Orang-orang yang menggunakan telefon pintar bukan doktor; Ianya lebih murah, tetapi berbahaya?

Orang-orang yang menggunakan telefon pintar bukan doktor; Ianya lebih murah, tetapi berbahaya?

Jika anda membaca buku Dr. Eric Topol “The kreatif kemusnahan perubatan”, anda akan mula tertanya-tanya sama ada orang-orang yang benar-benar berfikir atau hanya menggunakan minda mereka untuk sesuatu yang lain.

Dalam kerja-kerja Dr. Topol, beliau menunjukkan bagaimana orang menggunakan telefon pintar dan aplikasi untuk: memantau denyutan jantung; monitor tekanan darah; kadar nadi monitor; memantau gula dalam darah.

Dan, maka, daripada laporan penemuan mereka kepada doktor mereka, sesetengah pengguna akan membincangkan penemuan-penemuan mereka dengan rakan-rakan atau saudara-mara, sesiapa tetapi profesional perubatan yang sebenarnya mungkin membuat menggunakan data.

Dr. Topol menunjuk ke satu aplikasi, diiklankan untuk iPhone dan “untuk tujuan hiburan sahaja” yang memantau denyutan jantung anda. Beberapa pengulas telah memandang ia dan telah disebut ia tiba yang kukuh, yang.

Sesungguhnya, Dr. Topol juga menggariskan peringkat-peringkat yang dia telah melihat orang yang melalui untuk mengelakkan pergi ke doktor mereka. Beliau menyatakan bahawa: orang menggunakan aplikasi ujian Bahasa Melayu; orang-orang kemudian akan skip lawatan mereka dengan doktor mereka; orang akan berkongsi maklumat mereka dengan sesiapa sahaja yang mereka fikir boleh membantu mereka.

Dalam jangka masa panjang, ini mungkin resepi untuk bencana kerana orang akan cenderung untuk percaya keputusan telefon pintar mereka berikan ke atas keputusan doktor mereka berikan. Kemudian mereka mengambil kepakaran baru ditemui dan pergi ke Internet untuk kuku-down diagnosis mereka.

Sementara itu, tiada pengguna mempunyai Ijazah perubatan. Mereka hanya memiliki telefon pintar dan aplikasi.

Dr. Topol adalah kardiologi dan Pengarah Institut Scripps terjemahan Sains di La Jolla, CA, dan dia percaya ada tempat untuk telefon pintar dalam diagnosis perubatan, tetapi sebagai salah satu alat yang digunakan oleh doktor untuk membantu pesakit sebelum mereka menjadi benar-benar sakit.

Juga, Dr. Topol, yang menyokong teknologi untuk membantu merawat pesakit, mengakui bahawa sesetengah doktor akan secara semula jadi ragu-ragu apabila ia datang untuk rawatan perubatan do-it-yourself. Doktor-doktor ini, yang cenderung old-school, percaya bahawa bateri biasa ujian dan kerja-kerja darah adalah apa yang diperlukan untuk menentukan kesihatan pesakit.

Dan, untuk Ijazah besar mereka hak, tetapi telefon pintar juga doktor menawarkan keupayaan untuk mengesan sesetengah item dan menonton pesakit-pesakit mereka dan untuk telefon pintar ini dan cara-cara yang mereka terikat kepada aplikasi mereka adalah penting.

Dr. Topol adalah penyokong kuat penggunaan teknologi telefon pintar untuk memastikan kesihatan pesakit.

Dia mesti akan ke sesuatu kerana Apple turut sama idea pada 2009 dengan membangunkan platform perubatan Apps untuk iPhone dan telefon pintar.

Telefon pintar adalah juga penting untuk pergerakan Kesihatan baru yang telah dibangunkan dalam beberapa tahun yang lepas. Tetapi kadang-kadang, penganut ini mungkin cenderung untuk pergi sedikit ke laut dalam self-diagnoses dan penggunaan teknologi telefon pintar mereka.

Semangat mesti seimbang dengan keperluan rawatan perubatan yang betul.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *