Pandemik penyakit tidur 1920

Pandemik penyakit tidur 1920

Penyakit Tidur telah dipopularkan sebagai lagu sentimental cinta atau sesuatu bandar dan warna, tetapi sebelum itu lagu sappy itu sebenarnya penyakit yang berbahaya. Pada tahun 1920-an selepas masa zaman 1918s di orang wabak selesema Sepanyol mula dijangkiti penyakit yang pelik, yang menginap Ironinya dinamakan perkara yang sama seperti sebuah lagu cinta.

Sebab sesetengah penyakit ini menjejaskan orang-orang muda (remaja) dengan penekanan pada wanita, yang secara amnya tidak berlaku dengan penyakit kerana golongan muda secara umumnya mempunyai imuniti yang kuat berbanding dengan kanak-kanak dan orang-orang yang lebih tua. Mula-mula pesakit akan perasan sakit kepala, kemudian penglihatan berganda, diikuti gegaran, mengantuk dan tidak sedarkan diri, jenis yang tidak sedarkan diri yang berlangsung selama-lamanya.

Anda mungkin berfikir ini adalah penyakit yang dahsyat, kerana orang yang peliknya jatuh ke dalam comas dan tidak pernah bangun. Anda akan berfikir bahawa.

Sebenarnya nama ini adalah “Encephalitis lethargica”. Memecahkan bahawa turun “lethargica” kelihatan banyak seperti lesu dan ensefalitis, ah, kepercayaan kepada Tuhan adalah “keradangan otak yang membuatkan anda letih”.

Kerana kedua-dua tajuk a mouthful orang seperti hanya mula memanggil penyakit tidur penyakit, yang anda perlu akui adalah agak menarik. Hanya berharap demi anda anda tidak menangkap, atau lain anda yang mungkin tidak pernah bangun-bangun.

Sehingga hari ini tiada siapa pernah berjaya mendapatkan apa yang menyebabkan penyakit tidur atau mengapa ia terjejas yang ia lakukan. tetapi anda tidak perlu bimbang dijangkiti penyakit tersebut, kerana, terus-terang, ia tidak wujud.

Pada tahun 1928 tiba ia muncul ia hilang, walaupun tiada lagi baru kes yang dilaporkan masih terdapat beratus-ratus pesakit yang ditinggalkan dengan badan-badan yang nazak. Walaupun mereka tidak mati badan mereka telah sia-sia.

Itulah penyakit tidur apa benar-benar, ia adalah penyakit yang dilakukan sebilangan besar rakyat selama lapan tahun yang baik, tiba-tiba hilang tanpa amaran. Ada kemungkinan penyakit ini boleh datang kembali, pasti.

Siapakah tahu? Jika anda tidak dapat mengenalpasti punca maka anda tidak akan mampu untuk mengatakan sama ada ia akan berlaku lagi.

Sesetengah orang berfikir bahawa ia mempunyai kaitan dengan kedudukan bumi dalam sistem suria; mungkin langit itu hanya talian cukup untuk kecewa penggetaran otak rakyat. Anda juga boleh mengatakan bahawa ia adalah sifat ibu yang membasmi orang yang zalim itu; teori anda adalah hanya sebagai munasabah sebagai saintis mana-mana.

Jadi perkara yang terbaik yang boleh anda lakukan adalah berehat sebelum tidur dan berharap bahawa anda miraculously bangun esok. Nasib baik dan berhati-hati bagi penyakit tidur.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *