Pakar-pakar melihat ke dalam Yoga sebagai ubat yang sesuai untuk sakit belakang yang berulang

Pakar-pakar melihat ke dalam Yoga sebagai ubat yang sesuai untuk sakit belakang yang berulang

Yoga telah menjadi salah satu daripada nama-nama besar dalam Kesihatan dan kecergasan. Ramai orang yang ingin menjauhkan diri dari jenis yang ketat dan mencabar rutin kecergasan boleh pergi ini tenang dan perlahan-serba rutin senaman fizikal.

Perkataan “yoga” datang dari bahasa India lama yang bermaksud “Kesatuan antara minda, tubuh dan jiwa”. Yoga telah direka untuk memberikan perhatian yang lebih pada minda dan juga mempromosikan kesihatan rohani. Gerakan regangan yang lambat membantu meningkatkan keseluruhan kestabilan dan kekuatan semasa menenangkan minda, lebih seperti urutan terapeutik. Pelbagai jawatan juga memberi penekanan kepada bidang-bidang tertentu badan dan organ-organ badan walaupun.

Kajian awal tentang melegakan sakit belakang yang kronik mengkaji potensi yoga sebagai satu pendekatan alternatif yang noninvasive untuk operasi perubatan dan ubat-ubatan preskripsi.

Satu kajian yang dilakukan di Honolulu, Hawaii, diketuai oleh Dr. Suzan Holtzman, memandang ke kesan yoga pada sakit belakang. Kajian mempunyai keputusan yang berbeza-beza, tetapi yoga telah disahkan mempunyai kesan yang positif. Penyelidik membuat kesimpulan bahawa rutin yoga mempunyai pendekatan yang lebih holistik, yang bermakna ia dihantar kesan positif tanpa secara langsung meningkatkan keadaan fizikal pelanggan atau mengubati punca. Ini dibuktikan oleh peningkatan tingkah laku keseluruhan peserta. Masing-masing daripada mereka mempunyai keadaan calmer dan lebih santai minda. Peserta, tidak menghairankan, juga mempunyai lebih banyak baki dan kawalan postur mereka. Tetapi yang paling penting, yoga mempunyai kesan yang neurologic oleh sebenarnya mengubah fungsi otak yang berbeza untuk membantu melegakan kesakitan dan membetulkan keadaan sekarang, ke tahap yang tertentu.

Ia akan menjadi sangat penting perlu diingat bahawa sakit belakang yang kronik sahaja tidak mempunyai banyak potensi isu-isu yang tersembunyi, tetapi ia juga adalah satu masalah yang amat sukar untuk menguruskan, terutamanya untuk orang tua dan orang yang mempunyai masalah kongenital dan keadaan tulang.

Pakar-pakar penjagaan kesihatan pelbagai bekerja pada kesihatan holistik seperti kiropraktor, pengamal osteopati CBD profesional dan juga perkhidmatan tidak konvensional yang serupa dengan acupuncturists akan kini sedang berfikir sebagai kaedah rawatan alternatif untuk sakit belakang. Walau bagaimanapun, pakar-pakar yang banyak akan menggalakkan menjalani pemeriksaan fizikal standard sebelum sesi rawatan mana-mana. Ini akan membantu menghapuskan kemungkinan serius masalah fizikal yang tersembunyi yang berpotensi mengancam nyawa setelah lebih teruk.

Yoga bersama-sama dengan lain-lain rutin fizikal tidak mungkin menawarkan penyelesaian yang muktamad untuk sakit belakang dan apa saja masalah fizikal lain untuk perkara yang sebenarnya. Tetapi hakikat bahawa mereka menunjukkan keputusan yang positif, bukan sahaja dari segi fizikal tetapi dari segi cara mereka berfikir dan merasa, bermakna banyak kepada penyelidik dan pelanggan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *