Pala-Fabled rempah untuk kekayaan dan Romantik

Pala-Fabled rempah untuk kekayaan dan Romantik

Pokok nutmeg, yang berasal dari Kepulauan Moluccas, yang terletak di Kepulauan Indonesia, sekali dikenali sebagai “Rempah Kepulauan.” Tersembunyi di dalam buah yang treed adalah benih nutmeg, biasanya kira-kira saiz telur yang besar, encased dalam penjelasan merah cemerlang yang dipanggil untuk “aril.” Aril yang dikeringkan dan dijual sebagai rempah Cokmar.

Sebagaimana dengan kebanyakan herba dan rempah ratus ada banyak cerita-cerita yang berkaitan dengan kuasa pala. Ia pernah dipercayai bahawa minyak nutmeg dipertingkatkan kehebatan seksual seorang lelaki: semasa abad keenam belas anak-anak muda telah dinasihatkan untuk menggunakan minyak nutmeg untuk meningkatkan keseronokan mereka. Dan aroma pala menyebabkan ia banyak digunakan seperti iaitu menyahbau hari ini.

Pada masa yang sama, pala dianggap salah satu rempah paling berharga, sebahagiannya disebabkan oleh monopoli perdagangan Belanda: kurang daripada segelintir nutmeg benih boleh mudah dijual bagi wang yang cukup untuk menjamin gaya hidup yang mewah.

Ia juga dipercayai bahawa membawa benih nutmeg boleh menarik kekayaan. Dalam sesetengah budaya rakyat, ia adalah berkaitan pala bertambah baik seorang penjudi peluang untuk menang. Di Eropah semasa kemuncak popularitinya, ia digunakan sebagai lambang kemewahan.

Nutmeg rempah telah digunakan selama beratus-ratus tahun sebagai penawar penyakit sendi, patah tulang dan penyakit kulit seperti bisul. Sewaktu zaman pertengahan ia adalah diperakui kerana kepercayaan bahawa pala mempunyai kuasa untuk menghindari wabak.

Penggunaan pala bagi sifat-sifat penyembuhan adalah mengagumkan. Ayurveda persiapan termasuk ia untuk merawat pancutan pramatang, masalah penghadaman dan kencing. Di samping itu, pala berkesan telah dirawat disenteri dan gastroenteritis, artritis, sakit otot, neuralgia, Sirkulasi yang buruk dan reumatisme.

Dalam masakan, pala adalah kegemaran untuk pencuci mulut, minuman dan makanan yang pedas seperti minuman telur kopyok, wain, puding, biskut, pai dan kek. Tetapi ia juga boleh menambah rasa lazat daging dan sayur-sayuran seperti keledek, cauliflower atau bayam. Itali menambah kepada mereka sosej, di Timur Tengah, pala digunakan untuk musim kambing semasa di Scotland ia digunakan untuk memberi keceriaan kepada “haggis.” Tukang masak yang banyak termasuk pala apabila menyediakan soufflés atau sup seperti ayam, sos tomato, split pea atau kacang hitam.

Pala adalah rempah yang serba boleh yang terbaik dibeli dari sumber organik untuk kualiti yang terbaik. Untuk tujuan perubatan dan masakan, pala adalah rempah yang menambah manfaat sihat untuk diet anda serta rasa yang indah.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *