Panduan mudah untuk menangani Ringworm

Panduan mudah untuk menangani Ringworm

Ringworm adalah sebahagian daripada keluarga jangkitan kulat yang merangkumi penyakit kaki makan air. Ia adalah hasil daripada percambahan seimbang kulat yang dikenali sebagai dermatophytes.

Artikel saya terdahulu bertajuk ‘Panduan penting untuk menewaskan Ringworm’ menggariskan jenis-jenis, punca, tanda-tanda, pencegahan dan rawatan ringworm. Kami kini akan meneroka keadaan lagi dengan menjelaskan tanda-tanda bermulanya, faktor-faktor risiko dan diagnosis jenis jangkitan kulit.

Mengiktiraf bermulanya Ringworm

Ringworm kulit biasanya bermula sebagai tampalan kecil kulit yang gatal, merah, atau scaly. Ia sering kelihatan seperti bulatan, oleh itu asal usul istilah. Jika kiri tidak dirawat, ruam boleh merebak meliputi kawasan yang besar daripada tubuh anda, menyebabkan ketidakselesaan.

Sekiranya jangkitan menjadi lebih teruk lagi, berbentuk corak dan warna merah-coklat mereka akan menjadi lebih ketara. Lepuh kulit dan retak boleh berlaku dalam kes-kes yang lebih serius, yang berpotensi menjadi dijangkiti dengan bakteria dan sekali gus menyebabkan komplikasi.

Sedar bahawa pakaian yang rubs terhadap kulit anda boleh merengsakan ruam. Di samping itu, peluh, haba dan kelembapan juga boleh buruk gatal-gatal dan jangkitan.

Ringworm boleh merebak ke banyak bahagian badan, termasuk yang kaki, kuku, kulit kepala atau janggut yang berbeza.

Faktor-faktor risiko yang menggalakkan Ringworm

Anda mungkin lebih mudah terdedah kepada kontrak ringworm dalam kes-kes berikut:

* Anda berurusan dengan seseorang yang mempunyai keadaan – ia adalah penting untuk mengetahui bahawa sesetengah orang boleh menjadi pembawa dan menyampaikan ia tanpa pernah mempamerkan gejala-gejala fizikal.

* Anda telah mempunyai jangkitan kulat yang sebelumnya.

* Kau yang biologi terdedah kepada jangkitan kulat.

* Anda hidup dalam iklim yang lembap dan hangat.

* Kulit ditinggalkan lembap untuk tempoh yang lama, seperti dengan tinggal di mandi basah yang sesuai atau pakaian senaman yang berpeluh.

* Anda memakai pakaian ketat yang tidak membenarkan kulit anda untuk bernafas secukupnya.

* Anda mempunyai sistem imun yang lemah kerana keadaan perubatan yang lain seperti AIDS, kanser atau kencing manis.

Mendiagnosis Ringworm

Manakala paling kerap ringworm berkesan adalah ditangani oleh ubat over-the-counter antikulat yang boleh anda beli dari farmasi tempatan anda, anda dinasihatkan untuk membayar lawatan ke GP anda dalam keadaan berikut:

* Keadaan anda tidak bertambah baik selepas 2 minggu rawatan dengan ubat ubat antikulat.

* Anda mempunyai tompok-tompok kulit yang gatal, merah, scaly dan memaparkan telah seperti lebam.

* Tanda-tanda jangkitan bakteria membangunkan.

Menyedari tanda-tanda jangkitan bakteria

Gejala-gejala ini termasuk:

* Penting sakit, bengkak, kemerahan, kesakitan, atau haba sensasi.

* Ruam terus merebak, walaupun selepas rawatan.

* Jalur-jalur merah dari kawasan yang terjejas.

* Demam 37.7 c (100 F) atau lebih tinggi, tiada yang lain menyebabkan.

* Cecair keluar daripada tapak jangkitan.

Sebarang jangkitan yang berterusan, berulang atau teruk perlu melihat pada oleh doktor anda. Cara lain untuk mendapatkan bantuan dan bimbingan daripada termasuk pakar dermatologi, jururawat doktor atau pakar Pediatrik.

Ujian

Doktor anda akan dalam kebanyakan kes mudah mengenali jenis jangkitan kulat ini oleh ruam yang berbentuk cincin.

Ujian lanjut mengesahkan kulat ringworm adalah:

* KOH persediaan – doktor akan mengambil sampel kulit anda dengan ringan mengikis kawasan yang dijangkiti. Sampel kemudiannya diletakkan pada sebuah slaid dengan penyelesaian kalium Hidroksida (KOH) dan dipanaskan perlahan-lahan. Jika sel-sel kulat ringworm yang hadir, mereka kemudiannya akan jelas dikenalpasti di bawah mikroskop yang.

* Kulat budaya – ujian ini digunakan untuk mengenal pasti jenis kulat yang menyebabkan ruam anda tepat. Ianya biasanya hanya dilakukan jika diagnosis terbukti sukar atau keadaan kulit anda tidak bertindak balas kepada rawatan. Ujian ini boleh mengambil masa sehingga 4 minggu kerana ia akan mengambil masa untuk kulat untuk berkembang ke titik di mana ia boleh dibezakan dengan yakin.

Mendapatkan hasil yang terbaik daripada rawatan

Kebanyakan kes ringworm boleh dirawat dengan krim topikal atau salap yang akan membunuh kulat yang tumbuh pada permukaan kulit anda. Seperti yang dinyatakan, ini secara umumnya sangat berkesan dan boleh dibeli di farmasi tanpa perlu preskripsi. Jika ini tidak berkesan, maka anda boleh mengambil laluan alternatif pil antikulat lisan.

Pastikan untuk menggunakan atau mengambil ubat yang sebenarnya sebagai label atau doktor anda memberitahu anda, untuk membasmi kulat teliti dan menghalangnya daripada berulang. Rawatan selalunya akan mengambil masa 2 hingga 4 minggu.

Dalam senario kes terburuk, kulit yang rosak boleh menarik jangkitan bakteria yang mungkin memerlukan kursus antibiotik.

Kesimpulan

Sementara adalah secara umumnya tidak satu keadaan yang serius, ia adalah sangat dinasihatkan untuk mendapat rawatan segera seperti yang anda notis bermulanya gejala, kerana jika ia memegang keuntungan atau escalates untuk jangkitan bakteria, ia akan menjadi lebih sukar untuk menghapuskan. Ianya juga penting untuk mengambil kursus penuh rawatan perubatan anda untuk mengelakkan kulat daripada berulang.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *