Ovari sista dermoid – tahu asas-asas kira-kira sista ini pelik

Ovari sista dermoid – tahu asas-asas kira-kira sista ini pelik

Pelbagai jenis sista ovari, sista dermoid perlu paling aneh. Mereka adalah jenis Benigna teratoma. Teratoma adalah Greek dan diterjemahkan sebagai “tumor raksasa”.

Ia adalah disebabkan oleh aspek freakish yang banyak mitos mengenai sista ini telah berlaku selama ini. Keputusan perubatan mengenai kesihatan anda harus tidak berdasarkan mitos bukan fakta. Dalam artikel ini, saya akan berurusan dengan 3 Soalan Lazim yang orang tanya kira-kira sista dermoid:

1.) Apakah sista dermoid?

Sista dermoid mungkin terdiri daripada semua jenis tisu manusia. Ini termasuk gigi, tulang, kuku, rambut, rawan, tisu saraf, mata, lemak, kelenjar peluh, tisu Tiroid, darah dan kulit.

Ini adalah disebabkan oleh hakikat bahawa sista ini berasal daripada sel-sel kuman yang undifferentiated. Sel-sel kuman ini mempunyai kapasiti untuk berkembang ke mana-mana tisu-tisu yang pelbagai yang dijumpai dalam badan manusia.

2.) Yang boleh dipengaruhi oleh sista dermoid?

Sista dermoid pada leher, muka dan kulit kepala tidak luar biasa, dan boleh menimpakan lelaki dan perempuan yang sama. Sista ini boleh berlaku ketika lahir. Tetapi dermoid sista pada ovari biasanya mempengaruhi wanita semasa tahun-tahun menanggung kanak-kanak mereka daripada dua puluh hingga empat puluh tahun umur. Hanya satu ovari biasanya terjejas tetapi ia boleh berlaku pada kedua-dua ovari kira-kira 15% daripada masa.

3.) Apakah risiko kesihatan?

Walaupun mereka mempunyai penampilan yang frightful, sista dermoid malignan adalah jarang berlaku. Jika sista tersebut mempunyai ciri-ciri yang berbeza seperti rambut, gigi, dan sebagainya, risiko kanser adalah sangat jauh. Kanser jarang berlaku ini biasanya akan mempengaruhi wanita menopaus.

Komplikasi Kesihatan Benigna dermoids berkaitan dengan saiz cyst. Sista kecil biasanya hadir tidak menunjukkan sebarang gejala dan biasanya didapati semasa rutin cek. MRI, ultrasound, sinar-x atau imbasan CT untuk boleh digunakan untuk mengenal pasti yang sista dermoid.

Jika sista tersebut mendapat terlalu besar, ia mungkin berlaku dengan keradangan. Ia juga boleh menyebabkan kerengsaan rongga abdomen, keadaan yang dikenali sebagai peritonitis.

Lebih biasa, sista tersebut boleh mendapatkan berpintal dan menyekat aliran darah ke ovari. Terdapat juga kemungkinan pecah dengan melepaskan kandungannya ke dalam bahagian abdomen. Jika sista yang tumbuh terlalu besar ia boleh mengenakan tekanan ke atas dan mengganggu organ-organ sekitarnya.

Kerana sista dermoid yang tidak pergi dengan sendirinya, pembedahan mungkin diperlukan sekiranya berlaku sebarang komplikasi kesihatan. Walau bagaimanapun, tanpa mengira saiz, sista dermoid mesti selalu diperiksa oleh doktor.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *