Orang-orang yang berat badan berlebihan akan terdedah kepada masalah-masalah kesihatan

Orang-orang yang berat badan berlebihan akan terdedah kepada masalah-masalah kesihatan

Menyemak berlebihan berat badan anda dengan mengira anda indeks jisim badan (BMI). BMI 18.5-24.9 dianggap sihat, manakala apa-apa selain ia adalah obes. BMI menggunakan ketinggian dan berat badan seseorang individu untuk mengira sama ada badan individu yang sihat atau tidak sihat.Jika BMI anda adalah melebihi 30, maka anda gemuk dan mungkin terdedah kepada banyak kesihatan berkaitan masalah ‘ sleep apnea ‘ tidur, kanser, kencing manis, penyakit jantung dan kolestrol yang tinggi.

Berikut adalah beberapa masalah kesihatan umum yang timbul disebabkan oleh berat badan berlebihan:

Masalah jantung
Penyakit jantung dan angin ahmar adalah penyebab utama kematian di Amerika Syarikat. Ini adalah kerana orang-orang yang berlebihan berat badan menderita tekanan darah tinggi, lemak darah (triglycerides) dan angina yang membawa kepada masalah utama jantung dan angin ahmar. Masalah berlaku apabila plak, bahan berlemak, yang membina pada dinding dalam arteri koronari yang membekalkan darah oxygenated ke tengah-tengah. Plak di arteri yang menyempitkan ia dengan itu mengurangkan aliran darah oxygenated ke tengah-tengah.

Kerana BMI anda perlahan-lahan meningkat, peluang untuk mempunyai penyakit seperti penyakit jantung koronari dan serangan jantung menjadi lebih besar. Membungkus orang gemuk, jantung boleh hanya gagal untuk mengepam cukup darah sekitar sistem peredaran darah untuk melayan keperluan badan, yang membawa kepada kegagalan jantung congestive.

Angin ahmar
Obesiti dan berat badan berlebihan boleh membantu menyimpan lemak tisu adipos dalam arteri yang mungkin membawa kepada pembekuan darah dalam arteri yang. Membungkus arteri disekat terletak di otak ia boleh menghalang aliran oksigen dan darah ke otak dan seterusnya menyebabkan strok. Angin ahmar adalah lebih ketara dalam orang-orang yang mempunyai BMI yang tinggi.

Hipertensi atau tekanan darah tinggi
Ini adalah disebabkan oleh jumlah tinggi tekanan yang diberikan oleh darah seperti ia menolak terhadap dinding arteri. Orang-orang yang obes dan berlebihan berat badan mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk menghidap hipertensi.

Lemak darah
Kemungkinan anda mempunyai tahap lemak dalam darah yang tidak teratur yang lebih besar apabila anda BMI melebihi 30. Lemak darah tersebut termasuk low-density lipoprotein atau LDL, perkara seperti lemak yang dipanggil “triglycerides bad kolesterol serta rendah lipoprotein high-density, juga dikenali sebagai”kolesterol baik. Dalam kekerapan serta corak tahap darah lemak dalam aliran darah ini boleh menyebabkan masalah jantung yang serius.

Sindrom metabolik
Ini merangkumi Kumpulan faktor yang dikaitkan dengan berat badan berlebihan dan obesiti yang tinggi, yang meningkatkan risiko penyakit jantung dan lain-lain masalah kesihatan seperti angin ahmar dan kencing manis. Mana-mana orang boleh mempamerkan mana-mana daripada faktor-faktor ini, tetapi secara amnya risiko-risiko ini cenderung berlaku bersama-sama. Apabila seseorang yang mengalami mana-mana risiko penyakit jantung berikut tiga, dia mengalami Sindrom metabolik:

* Adakah anda berbentuk epal, atau ada pinggang yang besar? Jika anda salah satu kemudian anda sedang menderita akibat obesiti yang terutamanya perut. Flab tambahan di sekitar pinggang menimbulkan risiko yang lebih besar kemungkinan penyakit jantung berbanding lemak di bahagian pinggang.

* Rendah high-density lipoprotein kolesterol dan paras triglycerides min tahap sangat tidak teratur lemak dalam darah.

* Tekanan darah tidak normal.

* Dalam kekerapan serta corak tahap gula dalam darah semasa berpuasa biasa.

Kanser hati
Penyakit kedua dahsyat yang membunuh beribu-ribu orang di Amerika Syarikat adalah kanser. Pelbagai jenis kanser boleh berkembang jika seseorang itu berat badan berlebihan atau obes. Kanser adalah biasa di kalangan lelaki dalam bentuk kolon, rektum dan kanser tersungkur, manakala, payudara, kolon, ovari, salur kencing, Rahim dan barah pangkal rahim adalah biasa di kalangan wanita.

Osteoporosis dan artritis
Gabungan dua bentuk yang dipanggil Osteoartritis yang orang Tempahan berlebihan berat badan menderita. Ia adalah masalah sendi lutut, sendi pinggul dan belakang. Berat lemak meletakkan tekanan pada sendi, membawa kepada sakit.

Batu-batu di pundi hempedu
Orang-orang yang berlebihan berat badan mungkin mengalami masalah seperti radang gallbladders dan batu-batu kecil pundi hempedu. Ini batu-batu kecil yang secara amnya disebabkan oleh kolesterol tinggi buat sakit perut dan hanya terdapat penawar adalah pembedahan.

Gula dalam darah atau kencing manis
Manis diabetes bebas insulin (juga dipanggil penyakit kencing manis jenis II) adalah perkara biasa di Amerika Syarikat. Ini memberi kesan kepada badan dengan mengurangkan kebolehan Syarikat untuk mengawal paras gula dalam darah. Orang-orang yang gemuk adalah dua kali risiko mendapat diabetes daripada orang dengan purata BMI. Kencing manis tidak boleh diubati sepenuhnya oleh itu orang-orang yang menderita daripada ia perlu di satu dos harian ubat-ubatan. Penyakit ini juga boleh membawa kepada komplikasi dan lain-lain masalah kesihatan seperti buta, masalah jantung, angin ahmar dan kegagalan buah pinggang di kalangan orang-orang biasa yang sedikit.

Tidur ‘ sleep apnea ‘.
Ini adalah satu lagi masalah yang berkaitan dengan obesiti. Orang-orang yang mengalami ‘ sleep apnea ‘ tidur berhenti bernafas untuk jangka masa yang pendek semasa tidur. Ini biasanya membawa kepada sleepiness pada waktu siang dan selalunya, kegagalan jantung.

Orang-orang yang mengalami berat badan berlebihan harus mengelak daripada makanan ringan, makanan berlemak, daging lembu dan lain-lain makanan yang berminyak atau berlemak. Dengan pengambilan air yang segar, jus dan banyak sayur-sayuran harus cukup untuk memastikan penyakit-penyakit yang teruk kaki dan membantu mengurangkan berat badan.

Obesiti dan masalah berat badan berlebihan adalah yang paling biasa dalam anak remaja dan muda, meningkatkan risiko kepada kesihatan mereka. Di Amerika Syarikat, diagnosis jenis 2 kencing manis pada kanak-kanak telah melonjak naik dari jarang 45% daripada kes-kes kencing manis yang baru dalam beberapa tahun yang lepas, membuat kanak-kanak yang obes terdedah kepada menjadi berat badan berlebihan dalam dewasa dan masalah kesihatan yang berkaitan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *