Osteopenia vs Osteoperosis – apa yang anda perlu tahu untuk kesihatan tulang yang lebih baik

Osteopenia vs Osteoperosis – apa yang anda perlu tahu untuk kesihatan tulang yang lebih baik

Banyak bayi boomers belum pernah mendengar osteopenia. Malah, ramai wanita dengan osteopenia tidak tahu mereka mempunyai sehingga tulang yang rapuh. Bagi wanita-wanita ini, langkah seterusnya ke bawah adalah osteoporosis, jadi ini adalah peringkat yang kritikal yang boleh memberi kesan kepada seluruh kehidupan mereka. Wanita boleh menghalang kehilangan tulang sekarang, atau mereka boleh berbuat apa-apa dan akhirnya dengan rapuh tulang percutian yang mudah dan menghantarnya ke katil atau ke kerusi roda.

Apakah Osteopenia

Osteopenia syarat bagi ketumpatan tulang yang rendah, yang mungkin biasa bagi sesetengah wanita dalam proses penuaan, tetapi adalah satu isu yang utama bagi wanita yang akan dilupuskan secara genetik ke ostepenia atau osteooporosis.

Jika ketumpatan tulang tidak ditangani, tulang wanita dengan osteopenia terus merosot kepada osteoporosis, atau tulang yang teruk. Pada ketika itu, tulang adalah begitu rapuh bahawa kejatuhan mudah boleh mengakibatkan pinggul yang patah. Malah, kebanyakan orang telah mendengar tentang seseorang yang jatuh ke bawah, patah pinggul yang dan tidak pernah pulih.

Siapakah Tempahan berisiko?

Kerana wanita lebih daripada 18 juta mempunyai osteopenia, ia harus menjadi kebimbangan bagi semua wanita. Ramai wanita sahaja mempunyai osteopenia kerana kehilangan estrogen. Faktor-faktor lain yang boleh menyebabkan kehilangan estrogen juga:

• Penggunaan alkohol yang berlebihan
• Kurang bersenam
• Rokok
• Sesetengah ubat-ubatan asma

Patah tulang seseorang umur pertengahan boleh menjadi tanda osteopenia, atau bahkan osteoporosis. Sebagai tulang menjadi kurang Tumpat, meningkatkan kemungkinan patah. Sebaik sahaja ada walaupun hanya satu patah, ia adalah tanda bahawa anda berisiko untuk patah tulang yang lebih banyak. Faktor-faktor yang menyebabkan wanita untuk membangunkan osteopenia sebenarnya adalah sama seperti osteoporosis.

Olahraga wanita sering membangunkan osteopenia kerana mereka mempunyai berat badan yang rendah. Kerana tahap estrogen akan disimpan di dalam lemak badan, Olahraga atau sangat nipis wanita mempunyai peluang yang lebih besar untuk membangunkan osteopenia dan osteoporosis.

Beberapa atlet wanita tidak mempunyai satu haid, yang membaling daripada tahap estrogen mereka dan menggalakkan osteopenia. Wanita dengan badan-badan tanpa lemak, otot dan lemak tidak berada di terutamanya menghadapi risiko, terutama atlet berikut:

• Gimnastik
• Penari
• Skaters
• Perenang
• Pelari

Pelari sering menyerap kalsium kurang berbanding wanita lain. Berlaku kerana mereka cenderung untuk mengelakkan produk tenusu ketika menjalani latihan. Risiko-risiko lain yang meningkatkan potensi wanita untuk membangun osteopenia adalah:

• Menopaus awal
• Pelupusan genetik kepada osteoporosis
• Anorexia nervosa
• Tidak mengambil cukup kalsium
• Rangka kecil, nipis

Bagaimana mendiagnosis Osteopenia

DEXA X-ray, atau dwi X-ray absorptionetry adalah ujian yang boleh mengimbas mana-mana tulang di dalam badan untuk mendiagnosis ketumpatan tulang. Kata mereka, jika seorang wanita pertengahan umur atau lebih tua telah mengalami patah tulang, ia adalah sangat mungkin bahawa dia mungkin telah osteopenia atau osteoporosis juga.

Terdapat hanya ada cara untuk anda mendapatkannya melainkan anda menerima sinar-x yang tahu. Ujian lain yang digunakan oleh sesetengah doktor, bagaimanapun, adalah ultrasound kuantitatif, yang mengukur kelajuan bunyi terhadap tulang.

Bilakah wanita perlu mendapatkan ujian ketumpatan tulang?

Pakar-pakar mencadangkan semua wanita lebih 65 perlu mendapatkan satu. Mereka juga mengesyorkan ujian bagi wanita berusia 60 tahun yang mempunyai faktor risiko. Ia adalah penting untuk membincangkan isu ini dengan doktor anda untuk pemeriksaan pelan yang sesuai untuk anda.

Bagaimana untuk mencegah atau menyembuhkan Osteopenia

Garis bawah dalam menghalang osteopenia adalah untuk mengekalkan tulang terpadat boleh didapati. Yang lebih padat mereka, semakin kukuh mereka. Faktor-faktor lain yang memainkan peranan termasuk hormon, pemakanan, sesetengah ubat-ubatan dan diet untuk asid. Isu-isu ini boleh menyebabkan tulang-tulang yang nipis atau lemah, tetapi bukan semua wanita dengan ketumpatan tulang sama berkongsi risiko yang sama untuk keretakan.

Perbezaan penting adalah gaya hidup dan pemakanan. Wanita yang bersenam, diet mereka menonton dan mengambil cukup kalsium, mineral dan vitamin akan mempunyai tulang yang kuat.

Satu lagi faktor individu dalam mencegah osteopenia atau osteoporosis adalah vitamin D. Malah, Kanada begitu yakin untuk kepentingan bahawa mereka mengatakan diet dengan cukup vitamin D dan kalsium, bersama-sama dengan senaman, akan mengakibatkan tulang yang kuat dan mengelakkan osteoporosis. Amerika Syarikat tidak lagi membuat tuntutan tersebut dengan vitamin D, tetapi ia adalah sesuatu yang perlu diingat.

Vitamin D boleh didapati dalam makanan yang sangat sedikit, tetapi ia didapati ikan berlemak seperti ikan sardin, tuna, ikan kembung dan herring. Ia juga ditambah banyak produk tenusu dan jus. Kebanyakan apa badan mendapat, Walau bagaimanapun, diserap dari cahaya matahari. Anehnya, 6 hari cahaya matahari boleh diimbangi 49 hari tidak ada cahaya matahari. Kedai-lemak badan kedai vitamin D apabila ada cahaya matahari, dan melepaskan ia apabila matahari hilang.

Orang-orang yang tengah berusia dan lebih tua tidak menghabiskan masa seberapa banyak di bawah sinaran matahari yang sebagai orang muda. Mereka juga tidak mempunyai banyak reseptor kulit mereka untuk menukar cahaya matahari kepada vitamin D. Badan-badan mereka juga mempunyai masalah lebih banyak menyerap vitamin D, walaupun ianya dalam diet mereka. Suplemen tidak menukar baik pada orang yang lebih tua kerana mereka buah pinggang penuaan.

Bagi orang-orang lebih 65, lebih 40% tidak cukup vitamin D dalam sistem mereka, walaupun orang-orang yang tinggal di iklim Selatan yang cerah. Untuk mengelakkan osteopenia dan Osteoartritis, Semua wanita perlu mengambil suplemen vitamin D bersama-sama dengan diet yang sihat dan senaman, tetapi terutamanya yang tinggal di utara iklim dengan matahari musim sejuk sedikit.

Makanan dengan nutrien yang betul termasuk:

• Brokoli
• Keju
• Yogurt
• Susu

OSTEOPENIA – berhenti Osteoperosis awal

Senaman yang sesuai boleh membantu osteopenia dan osteoporosis di bay. Latihan ini harus merangkumi aktiviti seperti:

• Renang
• Berjalan
• Berat
• Berjalan
• Tenis

Untuk kesihatan tulang yang baik, wanita perlu menjaga tubuh badan mereka apabila umur mereka. Ianya tidak pernah terlambat untuk mula. Berita baik adalah bahawa di mana sahaja anda berada dalam kategori ketumpatan tulang, apa-apa perubahan sekarang akan membawa anda ke laluan untuk kesihatan tulang yang baik dan mencegah osteopenia.

Jika anda serius untuk belajar bagaimana untuk mengelakkan risiko osteopenia… Jika anda ingin mengetahui tips terbaik, khidmat nasihat dan rawatan yang disediakan untuk membantu anda menangani masalah anda, kemudian anda mendapati orang yang betul. Saya akan membuat pencegahan osteopenia mudah dan menyeronokkan untuk anda… DAN TIDAK MEMBOSANKAN!

Pertama, klik pautan di bawah untuk mendapatkan bantuan berkuasa yang anda perlukan untuk berurusan dengan masalah anda sekarang. Ini akan membantu anda untuk bantuan serta-merta proaktif yang anda perlukan sekarang.

Kedua, melihat-lihat Laman web saya kerana ada beberapa sumber lain untuk membantu, termasuk rawatan baru ditemui, penyelesaian semula jadi dan nasihat serta pelan tindakan do-it-yourself jika anda lebih suka hanya tahu bagaimana.

Ketiga, dengan nasihat saya anda boleh menghalang kehilangan tulang dan lebih baik Kesihatan, kembali anda untuk menyediakan kemudahan kesihatan, tulang dan dapatkan kembali kepada keyakinan, manakala yang mendapat akses kepada tenaga yang dipenuhi bintang anda layak. Anda pernah mendengar semua sebelum… Saya mendapatkannya. Tetapi kami telah membantu menyelamatkan berjuta-juta pun, dan tahu semua ‘helah’ dalam buku ini untuk membantu anda merasa lebih baik secara semula jadi.

Keempat, Terdapat empat tiada. Hanya menikmati sumber-sumber yang kami mengumpul untuk kebaikan anda, mengambil tindakan dan menggunakan tenaga anda diperbaharui untuk apa sahaja yang anda mahu! Jika anda tidak menjumpai penyelesaian kepada hak anda masalah sekarang… Saya akan menakjubkan terkejut!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *