Otot kejang – bagaimana untuk mengurangkan mereka

Otot kejang – bagaimana untuk mengurangkan mereka

Pencegahan adalah ubat yang terbaik
Kekejangan otot sukarela yang gigih menyakitkan kaki dan jari kaki, juga dikenali sebagai charley Kuda, boleh dengan mudah dicegah melalui diet, penghidratan dan memanaskan rutin sebelum senaman berat. Walaupun para saintis masih tidak pasti punca sebenar kekejangan otot, mereka bersetuju bahawa dalam kebanyakan kes, orang biasa boleh menghalang mereka. Selain itu, urutan yang lembut juga boleh membantu mengurangkan ketidakselesaan.

Individu yang telah lama mendengar tentang faedah peningkatan Kesihatan senaman – mengurangkan tekanan, membantu mengawal atur kitaran tidur dan menguatkan sistem kardiovaskular – tetapi boleh mengelak daripada senaman jika ia disertai oleh kekejangan otot sakit biasa. Doktor dan jurulatih boleh membantu memenuhi impian kebimbangan kekejangan otot latihan-dicetuskan melalui pendidikan mengenai teknik-teknik pencegahan cramp. Semua pesakit perlu berbincang dengan doktor mereka tentang mengelakkan kekejangan berkaitan senaman dan kecederaan sebelum memulakan program senaman berat.

Kuda Charley atau kekejangan kaki waktu malam biasanya berlaku di paha dalaman, anak lembu, kawasan hamstring dan pelantar kaki. Kesakitan adalah cukup kuat untuk membangunkan pesakit daripada tidur yang kukuh. Kesakitan selalunya berlangsung selama kurang daripada lima belas minit, tetapi bahawa suku jam seolah-olah untuk meregangkan ke selama-lamanya. Kesakitan yang berasal dari otot-otot secara sukarela kontrak dan kemudian menolak untuk berehat. Ianya masih tidak diketahui mengapa otot-otot kaki dan kaki secara sukarela kontrak di tempat pertama. Ianya juga tidak diketahui mengapa istilah ‘charley Menunggang’ menjadi sinonim dengan kejang menyakitkan ini.

Siapakah berisiko
Sesiapa yang berisiko untuk keadaan yang menyakitkan ini, tetapi Melissa Stoppler, MD mendakwa bahawa golongan paling kanak-kanak, warga tua, wanita mengandung, gemuk dan atlet profesional. Nota Dr. Stoppler charley Kuda atlet profesional yang lebih cenderung berlaku apabila mereka menjalankan, tetapi dalam semua kumpulan-kumpulan lain, kekejangan boleh berlaku jam selepas senaman yang telah berhenti, terutama Bilakah individu akan berusaha untuk tidur. Teori-teori semasa adalah badan yang kurang electrolytes, air dan kalium.

Lagi tinggi risiko Kumpulan individu yang menghijau. Selepas duduk di meja kerja selama setahun, mereka kemudian cenderung overexertion sepanjang percutian mereka. Sesetengah Kumpulan pelancongan terkini pelancongan pengembaraan, seperti Menunggang Kuda Lawatan merentasi Mongolia, meminta bahawa semua pelanggan cukup fit untuk menghabiskan masa sehingga lapan jam di atas pelana. Tetapi ramai para mungkin yg terlalu tinggi tahap kecergasan mereka dan menyakitkan charley Kuda adalah hasil, mengganggu apa yang sebaliknya akan bercuti idamkan.

Sesetengah ubat-ubatan juga telah dikenali untuk mencetuskan charley Kuda. Menurut Amerika ABC News, ubat antipsychotic seperti amitryptaline, ubat kencing manis, prednisone dan statin untuk tekanan darah tinggi boleh menyebabkan kekejangan waktu malam. Tetapi hanya mengapa ubat-ubatan ini menghasilkan kekejangan sesetengah individu dan tidak untuk yang lain tidak diketahui. Kesan-kesan sampingan seperti kekejangan waktu malam perlu dilaporkan kepada doktor sekali gus. American Academy Nota Pakar Bedah Ortopedik yang penagih dadah yang menyalahi undang-undang yang juga terdedah kepada kekejangan otot yang tidak terkawal.

Bilakah senggugut menyerang
Walaupun pencegahan adalah strategi terbaik untuk Kuda charley, terdapat strategi untuk individu yang ditimpa. ‘ Kesihatan wanita dan Kesihatan (Oxmoor House, 2002), dikarang oleh editor majalah Kesihatan, menawarkan cadangan-cadangan praktikal untuk sesiapa sahaja yang mengidap penyakit Kuda charley:

* Mengangkat kaki supaya lutut akan ke arah chin itu. Menggunakan tuala atau kain sebagai anduh di bawah kaki untuk Tarik kaki, jika perlu.

* Urut kawasan menyakitkan kaki untuk membantu otot-otot berehat. Mana-mana gerakan yang merasakan hantar akan lakukan, tetapi uli otot berfungsi dengan baik untuk wanita yang banyak. Menggosok sonik yang di usul Pekeliling ke cramp yang juga boleh menggalakkan otot untuk berehat.

* Letakkan Pek ais di kawasan yang tidak terperi sakitnya.

* Apabila pesakit boleh meletakkan berat badan pada kaki, berjalan-jalan dalam bilik. Berat di kaki boleh menggalakkan otot untuk kontrak dan berehat biasanya ketara.

* Pada keesokan harinya, Balut tuala suam atau pad Pemanas pada kawasan yang sakit untuk membantu mengelakkan lagi serangan yang petang.

Pakar-pakar berbeza dalam pendapat tentang samada sejuk atau panas berfungsi pada Kuda charley. Walaupun editor majalah Kesihatan mengesyorkan Pek ais, American Academy of Surgeons Ortopedik mengesyorkan haba.

Petua pencegahan
Untuk mengelakkan charley Kuda, pesakit perlu membelanjakan sekurang-kurangnya sepuluh minit melakukan panas naik latihan seperti anak lembu stretches atau berjalan di atas kasut tumit seseorang. Kerana kalium seolah-olah memainkan peranan yang penting dalam kekejangan otot, pesakit diminta untuk makan makanan yang kaya dengan kalium, seperti pisang dan bayam, dan untuk mengambil suplemen multivitamin apabila perlu. Terdapat beberapa kajian yang menjanjikan yang dijalankan mengenai peranan antioksidan dalam pencegahan cramp otot serta pencegahan kanser.

Dehidrasi juga dianggap memainkan peranan penting dalam pembangunan cramp otot, jadi pesakit perlu minum air dan mengelakkan Dinyahhidratkan cecair seperti minuman beralkohol, fizzy minuman atau kopi. Pesakit juga perlu Elakkan bersenam semasa tempoh-tempoh yang paling hangat di waktu petang (biasanya dari tengahari hingga 2 petang). Jika ini tidak mengurangkan intensiti dan kekerapan charley Kuda, kemudian pesakit digalakkan untuk menghubungi doktor mereka untuk nasihat. Ini mungkin tanda-tanda kerosakan saraf di kaki atau masalah peredaran.

Sesiapa yang mengingati akan bercuti untuk pengembaraan seperti mendaki gunung harus memulakan rutin senaman yang ringan kira-kira tiga bulan sebelum cuti tersebut bermula. Ini boleh bukan sahaja membantu mengelakkan kekejangan, tetapi juga membina stamina. Sesiapa yang terdedah kepada Kuda charley harus Simpan sebotol air dan losyen atau aromaterapi minyak urut oleh bedsides mereka. Pelincir yang boleh membantu menjadikan mengurut otot-otot keras batu yang agak mudah. Minyak pati yang dikenali untuk otot mereka sifat-sifat yang menenangkan termasuk chamomile, Nilam dan lavender.

Kesimpulannya
Tidak dapat dielakkan apabila bermula atau memperkukuhkan rejim senaman yang kekejangan kaki waktu malam. Mereka boleh dicegah melalui diet, urut, berjalan dan minum air yang mencukupi. Mereka juga boleh kesan-kesan sampingan daripada sesetengah ubat-ubatan, atau penyalahgunaan dadah. Jika teknik-teknik pencegahan tidak berfungsi, hubungi doktor untuk membincangkan pilihan-pilihan lain.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *