Pahit mentimun bagaimana untuk membuat kari dan goreng

Pahit mentimun bagaimana untuk membuat kari dan goreng

Sayur-sayuran bayi yang biasanya kurang pahit daripada jenis yang lebih matang. Banyak pasar raya membawa bayi jenis sayur-sayuran termasuk bayi bayam, Skuasy bayi dan juga bayi artichokes. Bayam bayi adalah lebih menarik kepada orang-orang yang tidak suka rasa sayur-sayuran.

Masak mereka dengan betul.

Beberapa sayur-sayuran menjadi lebih pahit apabila mereka sedang dimasak terlalu lama pada suhu terlalu tinggi. Untuk mengelakkan kepahitan, cuba ringan sautéing sayur-sayuran pahit seperti brokoli dalam minyak zaitun extra virgin selama beberapa minit. Utama adalah untuk mengekalkan haba rendah cukup supaya mereka tidak menjadi lembut dan terlalu bitter. Minyak zaitun juga membantu untuk mengatasi sebahagian daripada kepahitan yang wujud untuk sayur-sayuran tertentu. Plus, minyak zaitun membantu meningkatkan penyerapan vitamin antioksidan dan fitokimia yang terdapat dalam sayur-sayuran apabila anda makan mereka. Satu lagi cara untuk mengimbangi kepahitan dalam sayur-sayuran adalah untuk melindungi mereka dengan lapisan nipis minyak zaitun dan panggang mereka. Proses carmelization tersebut akan membuat mereka rasa sedikit manis, manakala masking kepahitan apa-apa.

Segar mentimun pahit yang diambil

Sebelum pelupusan semua sayur-sayuran sebagai terlalu pahit, cuba kelainan dalam tin dan sejuk beku. Sesetengah orang benar-benar ingin rasa sayur-sayuran dalam tin dan sejuk beku yang segar dan mencari mereka rasa kurang pahit. Sayur-sayuran dalam tin dan sejuk beku mempunyai manfaat kesihatan juga.

Menyamar rasa

Terdapat pelbagai cara untuk menyembunyikan rasa pahit sayur-sayuran. Menambah mereka ke sup dan pasta daripada memakannya sebagai hidangan sampingan yang lurus. Boleh mereka pizza panas dengan banyak keju dan tomato sos atau buat sos yang lazat untuk berkhidmat dengan mereka. Internet adalah penuh dengan resipi sos yang akan menyembunyikan kepahitan dan membantu untuk membuat mangkuk daripada sayur-sayuran yang lebih menyeronokkan. Jangan lupa tentang herba dan rempah-ratus yang boleh membuat rasa sayur-sayuran yang lebih sedap.

Resipi goreng mentimun pahit

bittergourd-goreng

Bahan-bahan:-
Pahit mentimun 4
Mentega susu 4 sudu besar
Kunyit serbuk 1 / 4tsp
Garam mengikut rasa
7-8 Sudu besar minyak
Perisa serbuk cili:-
Merah cili serbuk 1 sudu besar
Bawang putih 2 pod (dihancurkan)
Zeera 1 tsp (dihancurkan)

Campurkan semua di atas dan simpan di dalam bekas, boleh digunakan apabila sentiasa diperlukan.

Cara-cara membuat:-
* Mengurangkan pahit mentimun, Tambah garam dan Campurkan dengan teliti, terus diketepikan selama 5-10 minit
* Picit air bagi setiap keping dan direbus dengan sedikit air dan buttermilk selama 2 minit, tidak lebih masak ia
* Ketegangan dalam penapis semasa membersih dan apabila sejuk Picit air daripada setiap bahagian.
* Panaskan minyak, tambah cebisan mentimun pahit.Goreng dalam api perlahan.
* Goreng hingga perang dalam warna dan tambah serbuk cili merah yang berperisa.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *