Pakar-pakar Informatik Kesihatan adalah kunci kepada dasar teknologi maklumat kesihatan Obama

Pakar-pakar Informatik Kesihatan adalah kunci kepada dasar teknologi maklumat kesihatan Obama

Sebagai seseorang yang telah mengajar Kesihatan pelajar Informatik untuk beberapa tahun, ia adalah ganjaran untuk mencari akhirnya menerima perhatian dan kepentingan yang ia menuntut ilmu ini. Kebanyakan pakar kesihatan bersetuju untuk beberapa waktu yang dua disiplin akademik Informatik dan genomics yang bidang-bidang utama yang akan menentukan masa depan Kesihatan Amerika dengan membolehkan doktor untuk mempunyai akses kepada maklumat peribadi penjagaan kesihatan semasa rawatan.

Akta pelaburan semula dan pemulihan Amerika termasuk kata-kata tertentu menyokong meningkatkan pembiayaan program Informatik kesihatan di seluruh negara. Artikel yang baru di dalam New York Times telah menyatakan bahawa terdapat permintaan yang sangat meningkat bagi “Informatik pakar kesihatan” yang mempunyai kepakaran dalam rekod perubatan, tuntutan insurans, penjagaan klinikal dan pengaturcaraan komputer sebagai penyedia penjagaan kesihatan melihat menggunakan $19 bilion dalam rangsangan pembiayaan diarahkan melaksanakan dan mengembangkan Kesihatan rekod elektronik.

Pakar Informatik kesihatan biasanya memulakan kerjaya mereka atau pendidikan dalam pengaturcaraan komputer atau sebagai penjagaan kesihatan profesional, dan kemudian memperoleh Ijazah dalam Informatik kesihatan dan kerja-kerja midlevel atau kanan hospital, pejabat doktor, syarikat insurans, firma dadah atau lain-lain organisasi yang bekerja dengan data penjagaan kesihatan. Pengalaman program Informatik Kesihatan UC Davis, yang saya langsung, didapati bahawa kebanyakan graduan kita mempunyai jawatan kanan dalam Informatik kesihatan di kedua-dua sektor awam dan swasta, termasuk beberapa yang telah menjadi Fakulti Informatik Kesihatan program-program, dan sekarang mengajar generasi masa depan pelajar.

William Hersh MD, Pengerusi Jabatan Informatik perubatan dan Epidemiologi klinikal pada Kesihatan Oregon dan Universiti Sains telah dipetik dalam the New York Times sebagai berkata, “Kesihatan ia orang menjalankan pelayan dan memasang perisian, tetapi rakyat Informatik pemimpin, yang mentafsir dan menganalisis maklumat dan bekerjasama dengan kakitangan klinikal.” Ia adalah penting untuk mempunyai terlatih pakar-pakar dalam maklumat yang dapat bekerja merentasi disiplin kedua-dua kesihatan dan teknologi maklumat, dan yang memahami dan pakar dalam kedua-dua. Tanpa pakar-pakar maklumat ini, ia adalah sukar untuk melihat bagaimana dasar-dasar pentadbiran Obama untuk teknologi maklumat kesihatan mungkin dapat dilaksanakan.

Persatuan Informatik perubatan Amerika adalah badan profesional yang utama berhubung dengan pakar-pakar Informatik kesihatan dan Don Detmer MD, Ketua Pegawai Eksekutif, berkata, “pada anggaran kasar saya adalah bahawa kita memerlukan kira-kira 70,000 informaticists Kesihatan” untuk memenuhi matlamat rekod kesihatan elektronik yang dibentangkan dalam Rang undang-undang rangsangan. Sebelum Rang undang-undang rangsangan, kebanyakan pakar bersetuju bahawa hanya untuk terus berjalan dengan pelaksanaan Kesihatan ia pada kadar agak perlahan kami semasa, ia akan menjadi perlu untuk mempunyai satu lagi Kesihatan 10,000 informaticists 2012. Semua itu kini berubah, dan terdapat satu keperluan yang mendesak bagi pakar Informatik Kesihatan terlatih lebih banyak, dan program-program seperti UC Davis sedang merancang untuk lebih dari dua kali ganda mereka output semasa pelajar dalam tempoh tiga tahun akan datang, menganggap rangsangan tambahan pembiayaan.

Ia menarik berapa ramai mempunyai tarikannya kepada keperluan untuk meningkatkan bilangan pakar Informatik kesihatan. Ini ada didemonstrasi oleh sudah mendadak meningkat bilangan pemohon untuk program UC Davis, di mana kita sedang bekerja dengan lebih daripada 50 pemohon untuk program Sarjana, mempunyai tempahan juga berdaftar 30 orang pelajar dalam suku tahun pertama untuk program sijil baru.

Ia adalah penting bahawa tenaga kerja Kesihatan dilatih untuk keperluan perubatan abad ke-21, dan dengan kesihatan yang menjadi salah satu sektor berkembang agak beberapa tenaga kerja, latihan dalam bidang-bidang seperti Informatik Kesihatan adalah penting jika kita untuk memperbaiki cara perkhidmatan kesihatan yang dihantar kepada negara. Kita perlu realistik tentang hakikat bahawa tiada akan meningkat keperluan pada masa akan datang kerana semasa juta 46 uninsured mungkin dilindungi oleh beberapa bentuk universal insurans dan penjagaan yang lebih komprehensif daripada mereka telah berjaya menerima dahulu yang ditawarkan. Ini hanya boleh berlaku jika kita menggunakan teknologi maklumat kesihatan bijak, dan serata dunia, dan untuk itu berlaku, kita perlu menambah secara mendadak bilangan pakar Informatik kesihatan di seluruh negara.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *