Oolong teh-sumbangan kepada kesihatan dan kesejahteraan

Oolong teh-sumbangan kepada kesihatan dan kesejahteraan

Dari zaman-berzaman lagi, manfaat kesihatan teh telah diiktiraf di seluruh negara. Kebanyakan adalah kejatuhan jenis teh di bawah kategori bunga kamelia Sinensis loji dan mempunyai sifat-sifat dan ciri-ciri unik tersendiri. Antara yang paling popular termasuk teh hijau, teh hitam, teh Oolong, dan banyak lagi.

Teh oolong berlaku pelbagai teh yang menarik, yang mempamerkan ciri-ciri kedua-dua teh hijau dan teh hitam. Daun yang besar dalam penampilan dan aroma yang manis membuatkan dlm mengajikan karya yang lazat seni apabila buatan dengan bahan-bahan yang sesuai. Oolong datang dalam semua kelainan termasuk putih Petua Oolong teh Formosa Oolong pelbagai dengan jalur-jalur permulaan kuning jingga. Teh oolong pergi walaupun proses pengoksidaan yang lebih pendek tidak seperti rakan-rakan yang dan dengan itu mampu mengekalkan sifat-sifat kesihatan kebanyakan.

Teh ini dikenali sebagai minuman kesihatan yang bermanfaat dan bertindak sebagai ejen anti-obesity. Semasa proses pengoksidaan, tahap Catechins dikurangkan. Semasa proses penapaian, tahap Polyphenols dan Flavanoids akan meningkat. Polifenol augments proses metabolisma lemak dalam badan manusia. Makanan yang kaya dengan karbohidrat apabila dimakan mensintesis bersama-sama untuk membentuk Triglyceride, yang mengalir melalui pembuluh darah dan kapilari badan manusia dan keluaran tenaga untuk mempertahankan hidup. Walau bagaimanapun, pemendapan berlebihan trigliserida adalah counterproductive manusia kesihatan dan bentuk tisu lemak. Polifenol bertindak balas secara langsung dengan Triglycerides dan larut mereka dengan lancar dan seterusnya membantu dalam menghadapi obesiti untuk tahap yang besar.

Selain fungsi sebagai penawar kepada obesiti, sifat-sifat antibakteria dan antivirus yang kuat mengembangkan sistem imun yang kuat di dalam badan yang mampu menghadapi penyakit-penyakit berbahaya. Ia bertindak sebagai pelepasan yang untuk alahan, kencing manis, ekzema, kanser dan juga bertindak sebagai anti penuaan ejen. Teh oolong tidak boleh menyembuhkan kanser. Tetapi ia sudah tentu menghalang penubuhan beberapa ejen penyebab kanser. Sifat antioksidan polifenol yang ditambah pula dengan Epigallo Catechin Gallate (EGCC), bahan yang terkandung dalam teh Oolong boleh menghalang mutasi DNA yang tidak diingini daripada sel-sel. Manakala membeli teh Oolong, adalah disyorkan untuk pergi untuk pelbagai organik yang terdapat dalam uncang teh yang longgar. Kepelbagaian adalah ditanam tanpa menggunakan racun makhluk perosak dan intermingling bahan kimia adalah jauh kurang.

Manfaat kesihatan teh Oolong menjadikan ia salah satu para pecinta yang paling popular salib dunia. Beberapa abad kembali, beberapa Kumpulan agama di China percaya bahawa teh Oolong membawa sendiri beberapa ramuan daripada immorality. Ia pergi tanpa mengatakan bahawa kepercayaan ini dipupuk disebabkan satu sumbangan yang baik dalam bidang kesihatan dan ubat-ubatan. Setakat ini, teh Oolong dianggap sebagai salah satu minuman Kesihatan Tempahan bertauliah yang berselari dengan Sains konvensional dan kepentingan kekal utuh dalam catatan perubatan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *