikit dibangkitkan apabila disentuh dan kulit di bawah ruam mungkin merasa gatal.
? Lepuh dan pustules boleh membentuk sekitar cincin.

Merawat Ringworm

Kulit kepala ringworm adalah biasanya dirawat menggunakan tablet antikulat – manakala anda boleh membeli ini di kaunter pada ahli farmasi, adalah lebih baik untuk memberitahu doktor yang anda telah lihat seperti ubat antikulat yang anda perlukan bergantung kepada jenis kulat yang menyebabkan jangkitan anda.

Kemudian terdapat antikulat syampu, boleh didapati di kaunter-kaunter – sementara ini tidak akan menyembuhkan jangkitan kulit kepala, ia boleh membantu mencegah ia daripada merebak kepada orang lain dan dapat mempercepatkan masa pemulihan anda.

Apabila ia datang kepada badan ringworm, kebanyakan jangkitan boleh dirawat dengan krim antikulat yang boleh didapati di mana-mana farmasi. Krim akan secara amnya digunakan setiap hari untuk kawasan-kawasan yang terjejas kulit anda dua minggu; Walau bagaimanapun doktor atau ahli farmasi anda mungkin menasihatkan anda untuk terus menggunakan ia dalam dua minggu lagi untuk mengurangkan risiko re-infection. Anda pasti akan mahu melawat doktor anda jika tanda-tanda tidak meningkatkan selepas dua minggu daripada rawatan, di mana mereka akan menetapkan tablet antikulat yang lebih agresif.

Penjagaan diri untuk rawatan dan pencegahan

Kerana dengan jangkitan kulat tempahan, kebersihan pergi jauh apabila ia datang kepada pencegahan dan rawatan – berikut adalah langkah-langkah utama untuk mengambil:
? Elakkan daripada menyentuh kawasan yang terjejas.
? Cuci mana-mana kawasan yang terjejas kulit setiap hari dan cucian dengan teliti selepas itu, memberi perhatian Khas antara jari kaki anda dan antara lipatan kulit.
? Basuh pakaian, selimut dan tuala kerap untuk menyingkirkan spora kulat.
? Memakai pakaian longgar-pemasangan, sebaik-baiknya diperbuat daripada kapas atau lain-lain bahan semulajadi (kulat seperti panas tempat, jadi apa ketat adalah berpotensi syurga mereka).

Prognosis
Adalah agak biasa dan dalam kebanyakan kes jauh teruk. Dengan beberapa amalan kebersihan yang baik dan penggunaan ubat-ubatan yang berkesan kulat, jangkitan jenis ini boleh dengan pantas nipped di Amerika itu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *